marți, 30 martie 2010

Stei:Colegiul tehnic "Unirea" Ştei - Simularea unei situaţii de urgenţă

Autor: Ionel POPA(corespondent Crisana din Stei)
În cadrul planului anual de organizare şi desfăşurare a exerciţiilor de alarmare şi evacuare în caz de situaţii de urgenţă, zilele trecute, la C.T. "Unirea" Ştei s-a derulat un exerciţiu de simulare.
Din partea ISU "Crişana" Bihor a fost prezent Ionel Carţiş, inspector de prevenire a incendiilor, care, în prezenţa a peste 200 de elevi şi cadre didactice, a prezentat o serie de teme în domeniu. "Am prezentat teme de prevenire a incendiilor specifice sezonului cald, reguli şi măsuri ce trebuie respectate la arderea resturilor vegetale, deşeurilor şi altor materiale combustibile şi măsurile ce se impun pentru împiedicarea propagării incendiilor. Am explicat elevilor modul de instalare, verificare şi utilizare corectă a buteliilor de aragaz în gospodăriile proprii. De asemenea, am menţionat principalele substanţe de stingere folosite pentru prima intervenţie în caz de incendiu în atelierele de practică şi laboratoare, în centrale termice, săli de curs, precum şi la mijloacele auto folosite în procesul practic de instruire", ne-a declarat inspector Ionel Carţiş. S-a simulat un exerciţiu de alarmare cu cei prezenţi, urmărindu-se cunoaşterea semnalelor acustice, respectarea timpilor şi a culoarelor de evacuare, precum şi a locului de adunare prestabilit. De asemenea, s-a făcut o demonstraţie reală de stingere a incendiilor cu stingătoarele cu praf şi dioxid de carbon din dotare în cazul unui incendiu izbucnit la mijloacele auto din dotare, ţinând cont de specificul instituţiei de învăţământ. "Profilul practic dominant în şcoala noastră s-a materializat şi cu ocazie acestui eveniment, elevii, dar şi cadrele didactice au asistat în termeni reali la o acţiune de acest gen, care din una extracurriculară a devenit una instructiv-educativă", a completat prof. Ioan Mateiaş, director adjunct al C.T. "Unirea" Ştei.

Beius:Fotbal juniori E - CF Bihorul Beiuş - FC Bihor 4-1 (2-0)

Asistenţă numeroasă la această partidă de juniori E din cadrul campionatului judeţean, care a fost disputată pe Stadionul Municipal din Beiuş, pe un timp minunat.
A fost o partidă extrem de disputată, cu faze palpitante la ambele porţi, în care ambii portari, Matei şi Mihelea, au apărat foarte bine, fiind aplaudaţi de suporterii celor două echipe. Golurile au fost marcate de Dan 17, Man 19, Popa 32, Ungur 38, respectiv Kovari 24.

CF Bihorul Beiuş: Matei - Pirtea, Ciobriş, Szatmary, Foghiş, Man, Codrean, Bogdan, Dan, Turle, Ungur. Au mai jucat: Mihalca, Miklo, Mihoc, Popa, Raul Şandor şi Robert Şandor. Antrenor: Alin Popa.

FC Bihor: Mihelea - Szabadoş, Parti, Duma, Belenesy, Chiorean, Maghiar, Balogh, Haş, Lupşe, Badea. Au mai jucat: Pătraşcu, Hercuţ, Kovari. Antrenor: prof. Ioan Naom.

A arbitrat excelent Dănuţ Moş (Vaşcău).

Beius/Lazuri de rosia: Dorel Codoban a realizat vioara cu doua goarne"stereo"!


Demonstratie: IONEL CODOBAN, maestru al viorii cu goarna si unul dintre cei mai buni meseriasi, ai traditionalului instrument popular care este specific zonei noastre.

luni, 29 martie 2010

Oradea/Beius:De marţi începe sacrificarea mieilor în Piaţa Ioşia şi în cea din Beiuş


Carnea de miel v-a fi mai scumpa ca si anul trecut, probabil 25 de lei noi/kg.



Piaţa Ioşia din Oradea, Piaţa Obor din Beiuş şi abatorul Tavi Bogdan din comuna Roşia sunt singurele locuri unde, anul acesta, vor putea fi sacrificaţi în condiţii legale miei şi iezi de Paşti, a anunţat luni şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Mircea Gelu Budău, care a specificat că doar primăriile din Oradea şi din Beiuş au fost interesate să obţină autorizarea instituţiei pe care o conduce.
Activitatea de sacrificare va începe, în ambele pieţe indicate, marţi, 30 aprilie, şi urmează să se deruleze după un program zilnic cuprins între orele 7.00 şi 19.00 până sâmbătă, inclusiv.
În ceea ce priveşte Piaţa Ioşia, unde a şi explicat care va fi procedura de lucru, Budău a precizat că sunt aşteptaţi crescători de animale din judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Arad, la fel ca anul trecut, cu toţii având nevoie de aprobarea DSVSA din judeţele de provenienţă şi fiind obligaţi ca la sosirea în piaţă să aibă asupra lor certificatul sanitar-veterinar de la medicul veterinar din localitatea de origine şi formularele de mişcare a animalelor.
În prezenţa conducerii Regiei Autonome Pieţe, Agrement, Ştranduri (RAPAS) Oradea, şeful DSVSA a descris modul în care se vor putea cumpăra, sacrifica şi prelucra mieii şi iezii în Piaţa Ioşia.
Clientul îşi va alege mielul sau iedul şi se va prezenta la mese, unde îl va preda unui măcelar, de la care va primi un ecuson, cu numele acestuia. Măcelarul duce animalul în incinta halei, şi nimic din activitatea de sacrificare şi curăţare nu se va vedea din afară, căci totul se va petrece în hală, unde cumpărătorul nu are acces", a spus Budău (foto).
Şeful DSVSA a spus că săptămâna aceasta, activitatea de sacrificare a mieilor şi iezilor va fi asigurată în Ioşia de 60 de măcelari, care au la dispoziţie 40 de posturi de lucru, fiecare fiind obligat să poarte echipament de protecţie, adică pantaloni, bluză, şorţ şi bonetă, plus un ecuson în dublu exemplar - unul purtat la vedere, iar celălalt pentru a fi dat clientului care îi predă animalul spre sacrificare. Totodată, a mai spus el, fiecare măcelar va fi obligat să aibă şi câte trei cuţite, deoarece unul va fi în permanenţă la sterilizare.
Budău a arătat că, în incinta halei, animalele vor fi asomate electric, de către doi electricieni angajaţi ai RAPAS, după care vor fi atârnate în cârlige, pentru a li se scurge sângele. Următoarea operaţiune este jupuirea şi eviscerarea. "O noutate este că, în acest an, nu se mai colectează pielile, astfel că dacă un cumpărător doreşte, şi le poate prelua acasă", a precizat Budău.
După eviscerare, măcelarii vor colecta splina şi conţinutul intestinelor animalelor, care sunt "subproduse" şi trebuie distruse. "O problemă poate fi cu aceste subproduse, pentru că în anii trecuţi hoarde întregi, venite din Mongolia sau de unde or fi venit, vin la tomberoanele din marginea pieţei să fure această masă gastro-intestinală, ca să facă tocană din ea", a spus Budău, referindu-se la romii care îşi "rezolvă" masa de Paşti din ceea ce restul creştinilor aruncă. "Din acest motiv, tomberoanele astea vor trebui păzite cu jandarmi", a continuat şeful DSVSA.
În ce priveşte taxele percepute în acest an, crescătorii de miei şi iezi vor trebui să achite conducerii Pieţei Ioşia câte 10 lei pentru fiecare animal adus la vânzare, măcelarii câte 60 de lei pentru fiecare zi de lucru, iar cumpărătorii câte 20 de lei fiecărui măcelar care le va sacrifica, jupui şi eviscera mielul sau iedul. Cât despre preţ, nici reprezentantul DSVSA şi nici cei ai RAPAS nu au vrut să spună cât vor costa anul acesta animalele aduse pentru Paşti, motivând că acesta va fi stabilit "numai de vânzători".
Adrian Criş www.ebihoreanul.ro

Beius/Oradea: Tâlharii care au furat o plasă cu 31.000 de euro de la un valutist au fost trimişi în judecată!


Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Dorel Moţiu, cei cinci au plănuit din timp tâlhăria. "Aveau informaţii că partea vătămată deţine sume mari de bani asupra sa. La începutul lui decembrie l-au urmărit, l-au monitorizat câteva zile, iar în seara de 10 decembrie şi-au dus la bun sfârşit planul, a declarat Dorel Moţiu.
Pe 10 decembrie, victima, Liviu Popa, un cunoscut valutist din Beiuş, a fost urmărită pas cu pas, până după-amiaza când, în jurul orelor 17.30, acesta a plecat de la localul "Select" spre casă.
În dreptul fabricii de mobilă Elmoberom SA Beiuş, Popa a observat un autoturism parcat pe partea dreaptă a drumului, în spatele căruia se afla un bărbat care l-a abordat întrebându-l dacă acolo se află fabrica de scaune. "Partea vătămată i-a răspuns afirmativ, iar în momentul în care a ajuns în dreptul autoturismului a fost lovit cu un pumn în zona feţei de către persoana respectivă, căzând la pământ, după care a fost lovit în continuare cu pumnii şi picioarele, iar apoi agresorul i-a smuls o pungă de plastic pe care partea vătămată o ţinea în mâna stângă şi în care se afla suma de 31.000 euro, 9.000 lei, precum şi alte bunuri personale fără valoare", spune purtătorul de cuvânt al Parchetului.
După comiterea faptei, agresorii au reuşit să fugă cu un autoturism Audi A4 de la locul faptei.
În urma loviturilor, victima s-a ales cu o mână ruptă şi mai multe leziuni care au necesitat 30 de zile de îngrijiri medicale.
Autorii au fost identificaţi în urma investigaţiilor efectuate de poliţiştii IPJ Bihor şi ai Poliţiei Beiuş, sub supravegherea procurorilor Parchetului Beiuş.
Gheorghe Lupu, Irinel Isac, Marian Valentin Mitică, Marinel Marin şi Săndel Crăciun au fost puşi sub urmărire penală pentru tâlhărie, iar patru dintre ei au şi fost prinşi şi arestaţi.
Gheorghe Lupu, singurul care nu a fost găsit încă, a primit mandat de arestare în lipsă iar prin dispoziţia Inspectoratului General al Poliţiei, pe 22 februarie a fost dat în urmărire generală.
sursa:
Laura Gal www.ebihoreanul.ro

duminică, 28 martie 2010

Stei/Bihor: Actiuni de ecologizare cu elevii

Primăria oraşului Ştei a organizat, vineri, o amplă acţiune de igienizare şi ecologizare, în care au fost implicaţi atât muncitorii de la spaţii verzi, din cadrul Primăriei, cât şi elevii şteieni.

Astfel, la orele amiezii, la sediul Primăriei, ing. Valeria Scridon, inspector de mediu, a distribuit elevilor de la Şcoala "Miron Pompiliu", C.N. "Avram Iancu" şi C.T. "Unirea" saci menajeri, mănuşi, precum şi unelte agricole. Elevii de la cele trei instituţii de învăţământ au fost repartizaţi pe diferite zone ale oraşului, unde, sub atenta îndrumare a profesorilor, şi-au demonstrat aptitudinile de gospodari. Astfel, pe lângă faptul că igienizarea şi ecologizarea au început-o în instituţiile lor de învăţământ, elevii au plantat pomi pe malul stâng al râului Băiţa, au adunat numeroşi saci de gunoaie, atât de pe malurile râului, cât şi de pe străzi. Cei mai câştigaţi din această acţiune au fost elevii de la C.T. "Unirea", deoarece ei au transportat cu mijloacele din dotare toate deşeurile adunate la groapa de gunoi a oraşului, reuşind să-şi îmbogăţească orele de practică la volan, atât de necesare acum, la terminarea şcolii, când examenele pentru obţinerea permisului de şoferi profesionişti sunt foarte aproape. Localnicii au rămas plăcut surprinşi de această iniţiativă, însă, mirarea lor ţine de aspectul de "şantier" în care arată oraşul. Din cauza lucrărilor de canalizare generală, deocamdată, acest fapt va mai persista, dar nu pentru mult timp, aşa cum ne asigură autorităţile locale.

Liga a IV-a BIHOR rezultatele etapei

Partidele etapei a 18-a din Liga a IV-a la fotbal s-au încheiat cu următoarele rezultate: Tricolorul Alparea - Bioland Paleu 1-4; Frontiera Oradea - Viitorul Popeşti 2-1; Unirea Valea lui Mihai - Victoria Avram Iancu 5-1; Locadin Ţeţchea - Izvorul Cociuba Mare 5-0; Biharea Vaşcău - Poiana Budureasa 1-2; Liberty Salonta - Crişul Aleşd 2-2; FC Bihor II ** - Cetatea Biharia 0-3.
Pe primele locuri: 1. Bioland Paleu - 51 puncte; 2. Unirea Valea lui Mihai - 49 puncte; 3. Poiana Budureasa - 39 puncte etc.
Pe ultimele locuri: 14. Izvorul - 10 puncte; 15. Biharea Vaşcău - 8 puncte; 16. Liberty - 8 puncte.

Beius: O carte ca nealtele: "Cântecul de după cântec"

De Bunavestire, la Beiuş, în sala festivă a S.C. Desira, a avut loc lansarea unei cărţi cu totul şi cu totul inedită în peisajul editorial din Bihor - "Cântecul de după cântec - schiţă pentru un univers folcloric bihorean", avându-i ca autori pe Ioan Degău şi Miron Blaga. Invitaţi să prezinte cartea au fost prof. univ. dr. Viorel Faur şi conf. univ. dr. Ioan Laza. Cartea a apărut la Editura "Primus", Oradea, în condiţii grafice deosebite.

Volumul, însumând peste 550 de pagini, se vrea deopotrivă o sumă de portrete, fişe de dicţionar şi istorie a interpreţilor orali de muzică populară din Bihor, începând cu Elisabeta Pavel şi până la Paula Lezeu, şi un elogiu adus celor din "linia a doua", artiştilor care au cules folclor muzical, celor care au contribuit la formarea interpreţilor, celor care au promovat folclorul autentic din această parte de ţară. Meritul celor doi autori constă în faptul că, pentru prima dată la noi, au coagulat între două coperţi parte din viaţa şi activitatea a circa 70 de artişti lirici şi a vreo 10 intelectuali şi creatori de marcă, care şi-au pus amprenta pe existenţa folclorului muzical bihorean, propulsându-l între cele mai căutate şi apreciate graiuri muzicale româneşti şi europene. Aşezată sub un titlu metaforic, cartea debutează cu un cuvânt înainte care preia o altă metaforă - a lui Iorga - "La români, întâi se aude cântecul", pentru ca, iarăşi sub o metaforă cu conotaţii deosebite, "eu nu cânt că ştiu cânta", să fie aşezată toată "floarea cea vestită" a cântecului bihorean: Elisabeta Pavel, Traian Hurgoi, Sofia Popa, Ana Balaci, Elena Haşaş, Dumitru Sopon, Gheorghe Sărac, Florica Ungur, Maria Haiduc, Adriana Comşa - Haber, Marioara Precup, Flavius D. Hadadea, Viorica Flintaşu, Elvira Lerinţiu, Florica Bradu, Cornelia Felicia Rugan, Florica Marghescu, Maria Scorţe, Florica Duma, Alexandru Hanga, Veronica Nicodim-Stoicu, Domniţa Săbăduş-Pop, Mariana Militaru-Blaj, Paraschiva Cărbunar, Domnica Gligor-Man, Zorica Gavrilă, Florica Faur, Livia Vereş-Lascu, Viorica Marc-Bulzan, Dorel Moş, Vasile Iova, Maria Sidea, Iuliana Băican-Chelu, Mariana Stănescu, Florica Zaha, Viorica Bradea, Florica Ruja, Irina Mihoc, Vasile David, Voichiţa Mihoc, Radu Potoran, Dorina Miescu, Felicia Costin, Luminiţa Tomuţa, Leontin Ciucur, Aneta Florea, Cornelia Covaciu, Cornel Borza, Daniela Rada, Angela Hadadi, Zoriţa Lazăr, Anca Banda, Florina şi Florin Mariş-Hinsu. Un alt capitol - "Generaţia 2000" - creionează profilul Antonelei Ferche-Buţiu, Ionel Ban, Adrian Ivancea, Otilia Haragoş, Corina Lele, Ciprian Mocan, Romina Nemeş, Anamaria Gal, Simona Costin, Ioana Urs, Adina Ciucur, Mihaela Popa, Paula Lezeu, pentru ca Ion Lianu şi Oana Lianu să fie prinşi într-o "constelaţie" a virtuozilor instrumentişti (instrumente de suflat). În fine, Bartok Bela, Traian Mânza, Petre Bodeuţ, George Vancu, Tereza Mozes, Maria Bocşe, Crăciun Parasca, Florea Crişu, Aurel Moţ, Corneliu Buciuman şi Niculina Merceanu sunt aşezaţi sub zodia conservării şi promovării folclorului muzical bihorean, iar Tiberiu Ceia, bihorean prin mamă, să beneficieze de o pro amicitia exemplară.

La lansare au participat interpreţii prezenţi în volum, dar şi public iubitor de folclor adevărat şi mare.

Sursa:ziarul CRISANA

Zalau/Beius LIGA III-A:FC Zalău - CF Bihorul Beiuş 2-0 (1-0)

Greşelile i-au costat pe oaspeţi


Autor: Mihai ZAMFIR(Oradea)

CF Bihorul Beiuş a suferit al optulea eşec în seria a 6-a din Liga a III-a la fotbal. Într-o partidă contând pentru etapa a XXI-a, disputată ieri după-amiază, beiuşenii au cedat în deplasare în faţa formaţiei FC Zalău, sălăjenii impunându-se cu 2-0 (1-0).



După cum au decurs "ostilităţile", se poate spune că beiuşenii au pierdut pe mâna lor. În prima repriză, oaspeţii s-au întrecut în ratări, în timp ce sălăjenii au deschis scorul prin Chiş (min. 28), după o fază care nu anunţa nimic. În primul minut al reprizei secunde, Agiurgioaie putea egala, dar, din 5 metri, a şutat în portarul advers. Contrar cursului jocului, gazdele şi-au majorat avantajul, Cozma punctând după o fază fixă (69).

"Sunt foarte dezamăgit, pentru că am pierdut un meci în care puteam obţine un rezultat pozitiv. Ca nişte fraieri, am luat două goluri după o jumătate de ocazie a gazdelor. Gazdele au fost mai motivate şi se pare că jucătorii mei nu se simt cu cuţitul la os. Dar, 3-4 înfrângeri ne-ar putea arunca în zona minată", ne-a declarat antrenorul principal al beiuşenilor, Rudy Kovacs.

Pentru CF Bihorul Beiuş au evoluat: Lazea - Silaghi (24 Paul), Tăut, Coborzan, Şerb - Fl. Popa (72 Higyed), Mihoc, Morar (46 Agiurgioaie), D. Toma (68 Borza) - Trip, P. Luca.

miercuri, 24 martie 2010

Oradea/Beius/Stei:Daruri medicale din America pentru bihoreni


Radu TARLE, presedintele CJ Bihor, nascut si crescut in zona Steiului nu a uitat de
unde a plecat.El a intermediat legatura cu americanii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, a ţinut să le mulţumească public, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc marţi, americanilor pentru activitatea socială pe care o desfăşoară în folosul comunităţilor bihorene. Din păcate, la acest eveniment nu au putut participa decât reprezentanţii grupului californian, ceilalţi fiind acolo unde este nevoie de ajutorul lor, în judeţ.

Aparatură nouă

„În cei 20 de ani de când vin în sprijinul bihorenilor, aceşti oameni au adus ajutoare de peste 10 milioane de dolari. Vreau să le mulţumesc, atât lor, cât şi membrilor cluburilor Rotary, atât din Oradea, cât şi din California, fără de care această susţinere nu ar fi fost posibilă", a declarat Ţîrle.

Preşedintele CJ Bihor a ţinut să sublinieze, având confirmarea medicilor prezenţi la întâlnire, că aparatura medicală adusă acum de americani, în valoare de peste 500.000 de dolari, este una de ultimă generaţie. „Medicii care vor beneficia de aceste tehnologii mi-au spus nu numai că nu au văzut asemenea aparate, dar nici nu visau să le aibă în spitalele lor", a întărit şeful Consiliului Judeţean. Este vorba despre aparate noi, destinate spitalelor din Oradea, Beiuş şi Ştei, pentru secţiile de ATI, terapie intensivă coronariană, cardiologie etc.

Ajutoare distruse

Bob Pagett, preşedintele Assist International (alături de care au venit şi doi ex-preşedinţi ai clubului Rotary din California, David Galagher şi Nick Mascitelli, dar şi preşedintele rotarienilor orădeni, Dan Pavel), a spus că este un privilegiu să participe la promovarea unor proiecte medicale. „Niciunul dintre acestea însă nu ar fi fost posibile fără implicarea oamenilor prezenţi aici", a afirmat el, referindu-se la liderii clubului local Rotary.

Deşi a participat la peste 200 de proiecte de înzestrări medicale, derulate în 50 de ţări, Pagett a mărturisit că, dintre toate, cea mai apropiată de sufletul său este România. Asta în ciuda incidentului neplăcut provocat de funcţionarii Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa, care i-au obligat pe americani să plătească pentru distrugerea a două containere cu ajutoare constând în alimente aduse cu vaporul din SUA în România, în valoare de 750.000 de euro.

Această întâmplare l-a indignat profund pe Radu Ţîrle, care a afirmat că va reclama excesul de zel al funcţionarilor la toate instituţiile în măsură să îi sancţioneze. „Avem noi o vorbă: săracul nu e sărac destul, dacă nu e şi fudul. Aşa suntem noi, românii, nu-i de ajuns că suntem săraci şi primim totul pe tavă, dar atunci când nu e cazul suntem extrem de zeloşi. Asta în timp ce supermarketurile din România sunt pline de marfă expirată", a răbufnit conducătorul CJ Bihor.
www.ebihoreanul.ro

marți, 23 martie 2010

Beius: "La furat" cu politia...



In urma cu mai multe luni un LOGAN, al politiei oradene a intrat intr-un copac...
zilele trecute un LOGAN, efectua un transport de "tarate"...Macar sunt si ele bune la ceva daca nu la urmariri(ca-n filme), la transport special de furaje.Traim in Romania!

Beius/Stana de vale: CUPA "EMF EXREME-IZVORUL MINUNILOR", o reusita deplina!







Viorel MICULA, a fost alaturi de organizatori impreuna cu fiul sau Victor, care a si participat la competitie(foto:BIU)

Practicanţii de snowcross au intrat în legalitate.Peste 30 de sportivi din toată ţara au participat sâmbătă şi duminică la prima competiţie de snowcross, organizată legal. Staţiunea Stâna de Vale a fost loc ales de organizatori, Vik Power Arad, pentru desfăşurarea concursului.
Promovează staţiunea

Concursul s-a derulat pe parcursul a două manşe de câte 15 km fiecare. Competiţia „Emfextreme Izvorul Minunilor” s-a derulat sub patronajul Federaţiei Române de Motociclism. Festivitatea de premiere a fost organizată după modelul participanţilor la cursele de Formula 1. Câştigătorii au fost premiaţi chiar de preşedintele director general al firmei Transilvania General Import Export, Viorel Micula. Competiţia a avut şi rolul de a promova staţiunea, de a atrage turiştii spre Stâna de Vale. Supranumită „Perla Apusenilor”, amplasată la o altitudine de 1100 de metri, Stâna de Vale este o staţiune de odihnă şi tratament pentru toate anotimpurile. Sezonul de schi pe pârtiile din Stâna de Vale durează din decembrie până în aprilie, fapt pentru care staţiunea este cotată drept „locaţia ideală pentru cei care vor să înveţe să practice schiul”.

Veronica Bursaşiu www.bihon.ro
© 2005-2010 - Inform Media

duminică, 21 martie 2010

STEI: Cei mai buni elevi s-au întrecut la faza judeţeană a olimpiadei la religie



Autor: G. MATICA(CRISANA.RO)

Sâmbătă, la Colegiul Naţional "Avram Iancu" din Ştei, a avut loc faza judeţeană a Olimpiadei de religie, la care au participat aproximatv 240 de elevi din ciclurile gimnazial şi liceal. Olimpiada a fost organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor împreună cu Episcopia Oradiei, sub patronajul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.

Participanţii la această etapă au fost selectaţi dintre elevii care au participat la etapa locală a Olimpiadei de religie, ce a avut loc în data de 20 februarie 2010. Pentru clasele VII-XII, subiectele au fost elaborate şi transmise de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, iar pentru clasele V-VI subiectele au fost elaborate la nivel judeţean. "Pentru elevii claselor a V-a şi a VI-a Ministerul nu desfăşoară faza naţională a olimpiadei şcolare, dar în judeţul nostru am hotărât să organizăm acest concurs pentru ca aceşti şcolari să aibă astfel posibilitatea să se obişnuiască încă de la vârste destul de fragede cu rigorile unei astfel de competiţii", a precizat Florin Negruţiu, inspector de specialitate în cadrul ISJ Bihor. După încheierea probei teoretice, ce s-a desfăşurat la Colegiul Naţional "Avram Iancu", din Ştei, organizatorii le-au oferit posibilitatea tuturor elevilor participanţi să meargă într-un scurt pelerinaj la Mânăstirea Izbuc, însoţiţi de profesorii lor, unde au fost întâmpinaţi de către Preasfinţitul părinte episcop Sofronie, unde au servit şi masa de prânz. Cei mai bine clasaţi elevi la etapa judeţeană a concursului vor participa în perioada 7 - 12 aprilie la faza naţională a olimpiadei, care în acest an se va desfăşura la Suceava. Tot în aceeaşi perioadă, dar la Reşiţa, va avea loc etapa judeţeană a concursului, care se adresează religiilor neoprotestante, iar pentru cultele protestante această etapă a concursului se va desfăşura la Oradea.

vineri, 19 martie 2010

Beius:CF BIHORUL-TURUL MICULA SATU MARE 3-0(0-0)

CF Bihorul Beiuş a pus capăt seriei negative de şase jocuri pe care a traversat-o în seria a 6-a din Liga a III-a la fotbal. Ieri după amiază, într-o partidă contând pentru etapa a XX-a, beiuşenii au învins cu 3-0 (0-0), pe teren propriu, echipa Turul Micula.

Gazdele au început jocul în forţă dar, în minutul 5, Paul Luca a "ţintit" bara. Peste doar un minut, oaspeţii au rămas în inferioritate numerică, Şandor primind direct cartonaşul roşu, după o intrare "criminală" asupra lui Trip. În minutul 24, Florin Popa a ratat şi el şansa deschiderii scorului, el trimiţând cu capul peste transversală, din 6 m, deşi avea toată poarta în faţă. Cu trei minute înainte de pauză, fundaşul Coborzan a urcat în atac, a driblat trei adversari, dar, din 6 m, a trimis pe lângă poartă.

La două minute după startul reprizei secunde, Vădan a trimis în propria poartă de la circa 20 m, el surprinzându-şi coechipierul din poartă (1-0). În minutul 70, gazdele şi-au majorat avantajul, Trip înscriind cu un şut de la circa 25 m (2-0). Peste doar nouă minute, George Bogdan, cel mai bun jucător al partidei, a şutat senzaţional de la circa 35 m, în vinclul porţii adverse (3-0). În minutul 80, un alt jucător al oaspeţilor, Mureşan, a văzut şi el roşu în faţa ochilor, după ce a primit cel de-al doilea cartonaş galben. În prelungirile partidei, Paul Luca îţi putea trece şi el numele pe lista marcatorilor, dar a trimis din nou în bară.

Antrenorul echipei CF Bihorul, Rudy Kovacs, i-a folosit pe: Lazea - Paul, Coborzan, Tăut, Şerb (78 D. Toma), Mihoc, Fl. Popa (84 Corpaş), Morar (76 Borza), Bogdan, P. Luca, Trip (82 Higyed).

joi, 18 martie 2010

Start in LIGA a V-a Bihor!

În acest week-end se va relua campionatul Ligii a V-a, cu acelaşi număr de echipe ca la finalul turului. Etapa a 12-a propune un derby între primele clasate din seria a II-a, Luceafărul II Oradea şi Termal Livada.



SERIA I



SÂMBĂTĂ, ora 16.00: Partium Oradea - Voinţa Suplac (la Tămăşeu)

LPS Bihorul Oradea - Inter Aştileu (Stadion Tineretului).

DUMINICĂ, ora 16.00

Electric Star Marghita - Viitorul Brusturi (la Pădurea Neagră); Vulturul Verde Oradea - Minerul Şuncuiuş (teren sintetic Paleu); Stânca Vadu Crişului - Kinder Junior Oradea; Sporting Lugaş - Viitorul Marghita (la Aleşd).

Pe primele locuri: 1. Kinder Junior - 33 puncte; 2. Viitorul Marghita - 28 puncte; 3-4. Minerul Şuncuiuş, Inter Aştileu - 21 puncte.



SERIA a II-a

SÂMBĂTĂ, ora 16.00: Viitorul Borş - Crişul Sântandrei

DUMINICĂ, ora 15.00: Voinţa Cheresig - Pro Cefa

ora 16.00: Unirea Livada - Voinţa Ciumeghiu; Partizanul Sânnicolau Român - Atletico Mădăras; Luceafărul II Oradea - Termal Livada (la Sântion); Dacia Gepiu - CSM Olimpia Salonta (la Inand).

Pe primele locuri: 1. Luceafărul II - 29 puncte; 2. Termal Livada - 28 puncte (51-12); 3. Atletico Mădăras - 28 puncte (47-10); 4. CSM Olimpia Salonta - 25 puncte.



SERIA A III-a

SÂMBĂTĂ, ora 16.00: FC Hidişelul de Sus - Granitul Nucet (Stadion Motorul)

DUMINICĂ, ora 16.00: Inter Crişul Batăr - Avântul Mizieş; Bihorul II Beiuş - Victoria Tulca; Gloria Căbeşti - Vida Pomezeu; Cetatea Finiş - AS Roşia (la Mizieş). CSC Sânmartin va sta.

Pe primele locuri: 1. CSC Sânmartin - 27 puncte; 2. AS Roşia - 25 puncte; 3. Vida Pomezeu - 21 puncte.
MIHAI ZAMFIR(CRISANA.RO)

Beius/Buntesti:Casa de Paşti de la Habitat va fi ridicată la Bunteşti!



Si anul acesta HABITAT Beius ridica o casa de sfintele Paste.

A devenit o tradiţie ca în preajma Sărbătorilor Pascale Habitat pentru Umanitate Beiuş să construiască o locuinţă pentru o familie. La fel se va întâmpla şi în acest an, când o mamă şi cei doi copii ai săi se vor muta în casă nouă.

Habitat pentru Umanitate Beiuş construieşte în fiecare an o locuinţă simplă şi decentă, în preajma marii sărbători creştine a Învierii Domnului, pentru o familie nevoiaşă. Este o tradiţie ce datează din anul 2000. În acest an, Aurora Horge, o mamă muncitoare, cu doi copii, speră să-şi petreacă Sărbătorile Pascale într-o astfel de casă, după ce toată viaţa a visat şi s-a rugat împreună cu copiii ei pentru asta. În prezent cei trei locuiesc într-o singură încăpere dintr-o cocioabă veche de 70 de ani din satul Bunteşti, ridicată din chirpici şi peticită pe ici pe colo. Două paturi, o masă, un scaun şi un dulap este toată averea lor. Se încălzesc cu o sobă veche pe care mama pregăteşte copiilor mâncarea. Au o fântână în curte de unde scot apă, însă vara deseori este secată şi atunci Aurora cară apă de la vecini cu găleţile. Ea este şi mamă, şi tată pentru copiii ei, crapă lemne, spală hainele cu mâinile. Iarna e foarte greu fără baie, mai ales pentru copiii care cresc. „Ne spălăm toţi într-un lighean, pe rând, iar ceilalţi aşteaptă afară", spune Andrei, cel mai mic dintre copii, elev în clasa a II-a la şcoala din sat. Ana-Maria, care are 12 ani, îşi doreşte măcar să poată dormi singură în pat, pentru că acum împarte unul din cele două paturi vechi, mici şi înguste cu mama sa. „Abia aştept să pot dormi singură în pat, dar, totuşi, cel mai mult îmi doresc o baie", mărturiseşte ea. Lucrările la noua locuinţă au şi demarat, fundaţia fiind pregătită. Prima echipă de voluntari va veni tocmai din America şi va începe cu ridicarea pereţilor în ultima săptămână din martie. Pentru ca Aurora, Andrei şi Ana-Maria să se bucure de căldura unui cămin de Paşti, Habitat mai are nevoie de resurse materiale şi financiare importante."Fiecare om poate face o faptă bună mai ales acum când se apropie Sfintele Paşti. Toţi cei care doresc pot să se alăture Fundaţiei pentru a îndeplini un vis. Dorim să implicăm cât mai mulţi oameni în această activitate", a precizat Mircea Jurcan, director executiv la Habitat pentru Umanitate Beiuş. Aurora ştie ce înseamnă să-ţi ajuţi aproapele, pentru că şi ea a lucrat alături de alţi voluntari în proiectul Habitat derulat în Oradea, în 2008. Acolo, timp de două săptămâni, în concediul ei de vară, a muncit alături de alţi români şi străini, împreună cu beneficiarii caselor, fiind o experienţă inedita pentru ea.

sursa:CRISANA.RO

Beius/Oradea/Petrileni:Miniştrii bihoreni Blaga şi Cseke, în vizită acasă!



Vasile BLAGA, din pacate a uitat ca este din aceasta zona...Beius/Stei.El vine acasa doar de sarbatori sau de "sindrofii".

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, se va afla vineri şi sâmbătă în Bihor. Alături de alţi oficiali din Minister, Blaga participă vineri înainte de prânz la festivitatea de inaugurare a sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, situat în Parcul Traian. Sediul a fost complet modernizat şi renovat începând din toamna anului 2007, întreaga investiţie costând 17 milioane de lei.

Sâmbătă dimineaţă, Blaga va vizita şi sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a vedea cum s-a implementat sistemul informaţional integrat ce ajută la prevenirea inundaţiilor şi reducerea efectelor acestora.

Tot vineri se va inaugura secţiile de Chirurgie I şi Ortopedie I din cadrul Spitalului Judeţean, proaspăt renovate şi recompartimentate, prin finanţare de la Ministerul Sănătăţii.

La festivitate va fi prezentat şi noul computer tomograf, donat luna trecută, de un alt spital din Insula Man. Ministrul Cseke Attila şi-a confirmat prezenţa la eveniment, alături de directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Celea.
Sursa www.ebihoreanul.ro

INTREBARE: Nu va este rusine sa veniti acasa cu masina pe drumurile acestea domnule ministru VASILE BLAGA?

Beius:Proiect pentru educatie timpurie!

La Grădiniţa cu program prelungit nr. 1 din municipiul Beiuş, a fost inaugurat, recent, Centrul de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare, acesta făcând parte din reţeaua naţională care cuprinde 325 de aşezăminte similare. CRED Beiuş a fost înfiinţat în cadrul Proiectului pentru Reforma Educaţiei Timpurii, proiect cofinanţat de Guvernul României şi de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Pe lângă organizatorii şi promotorii locali ai proiectului, la ceremonia de inaugurare au mai participat primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, viceprimarul Gheorghe Costin, Voichiţa Vancu şi Cornelia Borz, experte CRED, părinţi şi copii. După cum declara Cornelia Borz, Centrul de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare de la Beiuş va furniza servicii educaţionale, îngrijire şi protecţie pentru copiii cu vârste mai mici de şapte ani, precum şi servicii de informare, diseminare, formare şi consiliere, atât pentru părinţi sau familii, cât şi pentru cadrele didactice şi ceilalţi angajaţi din grădiniţe şi din unităţile de educaţie timpurie ale comunităţii. Valoarea totală a achiziţiilor din cadrul programului este de aproximativ 30 de mii de lei. Prin acest proiect, Grădiniţa nr. 1 Beiuş a fost modernizată şi dotată cu mobilier, tehnică de calcul şi birotică, îmbunătăţindu-se, astfel, calitatea infrastructurii sistemului de educaţie preşcolară.

SURSA: cotidianul CRISANA

miercuri, 17 martie 2010

Beius: Primaria municipiului"curtata"de investitori arabi!

Primăria Beiuş este curtată de investitori exotici: ultimii sunt din Emiratele Arabe şi din Dubai.

Sfârşitul de săptămână a adus investitori exotici în Bihor. Duminică aceştia au fost primiţi de primarul Beiuşului, AdrianDomocoş. „Oamenii de afaceri pe care i-am primit erau antemergătorii şeicilor. Erau interesaţi de investiţii în complexul balnear. Aceasta în varianta în care nu vom primi finanţare de la Ministerul turismului şi Dezvoltării Regionale. I-am înmânat un DVD de prezentare şi urmează să ţinem legătura. Următorul contact urmează să-l avem atunci când vom fi în fază de proiectare. Au venit la Beiuş la recomandarea Consiliului Judeţean”, spune Adrian Domocoş.
Vizita şeicului
Cel care i-a condus pe arabi în periplul lor prin Bihor a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Voloşeniuc. „Arabii au venit în Bihor la recomandarea unui medic arab din Ungaria care este prieten cu viceprimarul Gheorghe Carp. Vin numai cu recomandări. Sunt reprezentanţii unor companii în care şi guvernul e acţionar.

Ei pregăteau vizita şeicului în Bihor şi din acest punct de vedere au căutat oportunităţi de afaceri. Traseul a cuprins PeşteraUrşilor, Stâna de Vale, Băile Felix, 1 Mai şi Aeroportul Oradea”, spune Dumitru Voloşeniuc. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean spune că discuţiile au fost centrate pe investiţiile în Aeroportul Oradea. „Noi avem terenul şi o ruină. Ei au bani. Mi-aş dori din tot sufletul ca această vizită să se concretizeze în investiţii. Sunt proiecte macro pentru a căror realizare vor trebui să se aşeze la masă şi Primăria şi Consiliul Judeţean”, a adăugat Dumitru Voloşeniuc.

informeaza www.bihon.roVeronica Bursaşiu

marți, 16 martie 2010

Beius/Stana de vale: CUPA EMF EXTREM

Stana de Vale: Cupa EmfeXtrem



CUPA IZVORUL MINUNILOR PRIMUL CONCURS DE SNOWCROS LEGAL ORGANIZAT LA STANA DE VALE PRIN FEDERATIA ROMANA DE MOTOCICLISM

FEDERATIA ROMANA DE MOTOCICLISM CLUB SPORTIV VIK POWER ARAD

REGULAMENTUL ORGANIZATORULUI

1. Competitia: CUPA EMFEXTREM, IZVORUL MINUNILOR, etapa snowcros

2. Clase: C (hobby)

3. Data: 20/21.03.2010

4. Organizator: Clubul Sportiv VIK POWER ARAD

5. Telefon: 0728 555.308 � Dan sau 0745 974.411 Spicu,

Mail: dancrista@gmail.com, spicu68@yahoo.com

6. Locul desfasurarii: traseu mountan, Statiunea Stana de Vale � Muntii Apuseni, Judetul

Bihor

7. Orase apropiate: Beius 20 km,



8. Oficiali: Director concurs � Reprezentant FRM

Secretar � Reprezentant FRM

Sef. RT � Reprezentant FRM

9. Lungimea traseului este de aprox 10 Km.

10. Numere de concurs: Atribuirea numerelor de concurs se face de catre organizatori, in

ordinea inscrierii

11. Conditii de participare

- cerere de licentiere semnata si stampilata de catre club

(in cazul in care sportivul nu este component al nici unui club sportiv, se va face o

inscriere in clubul VIK POWER si se va face o cerere de licentiere pe loc.)

- adeverinta medicala obligatorie � care sa specifice apt pentru efort.

ATENTIE! AVIZUL MEDICAL SE POATE OBTINE LA TRASEU vineri

intre orele 16 � 22

- asigurare pentru competitii sportive (se elibereaza de catre FRM)

1 luna cv 20 euro (pentru straini este de 10 eur/zi)

- licente: 1 an 40 EURO (doar la sediul FRM) sau 1 cursa 20 EURO (pe loc)

- acordul notarial al ambilor parinti, la competitiile in care participa minori (cu

specificatia perioadei

acordului)

- taxa participare = 110 eur.

- SPORTIVII STRAINI care nu poseda LICENTA , vor prezenta o dezlegare de la

federatia tarii din care provin, si vor achita o asigurare de sportiv cv.10 euro/zi .

12. Se vor premia primele 3 locuri si 2 mentiuni

Responsabilitati: participarea pilotilor la competitie este pe propria raspundere.

Organizatorul isi declina orice raspundere pentru daune suferite in cazul

accidentelor pe parcursul competitiei sau in legatura cu desfasurarea lui,

responsabilitatea cazand asupra celor ce le-au provocat. In cazul unui accident sau

defectiune, recuperarea snowmobilului cade in sarcina participantului.

FEDERATIA ROMANA DE MOTOCICLISM CLUB SPORTIV VIK POWER

ARAD

PROGRAM DESFASURARE

Cupa EMFEXTREM, IZVORUL MINUNILOR

etapa snowcros

Vineri 19 martie 2010

Ora 16.00-20.00 Secretariat si revizie tehnica

Ora 20.00 � 21.00 � Sedinta tehnica

Sambata 20 martie 2010

Ora 08.00 � 09.00 Secretariat si revizie tehnica

Ora 09.00 Start din fata Hotelului Iadolina � mansa 1

Ora 20.00 � 21.00 � Sedinta tehnica

Duminica 21 martie 2010

Ora 08.00 � 09.00 Secretariat si revizie tehnica

Ora 09.00 Locul de start se va anunta la sedinta de sambata

seara.

Ora 15.00 � 16.00 Stabilirea clasamentului

Ora 16.00 � 17.00 � Festivitatea de premiere si conferinta de presa

luni, 15 martie 2010

Beius: Cuplaj fotbalistic!


Autor: V. CODREANU(cotidianul"CRISANA")

Spectatori destul de mulţi la Beiuş, cu prilejul unui cuplaj fotbalistic, ce a cuprins meciuri de copii şi seniori. În deschidere au evoluat copiii de la CF Bihorul Beiuş (antrenor, Alin Popa) şi Luceafătul Oradea (antrenor, Adrian Todea), într-o partidă din Campionatul Judeţeam rezervat celor născuţi în 1999-2000.

A fost o partidă mult gustată de cei prezenţi, cu încurajări frenetice din partea părinţilor şi a bunicilor, partidă încheiată cu victoria absolut meritată a beiuşenilor cu 6-3 (4-1). Au marcat Dan (5 şi 31), Miklo (7, 8 şi 14), Ulici (34, autogol), respectiv Oltean 12, Gymko 37 şi Tripe 40.

Beiuş: Matei - Pirtea, Ciobriş, Szatmari, Foghiş, Man, Dan, Bogdan, Hinţ, Turle, Miklo. Au mai intrat: Mihalcea, Creţ, Tipea, Gherle, Mihoc, Ungur şi Codreanu. Antrenor: Alin Popa.

Oradea: Galu - Beiuşan, Ţârlea, Ulici, Toma, Oltean, Gyurko, Tripe, Tănasă, Cioloş, Cristea. Au mai jucat Farcaş, Beke, Mirghiş şi Puticiu. Antrenor: Adrian Todea.

A urmat partida amicală dintre CF Bihorul Beiuş şi Vida Pomezeu, care a fost fără istoric. Beiuşenii au câştigat, la pas, cu 8-0 (3-0), prin golurile marcate de Higyed 9, 14 şi 40, P. Luca 52 şi 63, D.Toma 71, Silaghi 80 şi G. Bogdan 85.

Beiuş: Lazea - Corpaş, Tăut, Cobârzan, Şerb, Mihoc, Luca, Fl. Popa, Bogdan, Morar, Higyed. Au mai evoluat Odobasianu - V. Silaghi, D. Toma, A. Toma, Borza, Mladoneczky, Gabor. Antrenor: Rudy Kovacs.

Nu au fost utilizaţi Trip şi Agiurgeoaiei, accidentaţi.

Pomezeu: Bogdan - Zoţ, Raţiu, Cr. Pantiş, Goina, Crişan, I. Pantiş, Ştefan, Costel Popa, Buha, Ciprian Popa (45 Trip).

Antrenor: Emil Crişan.

duminică, 14 martie 2010

Arieseni-Vartop:Zapada buna pentru schi!


Zapada numai buna pentru schi la sfarsitul acestei saptamani la partia Vartop-Arieseni.
Sute de impatimiti ai sporturilor de iarna au luat cu asalt satul de vacanta Vartop pentru a schia.Desi nu a fost foarte frig(-3 grade C) vinul cald de la baza partiei a facut deliciul multor turisti.

joi, 11 martie 2010

Beius: CUPA MUNICIPIULUI (5X5)

Cupa municipiului Beiuş

11.03.2010, SURSA:CRISANA.RO
Autor: Ionel POPA(STEI)

Deja Vu a început în forţă sezonul

La finele săptămânii trecute, la terenul sintetic din Beiuş s-au reluat întrecerile Cupei municipiului Beiuş. Prima etapă din retur a coincis cu derby-ul seriei A2, eşalon în care Deja Vu a câştigat clar în faţa rivalilor de la Mobil Desing, distanţându-se la trei puncte în clasament.

Divizia A1
Intruşii - Omerta 2-11
Totoreni - Română 9-3
Internaţional - Babeţii 0-3
Radio Promt - Tunarii 0-3
Zorile Bunteşti - Vlaicu 0-3
Finiş - Dumbrăvani 1-3
Clasament:
1. Babeţii 15 13 0 2 119-30 39
2. Omerta 15 13 0 2 114-26 39
3. Română 15 12 0 3 91-35 36
4. Dumbrăvani 15 9 0 6 68-48 27
5. Vlaicu 15 9 0 6 59-61 27
6 Totoreni 15 8 2 5 94-89 26
7. Finiş 15 6 1 8 78-67 19
8. Bunteşti 15 6 0 9 69-83 18
9. Tunarii 15 4 0 11 54-139 12
10. Intruşii 15 3 2 10 59-92 11
11. Internaţional 15 3 0 12 39-85 9
12. Radio Prompt 15 1 1 13 46-142 4
Etapa viitoare: Finiş - Intruşii, Dumbrăveni - Vlaicu, Zorile Bunteşti - Tunarii, Radio Promt - Internaţional, Totoreni - Babeţii, Română - Omerta.

Divizia A2
Nimăieşti - Lopta 3-0
Deja Vu - Mobil Desing 7-3
Sat-An - Pompierii 4-9
Nemuritorii - Tornado 5-5
Padiş - Vandana 0-3
Partida ETA - Dobreşti a fost amânată.
Clasament:
1. Deja-Vu 15 14 1 0 131-30 43
2. Mobil Design 15 13 1 1 123-35 40
3. Nemuritorii 15 10 2 3 74-42 32
4. Dobreşti 13 10 0 3 77-42 30
5. Nimăeşti 15 8 0 7 49-47 24
6. Tornado 15 7 2 6 73-60 23
7. ETA 14 7 0 7 67-77 21
8. Sat-An 15 6 0 9 38-52 18
9. Pompierii 15 5 0 10 74-103 15
10. Vandana 15 2 0 13 10-47 6
11. Lopta 15 2 0 13 40-174 6
12. Padiş 15 0 0 15 0-45 0
Etapa viitoare: Vandana - Nimăieşti, Tornado - Padiş, Nemuritorii - Pompierii, Deja Vu - Sat-An, ETA - Mobil Desing, Lopta - Dobreşti.



miercuri, 10 martie 2010

SOS pentru lăcașurile de cult vechi, din lemn, din Ţara Beiuşului





Biserica din Lazuri de Beiuş va fi studiată în detaliu de către studenţi, pentru a-i fi identificate şi promovate punctele forte

Cinci lăcaşe de cult din lemn, din zona Beiuşului vor fi promovate de către studenţii orădeni. Proiectul Asociaţiei pentru Cultură, Educaţie şi Dezvoltare (ACCENT) a fost lansat astăzi, la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii.

Bisericile de lemn din zona Beiuşului, veritabile monumente istorice, au toate şansele să renască, printr-un proiect al Asociaţiei pentru Cultură, Educaţie şi Dezvoltare (ACCENT) lansat astăzi, în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură şi Construcţii şi Facultatea de Ştiinţe Economice din Oradea. Studenţii de la cele două facultăţi implicate vor munci, pe parcursul unui an, la documentarea pe teren şi inventarierea tuturor informaţiilor legate de cinci biserici de lemn, din Ţara Beiuşului. „În proiect vor fi implicaţi 27 de studenţi”, a spus Georgeta Bocşe, responsabil comunicare ACCENT. Dacă viitorii arhitecţi se vor axa pe aspectele care ţin de construcţia acestor monumente, economiştii vor încerca să obţină finanţare pentru reabilitarea lor, pentru a le „vinde” imaginea, în circuitul turistic internaţional.


Toate informaţiile despre bisericile de lemn din Stânceşti, Sebiş, Lazuri de Beiuş, Totoreni si Hinchiriş vor fi postate, la final, pe site-ul ACCENT. „Cincisprezece persoane din comunităţile locale vor fi pregătite pentru a deveni ghizi turistici”, a spus Georgeta Bocşe.


Comorile din Aleşd


Judeţul Bihor are 58 de biserici de lemn incluse în patrimoniu. O parte dintre ele au fost deja cercetate de către studenţii bihoreni, printr-un proiect similar. Acesta va fi finalizat peste două săptămâni. „Atunci va fi lansat şi un studiu despre bisericile din Gheghie, Luncşoara, Josani, Hotar si biserica de lemn din curtea universităţii”, a subliniat Bocşe. „Fiecare e deosebită. Sunt ca nişte mici bijuterii”, a povestit Cristina Ianc, studentă la Arhitectură.


Monumente distruse prin reparaţii


Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, din Lazuri de Beiuş, datează din secolul XVIII. Fiindcă, de-a lungul timpului, s-a intervenit la aspectul bisericii, aceasta şi-a pierdut din valoarea de patrimoniu. În aceeaşi situaţie este şi biserica „Buna Vestire” din Belejeni, care datează din 1818. Clădirea este într-o stare deplorabilă, din cauza intervenţiilor care ar fi trebuit să o repare.

SURSA:ADEVARUL DE SEARA (ORADEA)

Beius: Hoata de locuinte prinsa de politisti!

O femeie de 38 de ani, din Pocola, a fost prinsă de poliţişti la jumătate de oră după ce a furat peste şase mii de lei dintr-o locuinţă din Finiş.
Poliţiştii din Finiş au fost sesizaţi, luni, de un localnic de 39 de ani că în cursul zilei, în intervalul orar 10.00 – 11.00, persoane necunoscute au pătruns în locuinţa sa şi au sustras suma de 6.400 lei. În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au depistat suspecta în acest caz, fiind vorba despre o femeie de 38 de ani, din localitatea bihoreană Pocola. Aceasta a fost prinsă pe raza municipiului Beiuş, la aproximativ jumătate de oră de la primirea sesizării. Femeia avea asupra sa suma de bani sustrasă, mai puţin 180 de lei, cu care apucase să facă cumpărături. Prejudiciul a fost recuperat şi restituit păgubitului. În cauză s-a întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate cu suspecta în stare de libertate, pentru documentarea întregii sale eventuale activităţi infracţionale.

marți, 9 martie 2010

Beius: Strandul LAGUNA, locul ideal pentru a organiza o nunta, un botez sau un majorat!


Fara doar si poate, strandul "LAGUNA" este unul din cele mai bune locuri de a organiza o nunta,o petrecere sau un botez.Dotata cu toate utilitatile necesare, locatia ofera si locuri de cazare, piscina cu apa geotermala, dusuri, parcare, etc.
Motel, restaurant, strand BERTALIA-LAGUNA va ofera :
Bertalia va ofera:
-12 camere de cazare din care:
-4 single cu pat matrimonial
-8 double cu doua paturi
Fiecare camera dispune de:
-baie cu cabina de dus proprie si apa calda termala
-telefon
-televizor si cablu
-frigider
-conexiune la internet wireless

-Restaurant cu o capacitate de 250 de locuri
-Terasa cu o capacitate de 300 de locuri
-3 piscine cu apa termala
-Parcare cu o capacitate de 70 de locuri pazita
-Servicii de curatatorie-spalatorie
-Organizam nunti, botezuri, majorate, banchete,
onomastice, sau alte petreceri.

Mai multe detalii pe siteul oficial: www.bertalia.ro

Beius: Se infunda gropile!



Edilii beiuşeni au trecut, de la începutul lunii martie, la plombarea gropilor de pe mai multe străzi ale urbei. Profitând de încălzirea vremii, Primăria municipiului Beiuş a stabilit un program al lucrărilor de reparaţii stradale ce vor fi executate în perioada imediat următoare.

Plombarea a început pe străzile Burgundia Mică şi Biruinţei şi a continuat cu asflatarea sensului giratoriu din zona Pelloni, aici circulaţia fiind deviată. Totodată, conform informaţiilor furnizate de viceprimarul Gheorghe Costin, lucrările de plombare a străzilor continuă şi în alte părţi ale oraşului, printre primele fiind strada Pătărasca Mare. Gheorghe Costin a mai spus că, după aprobarea bugetului, în urma unei analize comune cu consilierii locali, vor fi identificate şi alte priorităţi. La Delani a fost asfaltată porţiunea de drum, de 1200 de metri, dintre biserica ortodoxă şi ieşirea înspre Sânmartin şi, probabil, în aceste zile, va fi turnat covor asfaltic pe strada principală, acolo unde au fost executate lucrări de canalizare.
SURSA:ZIARUL CRISANA

luni, 8 martie 2010

BEIUS:BUSINESS INFO LYONESS!-in fiecare joi la Restaurant PRINCIPESA MARGARETA.

NOUTĂȚI
08.03.2010 (Data publicării)
1. Începând din data de 11 martie 2010, în fiecare zi de joi, la BEIUȘ, se va desfășura BUSINESS INFO LYONESS. Prezentarea va avea loc la Hotel Principesa Margareta, str. Vasile Lucaciu, nr. 5, de la ora de începere 18.00. Mai multe detalii găsiți pe www.lyoness.ro - în domeniul Evenimente.

Beius: Actiuni de ecologizare cu elevii

Beiuş

Pe parcursul acestui an şcolar, Liceul Pedagogic "Nicolae Bolcaş" din Beiuş este implicat într-un proiect interşcolar împreună cu alte unităţi de învăţământ din oraş şi chiar din alte judeţe, care are ca principal scop dezvoltarea cooperării şi colaborării între cadrele didactice şi elevi pentru a încuraja acţiunile de îmbunătăţire a calităţii mediului.

Acest parteneriat, ce poartă denumirea sugestivă "O lacrimă pentru Terra", a luat naştere ca o continuare a activităţilor cu caracter ecologic derulate la clasă, fiind o colaborare între cele patru şcoli iniţiatoare ale proiectului şi anume: Liceul Pedagogic "Nicolae Bolcaş" şi Colegiul Naţional "Samuil Vulcan", ambele din Beiuş, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 din Lugoj şi Grupul Şcolar "Doamna Stanca" din Bucureşti. Potrivit organizatorilor scopul fundamental al proiectului este reprezentat de dezvoltarea unui parteneriat educaţional în vederea cooperării elevilor şi cadrelor didactice din unităţi de învăţământ diferite pentru a încuraja acţiunile care permit îmbunătăţirea calităţii mediului. În vederea realizării acestui scop organizatorii au imprimat un caracter naţional parteneriatului, aspect concretizat prin colaborarea stabilită cu 56 de şcoli din mai multe judeţe din ţară, prin implicarea a peste 1.500 de elevi în acţiuni de ecologizare şi protejare a mediului înconjurător, extinse pe durata a doi ani, ce sunt realizate prin cooptarea mai multor instituţii cum ar fi: ISJ Bihor, CCD Bihor, Garda de Mediu, Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea, DSP Bihor, Administraţia Naţională Apele Române - Direcţia Ape Crişuri, Asociaţia Centrul de Protecţia Mediului Bihor, Direcţia Agricolă şi Dezvoltare Rurală etc.
SURSA:www.crisana.ro

duminică, 7 martie 2010

BEIUS:Seminar de afaceri!

Seminarii în Aleşd şi Beiuş: oportunităţi de investiţii oferite microîntreprinderilor



Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest organizează seminarii locale în Aleşd şi Beiuş destinate informării microîntreprinderilor din judeţul Bihor cu privire la oportunitatea de investiţii oferită acestora de către Programul Operaţional Regional.

Este vorba de domeniul major de intervenţie 4.3 - "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor", care finanţează cu până la 200.000 euro, valoare nerambursabilă, investiţii în echipamente şi construcţii pentru firmele cu maxim nouă angajaţi localizate în mediul urban. Seminariile de informare se vor desfăşura după următorul program: luni, 8 martie, de la ora 10.30 - la Incubatorul de Afaceri Aleşd - Biblioteca Aleşd; joi, 11 martie, de la ora 10.30 - la Primăria Beiuş. Până în acest moment, ADR Nord-Vest a organizat alte nouă seminarii de informare pentru microîntreprinderile din localităţile urbane mici în judeţele Cluj, Satu Mare, Bistriţa, ultimele evenimente fiind programate pentru Bihor şi Maramureş. În perioada noiembrie 2009 - februarie 2010, de la relansarea ghidului pentru microîntreprinderi, au fost depuse 147 de proiecte, dintre care majoritatea depuse de către firmele din municipiile reşedinţă de judeţ. REGIO - Programul Operaţional Regional, prin Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local, domeniul major de intervenţie 4.3 "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor" finanţează achiziţionarea de echipamente şi tehnologii noi, moderne, achiziţionarea de sisteme IT (hardware şi/sau software), precum şi construirea/extinderea/modernizarea spaţiilor de producţie/prestare servicii ale microîntreprinderii, prin proiecte cu până la 200.000 euro valoare nerambursabilă. Pentru cererea de proiecte lansată în 2.11.2009, suma disponibilă pentru Regiunea Nord-Vest este de 19.74 milioane euro, pentru domeniul 4.3.

CF BIHORUL BEIUS:Infrangere in deplasare!

AFC Odorheiu Secuiesc - CF Bihorul Beiuş 3-0 (1-0)
Bihorul Beiuş: Odobasianu - Silaghi (76 A. Toma), Mihoc, Cobârzan, Şerb - F. Popa (67 Mladoneczky), P. Luca, A. Paul (27 Higyed), Trip (81 D. Toma) - Morar, Agiurgeoaie. Antrenor principal: Rudy Kovacs.
Arbitri: Tudor Marchiş - la centru; Octavian Trenca şi Marius Bălan - asistenţi, toţi din Cluj-Napoca. Observatori: Augustin Căpâlnaş şi Petru Purima (Sibiu).

Revirimentul beiuşenilor nu s-a produs nici în Harghita, acolo unde au cedat la scor de neprezentare în faţa celor de la AFC Odorheiu Secuiesc. O repriză oaspeţii au lăsat impresia că pot întrerupe seria rezultatelor negative, dar unele erori, sancţionate prompt de arbitru şi de adversar, le-au zădărnicit planurile. "În prima repriză am jucat de la egal, poate chiar mai bine decât adversarul. O neatenţie în debutul partidei a permis arbitrului să ne sancţioneze cu lovitură de la 11 metri, din care gazdele au deschis scorul în minutul 8. Trebuia să conducem la pauză, în condiţiile în care am ratat trei situaţii singur cu portarul. Elanul echipei a fost frânt de eliminarea lui Agiurgeoaie, din minutul 51. Acolo s-a rupt totul, pentru că, peste un minut, harghitenii au marcat golul doi. Ultimul gol l-am primit în minutul 73. Vom avea viaţă foarte grea în ultimele 15 etape, exact cum am prevăzut înaintea începerii campionatului", a comentat Rudy Kovacs, antrenorul principal al beiuşenilor.