luni, 21 decembrie 2009

"Partida EDILUL vs.PRIMARIE La Beius :Certati pe masina de gunoi


Primaria Beius a primit 300.000 de euro de pe urma unui proiect european destinat colectarii selective a deseurilor. Fondurile au venit în toamna si municipalitatea beiusana s-a pus pe treaba. A montat pubele si a creat spatii special amenajate pentru ca deseurile din diferite materiale sa fie adunate selectiv. Tot cu fonduri europene, primaria a cumparat si o masina de gunoi în valoare aproape cinci miliarde de lei vechi. Atât de scumpa, fiindca stie sa adune selectiv deseurile menajere. Cu toate acestea, zace în curtea interioara a primariei.

Agentul local de salubritate, Edilul SA, refuza sa lucreze în conditiile impuse de primarie. Cearta risca sa compromita proiectul european. Conducerea firmei de salubritate considera exagerate conditiile impuse de municipalitate pentru utilizarea autogunoierei. Directorul Edilul SA, Petru Jurj, spune ca, daca ar mai angaja cinci oameni care sa lucreze pe masina cea noua, firma de salubritate ar da faliment.

Împotmolirea

De doua luni, Primaria Beius asteapta ziua în care va lansa pe traseu noua autospeciala de gunoi. Nu poate! S-a lovit de reticenta celor de la firma de salubritate. „Totul e pregatit, pubelele sunt, punctele de colectare selectiva la fel, doar cei de la Edilul nu vor sa coopereze”, a spus viceprimarul Gheorghe Costin. Masina de cinci miliarde de lei asteapta ca oamenii sa se lamureasca. „Noi am reusit sa punem la punct proiectul de colectare selectiva într-un timp foarte scurt, dar am vrea sa fie si functional, de aceea i-am propus operatorului local de salubritate sa ia masina cumparata de noi si sa ridice deseurile”, a adaugat vicele. El sustine ca, de doua luni, de când a venit masina, administratia locala e într-o permanenta negociere cu cei de la Edilul SA. Conform indicatiilor primite în proiect, municipalitatea e obligata sa dea „utilajul”, în folosinta, unui operator specializat, iar pentru a lucra cu autospeciala trebuie angajati cinci muncitori. „Ei nu doresc sa faca angajari, deci nu respecta proiectul. Atunci, noi nu putem pune în functiune punctele de colectare selectiva a gunoiului”, a subliniat primarul Adrian Domocos. Problema este ca, desi ar vrea sa puna în aplicare proiectul si sa foloseasca pubelele si containerele noi, primaria risca sa piarda toti banii si masina fiindca firma Edilul o tine pe a ei.

Prea mult

Petru Jurj, directorul firmei Edilul SA, operatorul de salubritate din Beius, aflat în subordinea Consiliului Local Beius, spune ca nu e de acord cu pretentiile celor de la primarie. Omul e nemultumit fiindca actuala administratie se lauda cu ceva ce a initiat fostul primar. „Proiectul colectarii selective a deseurilor a fost demarat în 2006 de primarul de-atunci si, în ciuda tuturor spuselor actualei administratii, Beiusul a fost printre ultimele orase care l-a implementat”, zice directorul Petru Jurj. Se simte frustrat fiindca, pe vremea fostului primar, operatorul de salubritate a fost si el implicat în acest proiect. Însa, dupa alegeri, nu i-au mai spus nimic, pâna a venit masina de gunoi. „Noi nu am aflat decât în urma cu vreo trei saptamâni ca primaria are o masina de gunoi. Nimeni nu luat legatura cu noi înainte”, adauga directorul. Conducerea firmei de salubritate spune ca nu are nimic împotriva proiectului, ba mai mult, i se pare o idee buna, dar cu implementarea se sta mai prost. „Trebuie sa se înteleaga ca noi nu putem sa platim o chirie anuala de 110.000 de lei, mai ales în conditiile în care ei cer si avans”, zice Jurj. Cealalta problema care îl preocupa pe director este obligativitatea de a angaja si plati alti cinci angajati. „Nu pot sa maresc cheltuielile cu 50%, din moment ce eu am zece angajati în total. Nu vom reusi sa supravietuim. Le-am propus celor din primarie sa suporte ei cheltuielile cu salariile sau sa gaseasca o alta sursa de finantare si vom semna contractul”, spune cu jumatate de gura Petru Jurj. Barbatul sustine ca celelalte orase din judet care au primit bani tot în cadrul aceluiasi proiect nu au asemenea conditii pentru firma de salubritate. Mai mult, directorul insista ca, de fapt, nici nu are neaparata nevoie de o alta masina de gunoi. „Cu doar un miliard si jumatate am reusit sa echipez o masina româneasca în asa fel încât poate face fata oricaror cerinte. Nu e la fel de scumpa ca autospeciala primariei, dar garantez ca va face treaba mai buna”, îsi lauda munca Petru Jurj, directorul Edilul SA.

Proiect degeaba

Chiar daca sistemul de colectare selectiva a deseurilor s-ar pune în aplicare si masina-minune ar iesi la lucru, Primaria Beius tot ar mai avea o problema: ce sa faca cu mormanele de hârtie, sticla, plastic sau alte feluri de resturi menajere? „De când subventia pentru materialele reciclate a scazut, multi producatori de ambalaje nu mai recicleaza”, explica Petru Jurj. Singurele materiale cautate si rentabile pentru reciclare sunt electronicele, asta datorita firelor de cupru. „Din moment ce nu avem un punct pentru reciclat materiale, si deseurile colectate selectiv merg la gramada cu celelalte resturi menajere”, încheie directorul Edilul SA. Colectarea selectiva are toate sansele sa ajunga un mare fâs, fiindca, desi are masina ultimul racnet, Primaria Beius nu are infrastructura capabila sa preia, separat sticla, plasticul, hârtia si deseurile menajere. Toti spun despre initiativa ca e buna si frumoasa, dar nimeni nu face nimic pentru a o duce cu un pas mai departe. Deocamdata, e limpede ca administratia a cam pus carul înaintea boilor. Pâna la gasirea unei solutii, punctele de colectare a gunoiului pe categorii stau sub lacat. Ca obiecte de decor. Sa vada lumea ca edilii pot, dar nu stiu. (Laura Breb)

sursa:www.bihor.ghimpele.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu