marți, 13 iulie 2010

PADIS/Cel mai mare exerciţiu de salvare montană din România va avea loc în Padiş

Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo organizează, în perioada 15-18 iulie, tabăra internaţională de speologie "BalkanCamp", care va reuni peste 150 de participanţi din România, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Serbia, Polonia şi Turcia.

Tabăra se va desfăşura în Padiş şi va cuprinde un amplu exerciţiu de salvare în mediul carstic. "Pe 17 iulie, între orele 8 şi 18 se va derula un exerciţiu internaţional de salvare în mediul carstic, care prin amploare şi complexitate, va depăşi orice acţiune similară realizată vreodată în România", se precizează într-un comunicat al Salvamont Salvaspeo Bihor, semnat de vicepreşedintele Adrian Marin.

Cei peste 150 de salvatori speologi, salvatori montani, specialişti de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", medici şi paramedici care vor participa la exerciţiu vor trebui să ducă la bun sfârşit o acţiune care implică evacuarea mai multor victime.

Exerciţiul se va desfăşura atât în subteran cât şi la suprafaţa complexului carstic Cetăţile Ponorului. "Peştera adăposteşte o salbă de 14 lacuri subterane, cele 2 intrări ale sale fiind situate pe fundul a două din cele 3 doline care alcătuiesc complexul carstic. După depăşirea obstacolelor subterane, salvatorii vor fi puşi la încercare pe pereţii verticali de 150-200 metri ai dolinelor", explică reprezentanţii Salvamont Bihor.

Patrula Salvamont Salvaspeo intervine, anual, pe durata verii, la diverse accidente în peştera Cetăţile Ponorului, ca şi în alte peşteri din Munţii Bihorului şi Munţii Apuseni. "Tot mai mulţi turişti vizitează Cetăţile Ponorului din Padiş, iar un accident turistic cu scenariu asemănător celui al exerciţiului nu este imposibil", se mai menţionează în comunicat.

Salvamont Bihor anunţă că sâmbătă, 17 iulie, pe durata exerciţiului, accestul turiştilor în complexul Cetăţile Ponorului va fi interzis, din raţiuni de siguranţă.

Tabăra "BalkanCamp 2010" este organizată Salvaspeo Romania - CORSA, SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor, CS Speodava Ştei, în colaborare cu ISU "Crişana" Bihor şi SMURD Bihor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu