luni, 29 martie 2010

Oradea/Beius:De marţi începe sacrificarea mieilor în Piaţa Ioşia şi în cea din Beiuş


Carnea de miel v-a fi mai scumpa ca si anul trecut, probabil 25 de lei noi/kg.



Piaţa Ioşia din Oradea, Piaţa Obor din Beiuş şi abatorul Tavi Bogdan din comuna Roşia sunt singurele locuri unde, anul acesta, vor putea fi sacrificaţi în condiţii legale miei şi iezi de Paşti, a anunţat luni şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Mircea Gelu Budău, care a specificat că doar primăriile din Oradea şi din Beiuş au fost interesate să obţină autorizarea instituţiei pe care o conduce.
Activitatea de sacrificare va începe, în ambele pieţe indicate, marţi, 30 aprilie, şi urmează să se deruleze după un program zilnic cuprins între orele 7.00 şi 19.00 până sâmbătă, inclusiv.
În ceea ce priveşte Piaţa Ioşia, unde a şi explicat care va fi procedura de lucru, Budău a precizat că sunt aşteptaţi crescători de animale din judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Arad, la fel ca anul trecut, cu toţii având nevoie de aprobarea DSVSA din judeţele de provenienţă şi fiind obligaţi ca la sosirea în piaţă să aibă asupra lor certificatul sanitar-veterinar de la medicul veterinar din localitatea de origine şi formularele de mişcare a animalelor.
În prezenţa conducerii Regiei Autonome Pieţe, Agrement, Ştranduri (RAPAS) Oradea, şeful DSVSA a descris modul în care se vor putea cumpăra, sacrifica şi prelucra mieii şi iezii în Piaţa Ioşia.
Clientul îşi va alege mielul sau iedul şi se va prezenta la mese, unde îl va preda unui măcelar, de la care va primi un ecuson, cu numele acestuia. Măcelarul duce animalul în incinta halei, şi nimic din activitatea de sacrificare şi curăţare nu se va vedea din afară, căci totul se va petrece în hală, unde cumpărătorul nu are acces", a spus Budău (foto).
Şeful DSVSA a spus că săptămâna aceasta, activitatea de sacrificare a mieilor şi iezilor va fi asigurată în Ioşia de 60 de măcelari, care au la dispoziţie 40 de posturi de lucru, fiecare fiind obligat să poarte echipament de protecţie, adică pantaloni, bluză, şorţ şi bonetă, plus un ecuson în dublu exemplar - unul purtat la vedere, iar celălalt pentru a fi dat clientului care îi predă animalul spre sacrificare. Totodată, a mai spus el, fiecare măcelar va fi obligat să aibă şi câte trei cuţite, deoarece unul va fi în permanenţă la sterilizare.
Budău a arătat că, în incinta halei, animalele vor fi asomate electric, de către doi electricieni angajaţi ai RAPAS, după care vor fi atârnate în cârlige, pentru a li se scurge sângele. Următoarea operaţiune este jupuirea şi eviscerarea. "O noutate este că, în acest an, nu se mai colectează pielile, astfel că dacă un cumpărător doreşte, şi le poate prelua acasă", a precizat Budău.
După eviscerare, măcelarii vor colecta splina şi conţinutul intestinelor animalelor, care sunt "subproduse" şi trebuie distruse. "O problemă poate fi cu aceste subproduse, pentru că în anii trecuţi hoarde întregi, venite din Mongolia sau de unde or fi venit, vin la tomberoanele din marginea pieţei să fure această masă gastro-intestinală, ca să facă tocană din ea", a spus Budău, referindu-se la romii care îşi "rezolvă" masa de Paşti din ceea ce restul creştinilor aruncă. "Din acest motiv, tomberoanele astea vor trebui păzite cu jandarmi", a continuat şeful DSVSA.
În ce priveşte taxele percepute în acest an, crescătorii de miei şi iezi vor trebui să achite conducerii Pieţei Ioşia câte 10 lei pentru fiecare animal adus la vânzare, măcelarii câte 60 de lei pentru fiecare zi de lucru, iar cumpărătorii câte 20 de lei fiecărui măcelar care le va sacrifica, jupui şi eviscera mielul sau iedul. Cât despre preţ, nici reprezentantul DSVSA şi nici cei ai RAPAS nu au vrut să spună cât vor costa anul acesta animalele aduse pentru Paşti, motivând că acesta va fi stabilit "numai de vânzători".
Adrian Criş www.ebihoreanul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu