miercuri, 10 martie 2010

SOS pentru lăcașurile de cult vechi, din lemn, din Ţara Beiuşului





Biserica din Lazuri de Beiuş va fi studiată în detaliu de către studenţi, pentru a-i fi identificate şi promovate punctele forte

Cinci lăcaşe de cult din lemn, din zona Beiuşului vor fi promovate de către studenţii orădeni. Proiectul Asociaţiei pentru Cultură, Educaţie şi Dezvoltare (ACCENT) a fost lansat astăzi, la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii.

Bisericile de lemn din zona Beiuşului, veritabile monumente istorice, au toate şansele să renască, printr-un proiect al Asociaţiei pentru Cultură, Educaţie şi Dezvoltare (ACCENT) lansat astăzi, în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură şi Construcţii şi Facultatea de Ştiinţe Economice din Oradea. Studenţii de la cele două facultăţi implicate vor munci, pe parcursul unui an, la documentarea pe teren şi inventarierea tuturor informaţiilor legate de cinci biserici de lemn, din Ţara Beiuşului. „În proiect vor fi implicaţi 27 de studenţi”, a spus Georgeta Bocşe, responsabil comunicare ACCENT. Dacă viitorii arhitecţi se vor axa pe aspectele care ţin de construcţia acestor monumente, economiştii vor încerca să obţină finanţare pentru reabilitarea lor, pentru a le „vinde” imaginea, în circuitul turistic internaţional.


Toate informaţiile despre bisericile de lemn din Stânceşti, Sebiş, Lazuri de Beiuş, Totoreni si Hinchiriş vor fi postate, la final, pe site-ul ACCENT. „Cincisprezece persoane din comunităţile locale vor fi pregătite pentru a deveni ghizi turistici”, a spus Georgeta Bocşe.


Comorile din Aleşd


Judeţul Bihor are 58 de biserici de lemn incluse în patrimoniu. O parte dintre ele au fost deja cercetate de către studenţii bihoreni, printr-un proiect similar. Acesta va fi finalizat peste două săptămâni. „Atunci va fi lansat şi un studiu despre bisericile din Gheghie, Luncşoara, Josani, Hotar si biserica de lemn din curtea universităţii”, a subliniat Bocşe. „Fiecare e deosebită. Sunt ca nişte mici bijuterii”, a povestit Cristina Ianc, studentă la Arhitectură.


Monumente distruse prin reparaţii


Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, din Lazuri de Beiuş, datează din secolul XVIII. Fiindcă, de-a lungul timpului, s-a intervenit la aspectul bisericii, aceasta şi-a pierdut din valoarea de patrimoniu. În aceeaşi situaţie este şi biserica „Buna Vestire” din Belejeni, care datează din 1818. Clădirea este într-o stare deplorabilă, din cauza intervenţiilor care ar fi trebuit să o repare.

SURSA:ADEVARUL DE SEARA (ORADEA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu