vineri, 30 aprilie 2010

Ghighişeni: O lacrimă pentru Terra

Elevii de la Şcoala cu clasele I - IV din Ghighişeni au participat, recent, la nenumărate acţiuni, dorind să atragă atenţia asupra purităţii planetei în care locuiesc, "O lacrimă pentru Terra" fiind sloganul pe care l-au ales.

Sub îndrumarea învăţătoarelor Liana Tofan, Floare Bara, Aurelia Chindea, Angela Ilieş, elevii au participat la plantarea de copaci, au confecţionat diverse obiecte din materiale reciclabile şi au dorit să arate consătenilor că şi ei pot să întreţină, dar şi să fie implicaţi în curăţenia din jurul şcolii în care învaţă. Un moment deosebit s-a derulat miercuri, 28 aprilie, când au făcut o "vizită de lucru" la Staţia de Pompieri din Ştei, unde plutonier adjunct şef Dumitru Popa şi plutonier major Nicolae Stan au fost gazde primitoare, prezentându-le elevilor rolul şi importanţa staţiei de pompieri pentru zona Ştei şi împrejurimi şi arătându-le condiţiile de pregătire ale pompierilor pentru intervenţiile în teritoriu când este cazul. De asemenea, le-au explicat despre pericolele ce se pot isca din cauza incendiilor, ei primind sfaturi utile de a nu se juca niciodată cu materiale inflamabile. Momente plăcute s-au derulat după aceea, la ora prânzului, la restaurantul "Ardealul", unde elevii s-au delectat cu o pizza.

Beiuş:Liceul Pedagogic "Nicolae Bolcaş" - Elevii au învăţat să adopte o viaţă sănătoasă

Elevii Liceului Pedagogic "Nicolae Bolcaş" din Beiuş au învăţat de la specialiştii orădeni cum să se ferească de tentaţiile vicioase ale societăţii, în cadrul parteneriatului educaţional "Iau decizii corecte!", activitate care s-a înscris în concursul de proiecte antidrog "Împreună", coordonat de Ministerul Educaţiei.

Beneficiarii au fost cei aproximativ 120 de elevi din clasele a IX-a şi a X-a din mediul urban, împreună cu părinţii acestora, şi alţi 60 de şcolari din mediul rural, de la şcolile din Bunteşti, Curăţele şi Meziad. Proiectul îşi propune reducerea factorilor de risc în ceea ce priveşte consumul de tutun, alcool şi droguri şi se derulează în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Bihor, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Casa Corpului Didactic, Episcopia Ortodoxă Oradea, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Primăria Beiuş şi Comitetul de părinţi, sub atenta coordonare a prof. Carmen Lezeu.
SURSA ZIARUL CRISANA

Ştei: Oaspeţi străini la Grădiniţa cu program prelungit

În perioada 11-15 aprilie a.c., la Grădiniţa cu program prelungit (GPP) Ştei, a avut loc întalnirea partenerilor din cadrul Proiectului Multilateral Comenius care se derulează pe o perioadă de doi ani, finanţat de Comisia Europeană.

În derularea proiectului au fost implicate 17 cadre didactice, din Bulgaria - coordonatoare de proiect, Islanda, Turcia, Polonia, Anglia şi toate cadrele de la GPP Ştei, reprezentând România, tema principală fiind prezentarea unor ţări din Europa. Activitatea de proiect derulată la GPP Ştei a cuprins învăţarea unui dans tradiţional din fiecare ţară, o vizită la Şcoala "Miron Pompiliu" pentru un impact direct cu învăţământul primar şi gimnazial, precum şi pregătirea unei cărţi, care se va finaliza în Turcia (în luna iunie), "Bunica îmi spune", care conţine informaţii despre o sărbătoare naţională a fiecărei ţări. De asemenea, oaspeţii străini au făcut cunoştinţă cu tradiţiile şi frumuseţea turistică a Bihorului, vizitând atelierul de olărit de la Leheceni, Peştera Urşilor şi Băile Felix. "Am avut o colaborare foarte bună cu autorităţile locale care s-au implicat în derularea bunului mers al acestei reuniuni. Oaspeţii turci au fost impresionaţi de modul în care ştim să lucrăm în echipă, de implicarea personală a fiecărui membru al colectivului. Cei din Islanda au venit în România cu o părere nu foarte bună despre români, însă la plecare şi-au exprimat satisfacţia unor realităţi trăite la cele mai înalte cote ale ospitalităţii şi aprecierea pentru bunătatea şi inteligenţa celor pe care i-au cunoscut. Aceste aprecieri au fost întărite şi de ceilalţi parteneri", ne-a spus Lucreţia Cearnău, directoarea GPP Ştei, coordonatorea de proiect.

Beius: Cf Bihorul joaca azi la Medias

Gaz Metan II Mediaş - CF Bihorul Beiuş
După eşecul nemeritat din etapa trecută (0-2, acasă, cu SESO Câmpia Turzii), beiuşenii speră într-un rezultat pozitiv la Mediaş, chiar dacă întâlnesc o echipă care luptă pentru evitarea retrogradării. Paul Luca nu va mai evolua în acest sezon pentru CF Bihorul Beiuş, fiind operat miercuri la genunchi, din cauza unor probleme la menisc şi ligamente. Din păcate, revenirea pe teren a jucătorului din Ştei este preconizată pentru anul viitor. În schimb, lotul echipei beiuşene a fost completat cu mijlocaşul Sorin Ban, fostul mijlocaş de la FC Bihor fiind transferat zilele trecute şi ar putea fi titular chiar în meciul de astăzi, dacă antrenorul Rudy Kovacs va decide asest lucru. Oaspeţii ar putea începe jocul de la Mediaş în formula: Odobasianu - Silaghi, Cobârzan, Tăut, Şerb - Morar, Mihoc, Trip, G. Bogdan - S. Ban, Agiurgioaie.
Arbitri: Ionuţ Gherle (Cluj-Napoca) - centru, Vasile Mărginean şi Adrian Mărginean (Aiud) - asistenţi. Observatori: Hompoth Deszo şi Karda Zoltan (ambii din Odorheiu Secuiesc).
Tot astăzi, de la ora 17.00, se mai dispută partidele FC Zlatna - Avântul Reghin, FC Cisnădie - Voinţa Sibiu, FC Zalău - AFC Odorheiu Secuiesc, Marmaţia Sighet - Unirea Dej, SESO Câmpia Turzii - Unirea Ungheni, CSM Sebeş - Gloria II Bistriţa.
Turul Micula * - Sănătatea Cluj-Napoca 0-3.
CLASAMENT
1. Voinţa Sibiu 26 18 5 3 44-14 59 (+20)
.........................................................................................
2. SESO C. Turzii 26 17 4 5 48-23 55 (+19)
3. FC Cisnădie 26 12 7 7 39-26 43 (+4)
4. Unirea Ungheni 26 11 8 7 46-33 41 (+2)
5. AFC Odorhei 26 13 2 11 43-38 41 (+2)
6. Bihorul Beiuş 26 12 5 9 32-30 41 (-1)
7. Sănătatea Cluj 26 12 4 10 36-37 40 (0)
8. Gloria II Bistriţa 26 11 4 11 43-38 37 (-4)
9. CSM Sebeş 26 10 6 10 34-33 36 (-3)
10. FC Zalău 26 10 6 10 32-35 36 (-0)
11. Gaz Metan II 26 9 8 9 30-33 35 (-3)
12. Voinţa Livezile 26 10 5 11 33-37 35 (-4)
---------------------------------------------------------------------------------------
13. Unirea Dej 26 9 7 10 37-37 34 (-5)
14. FC Zlatna 26 8 7 11 75-44 31 (-8)
15. Luceafărul 26 8 5 12 32-28 29 (-10)
16. Avântul Reghin 26 6 8 12 27-34 26 (-13)
17. Marmaţia Sighet 26 5 4 17 23-55 19 (-20)
18. Turul Micula* 26 4 3 19 25-66 15 (-21)
* Turul Micula s-a retras din campionat şi va pierde meciurile rămase de disputat cu 0-3.

Beius: HABITAT a finalizat inca doua locuinte!

www.crisana.ro
Elevii de la Şcoala Bilkent din Turcia au finalizat ieri încă două locuinţe într-un nou minicartier Habitat din Beiuş.
Ceremonia de inaugurare a celor două case a avut loc ieri, la festivitate participând cei 15 voluntari din Turcia, fericiţii beneficiari, membri din conducerea Habitat, precum şi alţi invitaţi. Încă de la începutul acestei săptămâni, voluntarii au ajutat la finalizarea locuinţelor. Într-o atmosferă caldă şi prietenoasă, dincolo de orice bariere culturale sau religioase, toţi cei prezenţi s-au bucurat de fericitul moment, alături de Alina Mihalca, o mamă cu doi copii, şi de Vasile Dana, un tânăr crescut la orfelinat. "În fiecare zi când vin aici şi când văd casa asta, stau să mă gândesc ce norocos am fost şi cât de bun a fost Dumnezeu cu mine, chiar dacă am crescut la Casa de copii. Acum ştiu că o să-mi pot întemeia şi o familie şi că le voi putea oferi copiilor mei căldura casei pe care eu n-am avut-o niciodată", spune Dana Vasile, beneficiarul uneia dintre locuinţe. După sfinţirea caselor, beneficiarii au primit din partea voluntarilor cheile noilor locuinţe, câte o Biblie şi un buchet mare de flori. La rândul lor, şi voluntarii au fost răsplătiţi cu certificate de apreciere primite din partea preşedintelui asociaţiei beiuşene, dl Marcel Coroiu. La final cei prezenţi au fost invitaţi să viziteze locuinţele şi să guste din bucatele pregătite de Alina şi Vasile.

miercuri, 28 aprilie 2010

Beius/Bihor:Elevii de la scoala Bilkent din Turcia voluntariaza la HABITAT!


Luni pe şantierul Habitat din Beiuş 15 voluntari, doi profesori si 13 elevi, s-au alăturat echipei Habitat pentru a ajuta la finalizarea unor locuinţe pentru nevoiaşi. Renumita scoală participă pentru al patrulea an cu voluntari în proiectele derulate de Habitat pentru Umanitate Beiuş. Tinerii au de ales între diverse acţiuni de voluntariat propuse în cadrul programei şcolare şi au dorit să participe ca voluntari pe şantierul Habitat.

„Tinerii care participă în cadrul proiectelor noastre de voluntariat învaţă mai multe lucruri care îi vor ajuta în viaţă. Astfel învaţă să aprecieze ceea ce au acasă văzând condiţiile grele în care trăiesc alte familii, învaţă cât de importantă este munca în echipă, învaţă că nu contează naţionalitatea, religia sau nivelul social atunci când vrei sa ajuţi un alt om” – declara Kivanc Aker, profesoară la şcoala din Turcia şi coordonatoarea grupului de voluntari.

Elevii de la Bilkent vin ca voluntari la Beiuş din 2007 pentru a construi locuinţe pentru familii sărace. Până în prezent aproape 50 de voluntari de la aceasta şcoală au contribuit la construirea de case pentru familii nevoiaşe. Locuinţa la care lucrează voluntarii din Turcia a fost începută în toamnă de alţi voluntari, tot elevi, de la celebrul liceu Le Rosey din Elveţia. Însă nu doar elevi din alte ţări au lucrat ca voluntari pe şantierele Habitat pentru Umanitate Beiuş ci şi de la şcoli româneşti cum ar fi: Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” din Beiuş; Colegiul Tehnic „Transilvania din Oradea; Liceul de Arte din Oradea, Colegiul Biblic Est European din Oradea etc.

„Sunt foarte mişcată să-i văd pe aceşti tineri voluntari lucrând alături de mine la casa pe care o visez de o viaţă. O sa-mi învăţ copiii să fie şi ei asemenea lor şi să sară oricând în ajutorul altor oameni, aşa cum aceşti tineri au venit atâta drum ca să ne ajute să ne construim o casă.” spune Alina Mihalca, o mamă singura cu doi copii, beneficiara locuinţei.


Voluntarii au lucrat la zugrăvirea camerelor, la montarea streşinii, izolarea pardoselii şi montarea parchetului. Munca lor va fi încoronată joi când va avea loc festivitatea de inaugurare a locuinţei în cadrul căreia beneficiarii vor primi cheile noii locuinţe.
SURSA: www.habitatbeius.ro

duminică, 25 aprilie 2010

Ştei:Grădiniţa cu program prelungit : SOS! Salvaţi natura!



Autor: Ionel POPA

Preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Prelungit Ştei au participat joi, 22 aprilie, la ample acţiuni ce au marcat Ziua internaţională a pământului. Copiii au confecţionat diverse obiecte din materiale reciclabile, realizând şi o expoziţie.

Sub îndrumarea educatoarelor Eleonora Man, Elena Tuduce, Florica Coţău, Elena Mândruţ, Adina Vesa, Mariana Hoza, Elena Mone, Rodica Chirodea, Ramona Mara, Anca Purtan, Florica Serac, Ana Răştariu, Adriana Stângă, Sorina Sabău, toţi prichindeii din grupele mici, mijlocii, mari şi grupa mare pregătitoare au vizionat un film pe teme ecologice, au cântat şi recitat poezii legate de natură şi au prezentat desene, picturi şi un colaj cu tema "SOS! Salvaţi natura". Împreună cu şcolarii din clasele a II-a A, învăţătoare Alina Todor, de la Şcoala "Miron Pompiliu" Ştei, au confecţionat căsuţe pentru păsărele, pe care le-au amplasat în parcul grădiniţei. "Cum ocrotim natura" a fost fişa individuală a fiecărui participant la aceste acţiuni, care au mai cuprins realizarea unei machete dedicate evenimentului, precum şi însuşirea tematicii din "Cele 10 porunci ale ecologiei". Grupele mari s-au întrecut în concursul de cultură generală: "Pământul, planeta noastră", la sfârşitul căruia au primit diplome şi dulciuri, spre deliciul concurenţilor, care au dat dovadă de o bună pregătire, dar şi de o atitudine "matură" în desfãşurarea concursului.

Stei:Colegiul Tehnic 'Unirea': Să protejăm planeta albastră!



Autor: Ionel POPA

De Ziua internaţională a pământului, elevii şi profesorii de la C.T. "Unirea" Ştei, cu sprijinul directorului şcolii, prof. ing. Voicu Burta, şi al directorului adjunct, prof. ec. Ioan Mateiaş, au realizat o serie de activităţi prin care au demonstrat că există o preocupare continuă pentru viitorul planetei noastre.

Acţiunile au fost organizate ţinând cont de condiţiile meteo din Ştei, astfel încât a fost organizată, pe holul şcolii şi la bibliotecă, o expoziţie de desene şi artă din produse reciclabile, intitulată "Salvaţi Pământul", coordonată de prof. Viorica Bici. La clasele a IX-a A şi B a avut loc o dezbatere pe tema "Să protejăm planeta albastră", după o expunere a prof. ec. Ioan Mateiaş şi un concurs de rebus, activităţi coordonate de prof. Denisa Lucuţa şi Victoria Igaş. Elevii claselor a X-a, implicaţi în proiectul Comenius "Pour une vie plus saine, dans un monde plus propre", coordonaţi de prof. ing. Rodica Drăgoi, au prezentat celorlalţi colegi activităţile derulate în cadrul acestui proiect. În cadrul acestora, elevii şcolii au studiat plante şi animale specifice zonei, energia alternativă, au participat la acţiuni de ecologizare şi de plantare de copaci, dovedind că sunt preocupaţi de soarta Pământului.

Beius:Lyoness, bani inapoi la fiecare cumparatura!

vineri, 23 aprilie 2010

Beius: Invinsi cu ajutorul "fluierasilor"!

CF Bihorul Beiuş - SESO Câmpia Turzii 0-2

Marcator: Sancira 27, 62 (ambele din 11 metri)

Beiuş: Odobasianu - F. Popa (76 Higyed), Tăut, Cobârzan, Şerb (86 Corpaş) - V. Silaghi, Mihoc, Trip, G. Bogdan - Morar (76 Paul), Agiurgioaiei. Antrenor principal: Rudy Kovacs.

SESO: C. Moldovan - Kelemen, Paşca, Grigoroşcuţă, Siecoban - Moţet (90+4 Şuteu), Foro, Tornyai, Gălăţeanu (64 Chifor) - Fertea (60 Petrescu), Sancira. Antrenor principal: Ioan Tătăran.

Arbitri: Dorin Micloşină (Reşiţa) - la centru, Marius Alexa şi Mihai Jivan (ambii din Arad) - asistenţi. Observatori: Zaharia Ciev (Timişoara) şi Dorin Nicşa (Hunedoara).



Beiuşenii cu ocaziile mari, clujenii cu golurile, cam aşa poate fi rezumat meciul de la Beiuş. În plus, oaspeţii, care aveau doar varianta victoriei pentru a rămâne în plasa liderului, şi-au luat toate măsurile astfel încât să-şi atingă obiectivul. Formaţie experimentată, SESO a avut parte şi de un arbitraj favorabil, care a ajutat-o să stăvilească elanul unui adversar ambiţios. Diferenţa a fost făcută de două faze controversate, judecate de arbitrul Micloşină în favoarea oaspeţilor. Sancira (27) a căzut uşor în careu de lângă Odobasianu şi acelaşi jucător a marcat din penalty (0-1). Tot Sancira (62) a provocat şi a transformat cea de-a doua lovitură de la 11 metri, dictată după ce mingea şutată de "decarul" celor din Câmpia Turzii ar fi lovit braţul lui Cobârzan (0-2).

Până atunci, gazdele rataseră câteva situaţii importante de a marca. Morar (2) a lovit bara de la 20 de metri, Trip (4) şi G. Bogdan (10) au şutat în portar, iar Trip (38) - şut de la 25 de metri în bară. Ocupanta locului secund a avut şi ea şanse de a puncta din acţiune, dar Tăut a scos de pe linia porţi mingea trimisă de Foro (15), iar Tornyai (56) a tras pe lângă.

Amfitrionii au solicitat un penalty la un fault asupra lui G. Bogdan (66), dar arbitrul a mutat infracţiunea în afara careului! La final, suporterii Bihorului Beiuş şi-au aplaudat favoriţii pentru efortul depus şi au admonestat brigada de arbitri.

Beius:Un individ care a violat o tânără bolnavă psihic a fost arestat

Raul Florin Petrişor are 26 de ani şi a fost arestat pentru 29 de zile de Judecătoria Beiuş, acuzat că, în stare de ebrietate fiind, a violat o tânără cu handicap psihic din aceeaşi localitate, a informat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău.

Potrivit sursei citate, victima a fost atrasă de individ într-o curte din vecini şi bătută pentru că s-a opus. "Mama fetei a observat lipsa acesteia şi a început să o caute. A dat peste ei în curtea imobilului vecin şi a încercat să intervină, dar bărbatul a luat-o şi pe ea la bătaie. Conform certificatului medico-legal, pentru vindecarea leziunilor suferite în urma loviturilor, cele două victime au nevoie de 9 zile de îngrijiri medicale (tânăra) respectiv 6 zile (mama ei)", a explicat Sabău.

Raul Florin Petrişor este anchetat acum pentru viol şi loviri, riscând o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.
Laura Gal EBIHOREANUL.RO

joi, 22 aprilie 2010

Beius:Trofeul Biblioteca a ajuns in municipiu

Moment festiv, ieri, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", din Oradea, cu ocazia decernării Trofeului Biblioteca pentru cea mai bună bibliotecă publică din Bihor în anul 2009. Acesta a revenit Bibliotecii municipale "Constantin Pavel" Beiuş, reprezentată ieri de bibliotecarele Ionela Gavruţa şi Lavinia Cadar. Evenimentul a făcut parte din cadrul manifestărilor dedicate Săptămânii Naţionale a Bibliotecilor.



Cele două bibliotecare din Beiuş, Ionela Gavruţa şi Lavinia Cadar, ne-au spus că trofeul obţinut reprezintă un imbold de a continua bătălia începută, singura lor dorinţă fiind însă aceea de a avea un spaţiu adecvat în care să-şi desfăşoare activitatea. "Ne dorim foarte mult un spaţiu corespunzător pentru biblioteca noastră. De asemenea, o sală de lectură ne-ar fi extrem de necesară, mai ales că am primit patru calculatoare în cadrul programului Biblionet, iar copiii care vin trebuie să stea în picioare pentru că sunt foarte mulţi", ne-au mărturisit acestea. Potrivit Deliei Pantea, 12 biblioteci publice din Bihor au întrunit criteriile pentru alegerea celor mai bune biblioteci publice din Bihor. Între acestea, se numără cele din: Beiuş, Mădăras, Şimian, Salonta, Dobreşti, Săcueni, Căpâlna, Sântandrei, Valea lui Mihai, Chişlaz şi Borş. Pe lângă marele premiu au fost acordate şi trei diplome de merit, care au ajuns la Biblioteca comunală din Căpâlna, Biblioteca orăşenească Săcueni şi Biblioteca comunală Mădăras. Din juriu a făcut parte o comisie formată din trei bibliotecare cu vechime - Voichiţa Csornai, Mariana Barna şi Viorica Moisi, alături de doamnele directoare Ligia Mirişan şi Tavaszi Hajnal. Trebuie spus că, începând din 2007, Biblioteca Judeţeană a acordat, în fiecare an, Trofeul Biblioteca, dar şi diplome de merit pentru cei care s-au implicat în mod deosebit în viaţa comunităţii.



Manifestările dedicate Săptămânii Naţionale a Bibliotecilor se vor încheia astăzi, 23 aprilie, cu o serie de activităţi de promovare a cărţii şi lecturii, această zi fiind specială pentru bibliotecari, întrucât se sărbătoreşte şi Ziua Bibliotecarului din România.

Beius:Bihorenii întâlnesc primele două clasate!

Autori: Mihai ZAMFIR, Viorel CODREANU

Liga a III-a la fotbal programează astăzi, de la ora 17.00, partidele etapei a 26-a. În seria a 6-a, cele două echipe bihorene, CF Bihorul Beiuş şi Luceafărul Oradea, au de susţinut meciuri foarte dificile, în faţa primelor două clasate, SESO Câmpia Turzii, respectiv Voinţa Sibiu.



CF Bihorul Beiuş - SESO Câmpia Turzii



După victoria clară de la Sighetu Marmaţiei (3-0, cu Marmaţia), CF Bihorul Beiuş şi-a asigurat un final de campionat liniştit. Chiar dacă susţin astăzi o partidă dificilă, în faţa unei echipe care se bate pentru promovare, iar etapa trecută a zdrobit pe Gloria II Bistriţa (6-0), beiuşenii ţintesc victoria. Un succes i-ar putea aduce pe elevii lui Rudy Kovacs pe treapta a treia a podiumului, dacă FC Cisnădie nu va câştiga la Reghin.

Accidentat în meciul cu Marmaţia, Paul Luca va absenta în meciul cu SESO. În schimb, vor reveni în primul "11" Florin Popa şi George Bogdan. În meciul de astăzi, gazdele ar putea începe în formula: Odobasianu - Silaghi, Tăut, Cobârzan, Şerb - Fl. Popa, Mihoc, Trip, G. Bogdan - Morar, Agiurgioaie.

Arbitri: Dorin Micloşină (Reşiţa) - centru, Marius Alexa şi Mihai Jivan (ambii din Arad) - asistenţi. Observatori: Zaharia Ciev (Timişoara) şi Dorin Nicşa (Hunedoara).

Iata cum arata clasamentul la zi:

CLASAMENT

1. Voinţa Sibiu 25 17 5 3 43-14 56 (+20)

.........................................................................................

2. SESO C. Turzii 25 16 4 5 46-23 52 (+16)

3. FC Cisnădie 25 12 6 7 38-25 42 (+3)

4. Bihorul Beiuş 25 12 5 8 32-28 41 (+2)

5. Unirea Ungheni 25 10 8 7 43-33 38 (+2)

6. AFC Odorhei 25 12 2 11 40-38 38 (+2)

7. Sănătatea Cluj 25 11 4 10 33-36 37 (0)

8. CSM Sebeş 25 10 6 9 33-30 36 (-3)

9. Voinţa Livezile 25 10 5 10 33-35 35 (-1)

10. Gaz Metan II 25 9 8 8 29-31 35 (-3)

11. Gloria II Bistriţa 25 10 4 11 41-37 34 (-4)

12. FC Zalău 25 9 6 10 30-35 33 (-3)

---------------------------------------------------------------------------------------

13. Unirea Dej 25 8 7 10 34-35 31 (-5)

14. FC Zlatna 25 8 7 10 35-41 31 (-8)

15. Luceafărul 25 8 5 11 32-27 29 (-10)

16. Avântul Reghin 25 6 7 12 26-33 25 (-11)

17. Marmaţia Sighet 25 5 4 16 23-52 19 (-20)

18. Turul Micula * 25 4 3 18 25-63 15 (-21)

* Turul Micula s-a retras din campionat şi va pierde meciurile rămase de disputat cu 0-3.

marți, 20 aprilie 2010

Sighet/Beius:Marmaţia Sighet - CF Bihorul Beiuş 0-3 (0-2)

Într-o singură direcţie!

Autor: Mihai ZAMFIR

CF Bihorul Beiuş nu le-a lăsat nicio şansă jucătorilor de la Marmaţia Sighet, în partida disputată ieri în cadrul etapei a 25-a. Chiar dacă jocul s-a disputat la Sighet, beiuşenii s-au impus fără probleme, cu 3-0 (2-0).


Meciul a fost dominat de la început şi până la sfârşit de echipa oaspete. Beiuşenii au deschis scorul în minutul 21, Agiurgioaie transformând o lovitură de la 11 m (0-1). Peste doar patru minute, CF Bihorul şi-a mărit avantajul, graţie reuşitei semnate de Morar (0-2). La două minute după pauză, Agiurgioaie a reuşit "dubla", lămurind complet soarta jocului (0-3). Aşadar, victorie la un scor de forfait obţinută de beiuşeni, care au ajuns la +2 la "adevăr" şi vor avea un final de campionat liniştit.

Pentru CF Bihorul au evoluat: Odobasianu - Paul, Cobârzan, Tăut, Şerb - Silaghi, Luca (32 D. Toma), Mihoc (84 Borza), Trip (82 Corpaş) - Morar, Agiurgioaie (87 Mladoneszky).

Antrenorul principal al formaţiei bihorene, Rudy Kovacs, ne-a declarat la finalul partidei: "Am făcut un meci bun, în faţa unei echipe sub nivelul nostru. Băieţii s-au mobilizat după eşecul nemeritat din etapa trecută şi nu le-au dat nicio şansă gazdelor. Din păcate, Paul Luca s-a accidentat, dar sper să reuşim să-l recuperăm până la meciul de acasă cu SESO Câmpia Turzii. În continuare, vom aborda toate partidele la victorie."

luni, 19 aprilie 2010

Sa traiesti"Beiusule"! La multi ani!


Azi, teoretic este 19 aprlie, ziua Municipiului Beius.Practic nici in 2009, autoritatile locale nu au mai tinut cont de aceasta data.Data serbarii v-a fi probabil in jurul datei de 1 Mai 2010.
La 19 aprilie 1919, armata romana, prin Regimentul 9 Vanatori de munte si Batalionul Horea, intra in oras eliberand Beiusul si apoi inainteaza triumfal spre Oradea. Beiusul si Valea Crisului trec definitiv sub administratie romaneasca. La 25 aprilie 1919, pe un afet de tun drapat cu tricolorul Patriei sunt aduse trupurile martirilor Ioan Ciordas si Nicoale Bolcas; spre odihna vesnica in Beius.Liceul pedagogic si grupul scolar din localitate poarta numele celor doi martiri in semn de recunostinta.
Se implinesc 91 de ani de la eliberarea orasului de sub ocupatia ungurilor.

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Beius:Casa de Cultură Beiuş - au deprins tainele meşteşugului încondeierii ouălor

www.crisana.ro

Primăria municipiului Beiuş, Consiliul Local al municipiului Beiuş şi Casa de Cultură "Ioan Ciordaş" Beiuş, în colaborare cu Grădiniţa cu Program Normal (GPN) "Floare de colţ" Beiuş au organizat, zilele trecute, la Casa de Cultură din municipiu, o activitate cu genericul "Transmiterea meşteşugului încondeierii ouălor", ajunsă la ediţia a IV-a.



Cu acest prilej, au deprins tainele meşteşugului încondeierii ouălor: "Mlădiţele de tezaur" ale Casei de Cultură "Ioan Ciordaş" Beiuş, elevi ai Şcolii de Arte "Francisc Hubic", copii de la Clubul Copiilor Ştei, sub îndrumarea prof. Raul Bocşe, micuţii de la GPN "Floare de colţ" Beiuş, dar şi un grup de voluntari de la Habitat pentru Umanitate. Le-a transmis meşteşugul încondeierii ouălor Minerva Boc, lector la Şcoala de Arte "Francisc Hubic" Oradea, secţia ţesut - cusut Beiuş. "Copiii au încondeiat şi vopsit ouă, având alături de ei trei generaţii din familia Minervei Boc. Întreaga atmosferă a fost ca o şezătoare la ţară", ne-a mărturisit Anca-Silvia Banda, directoarea Casei de Cultură din Beiuş. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa primarului Adrian Nicolae Domocoş. Activitatea a fost însoţită de pricesnele interpretate admirabil de elevii Şcolii de Arte "Francisc Hubic", secţia canto popular - Beiuş, clasa prof. Florin Mariş Hinsu. În paralel, tot la Casa de Cultură Beiuş, a fost organizată şi o expoziţie, intitulată "Oul de Paşti", de către micii grădinari de la GPN "Floare de colţ", sub atenta îndrumare a educatoarelor lor: Ana Ivaşca, Aniko Lorincz, Ana Maria Boroş, Iuliana Mihoreanu, Mihaela Man, Delia Junc, Nicoleta Duma, Mariana Costea, Dorina Mlendea, Eva Codreanu, Stela Pop, Florica Hinsu, Aurica Mihoc şi a directoarei Mărioara Apostol.

Beius:Colegiul Tehnic 'Ioan Ciordaş' - Bilanţ de excepţie la concursurile şi olimpiadele şcolare!



Sursa:www.crisana.ro

Într-un interviu acordat joi, 15 aprilie, prof. Nicolae Ile, directorul C.T. "Ioan Ciordaş" Beiuş, trecea în revistă rezultatele deosebite obţinute de elevii instituţiei de învăţământ la concursurile şi olimpiadele şcolare din acest an.


21 de elevi de la "Ciordaş" au participat la faza judeţeană a olimpiadei interdisciplinare din aria curriculară "Tehnologii" - 8 la profilul Tehnic, 8 - la profilul Resurse şi 5 la profilul Servicii, 16 dintre aceştia obţinând 4 premii I (câte două la Tehnic şi Resurse), 4 premii II (2 la Tehnic, 1 la Resurse şi 1 la Servicii), 3 premii III (2 la Tehnic şi 1 la Servicii) şi 5 menţiuni (2 la Tehnic, 1 la Resurse şi 2 la Servicii). La faza naţională a olimpiadei interdisciplinare, liceenii au continuat seria rezultatelor excelente, cei patru elevi de la C.T. "Ioan Ciordaş" obţinând un premiu I la specializarea Tehnician-proiectant CAD (Beniamin Hamza, clasa a XI-a), un premiu special la profilul Tehnic (Claudiu-Ioan Indre, clasa a X-a) şi două menţiuni la Resurse (Lavinia-Ioana Todoca şi Augustin-Ionuţ Miclos, ambii, clasa a XIII-a). Nici la concursurile pe calificări profesionale elevii şcolii beiuşene nu s-au dat bătuţi, cei 6 participanţi la faza judeţeană întorcându-se cu un premiu I, un premiu II (ambele la Silvicultură) şi o menţiune (la Instalatori). Răzvan Bulc, participant la faza naţională, a obţinut menţiune. Profesorul Nicolae Ile, a ţinut să-i felicite pe elevi şi pe profesorii care s-au ocupat de pregătirea lor, cuprinzând aici cadrele didactice din aria curriculară "Tehnologii": Maria Mada, Mirela Tudor, Rodica Monenciu, Ioan Indrei, Camelia Balint, Gheorghe Cociuba, Măricuţa Magda, Alina Gal, Adrian Mlendea, Floare Popa, Casian Ile, Claudia Cighir şi Ana-Maria Ştiole.

vineri, 16 aprilie 2010

Beius: Bihorul,remiza acasa!

În etapa a 24-a din Liga a III-a, Luceafărul Oradea a câştigat, la Dej, un meci crucial în lupta pentru evitarea retrogradării, iar Bihorul Beiuş a izbutit doar o remiză pe teren propriu, cu CZ Zlatna.

Bihorul Beiuş - CS Zlatna 1-1 (1-1)

Marcatori: Trip 25 / G. Toma 19

Bihorul Beiuş: Odobasianu - V. Silaghi, Cobârzan, Tăut, Şerb - G. Bogdan, F. Popa (65 Morar), Mihoc, Trip - P. Luca, Agiurgeoaiei (81 D. Toma). Antrenor principal: Rudy Kovacs.

Beiuşenii au ratat şansa de a urca pe podiumul seriei a 6-a, după ce au obţinut doar o remiză pe teren propriu cu un adversar aflat în criză de puncte. Rezultatul reflectă, însă, raportul de forţe din teren, pentru că echipa gazdă s-a dovedit neinspirată, în timp ce zlătnenii s-au apărat organizat şi au iniţiat contraatacuri periculoase ori de câte ori au avut ocazia. Oaspeţii au marcat primii în minutul 19, când S. Toma l-a surprins pe Odobasianu, cu un şut de la 30 de metri (0-1). Egalarea a survenit repede, juniorul Trip (25) finalizând de la 8 metri o pasă a lui P. Luca (1-1). Beiuşenii au trimis de două ori mingea în bară prin Agiurgeoaiei (2) şi G. Bogdan (69), ambii în urma unor execuţii din afara careului mare.

joi, 15 aprilie 2010

CU VOCE TARE:Realitatea cruda despre drumurile din Bihor!


senatorul Cornel Popa: "Civilizaţia se termină la intrarea pe drumurile româneşti!"

Preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, a afirmat într-o declaraţie politică rostită în camera superioară a Parlamentului, că starea execrabilă a drumurilor din România şi pasivitatea Ministerului Transporturilor şi a Guvernului nu sunt în măsură să stimuleze turismul, ci dimpotrivă, să-l împiedice.

"Se apropie deschiderea sezonului turistic şi la această oră se fac pregătiri pentru primirea celor care vor să-şi petreacă vacanţele în zonele frumoase ale României. Problema intervine atunci când trebuie să ne şi deplasăm către aceste zone. Turiştii români sunt resemnaţi deja, nu mai au aşteptări de la drumurile patriei, dar celor străini cum le poţi explica faptul că vor găsi locuri minunate după ce vor traversa cratere asfaltice şi vor escalada denivelările care aproape că rup maşinile în două?", arată Popa.

Parlamentarul bihorean spune că impresia la intrarea în ţară dinspre Ungaria este "că s-a terminat civilizaţia", ceea ce e "jignitor" pentru cei care încearcă cu adevărat să atragă turişti străini în ţară. De asemenea, spune Popa, este jignitor şi că turiştii străini sunt puşi să plătească taxe de drum al căror efect nu se vede în starea şoselelor. "Românii care pleacă în străinătate abia aşteaptă să iasă din ţară, ca să circule civilizat. La noi nu fac decât să evite gropi, pe cât pot, şi să piardă ore bune în trafic", a mai spus senatorul bihorean.

Cornel Popa e nemulţumit şi de faptul că Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale au anunţat că în acest an se vor face doar lucrări de întreţinere a drumurilor, dar şi acestea sunt făcute de mântuială. "Plombarea gropilor nu se cheamă întreţinerea drumurilor", afirmă senatorul, explicând că firmele angajate de CNADNR folosesc "materiale de slabă calitate, care la prima ploaie sau la primul derapaj mai serios al unei maşini zboară împreună cu altă bucată din asfalt".

Faptul că gropile din şosele sunt tot mai des semnalizate cu o bucată de cârpă i-a sugerat parlamentarului bihorean şi ideea că Guvernul a abandonat orice efort de a îmbunătăţi starea drumurilor: "Imaginea aceasta mă duce cu gândul la faptul că ne-am predat sau că abandonăm lupta cu infrastructura, nu că semnalizăm cratere asfaltice. Asemenea metode se mai folosesc în ţările sărace ale lumii, şi poate nici acolo. Noi nu suntem în situaţia lor. Noi doar folosim banii fără cap!", a spus Cornel Popa.

Concluzia acestuia e că România este tot mai mult o ţară a paradoxurilor, întrucât "avem cele mai scumpe autostrăzi, dar şi cele mai proaste, avem bogăţii extraordinare care pot fi transformate în destinaţii turistice, dar cei mai puţini turişti".
Adrian Criş
www.ebihoreanul.ro

Uileac de Beius: Derby Cetatea Finis-Bihorul Beius

Continuă Liga a V-a la fotbal

16.04.2010, 00:00
Autor: (M.Z.)

Ediţia 2009-2010 a Ligii a V-a la fotbal a ajuns la etapa a 16-a, partidele acestei runde fiind programate sâmbătă şi duminică.



SERIA I

SÂMBĂTĂ

ora 11.00: CSU Partium Oradea - Inter Aştileu (se joacă la Tămăşeu)

ora 17.00: Voinţa Suplac - Kinder Junior Oradea

Viitorul Marghita - Minerul Şuncuiuş

DUMINICĂ - ora 17.00

Sporting Lugaş - Viitorul Brusturi (meci programat la Aleşd)

Electric Star Marghita - LPS Bihorul Oradea (meci programat la Pădurea Neagră)

Stânca Vadu Crişului - Vulturul Verde Oradea

Pe primele locuri: 1. Kinder Junior Oradea 45 puncte; 2. Inter Aştileu 33 p.; 3. Viitorul Marghita 32 p.



SERIA A II-A

SÂMBĂTĂ - ora 17.00:

Viitorul Borş - Pro Cefa

Dacia Gepiu - Luceafărul II Oradea (meci programat la Inand)

DUMINICĂ:

ora 16.00:Crişul Sântandrei - Termal Livada (se joacă la Sântion)

Voinţa Cheresig - Atletico Mădăras

ora 17.00: Voinţa Ciumeghiu - CSM Olimpia Salonta

Unirea Livada - Partizanul Sânnicolau Român

Pe primele locuri: 1. Luceafărul II Oradea 41 p.; 2. Atletico Mădăras 37 p. (64-14); 3. Termal Livada 37 p. (67-21); 4. CSM Olimpia Salonta 37 p. (56-26).



SERIA A III-a

SÂMBĂTĂ - ora 17.00:

FC Hidişelu de Sus - Vida Pomezeu (se joacă pe Stadionul Motorul)

DUMINICĂ:

ora 14.00: CSC Sânmartin - Gloria Căbeşti (meci programat la Cordău)

ora 15.00: Granitul Nucet - AS Roşia

ora 17.00: Avântul Mizieş - Victoria Tulca

Cetatea Finiş - CF Bihorul II Beiuş (se joacă la Uileacu de Beiuş)

Inter Crişul Batăr stă.

Pe primele locuri: 1. CSC Sânmartin 36 p.; 2. AS Roşia 32 p.; 3. Vida Pomezeu 28 p.



Divizia D Bihor: Otelul Stei sa retras din campionat! Biharea Vascau lupta sa se mentina in liga a 4-a!

Meciuri uşoare pentru primele clasate


Autor: Mihai ZAMFIR

Liga a IV-a la fotbal programează, sâmbătă şi duminică, partidele etapei a 21-a. * Va fi o rundă în care echipele de pe podium pornesc favorite, întâlnind formaţii mult mai slab cotate. Dacă primele două clasate, Bioland Paleu şi Unirea Valea lui Mihai, vor juca la Săcueni, respectiv Vaşcău, formaţia clasată pe treapta a treia a podiumului, Poiana Budureasa, va primi vizita Frontierei Oradea. Cel mai echilibrat joc al etapei se anunţă Viitorul Popeşti - Victoria Avram Iancu, care este duelul ocupantelor locurilor 4 şi 5 din clasament. * După victoria surprinzătoare din meciul cu Poiana Budureasa, CF Liberty Salonta speră într-un rezultat pozitiv şi la Biharia, care i-ar putea da posibilitatea să predea "lanterna roşie" a clasamentului.



Programul complet al etapei:

SÂMBĂTĂ

ora 13.00 (juniorii) - ora 11.00 (seniorii)

Cetatea Biharia - CF Liberty Salonta

ora 9.00 (juniorii) - ora 11.00 (seniorii)

Crişul Aleşd - Tricolorul Alparea

DUMINICĂ

ora 17.00 (juniorii) - ora 15.00 (seniorii)

Viitorul Popeşti - Victoria Avram Iancu (se joacă la Voivozi)

ora 15.00 (juniorii) - ora 17.00 (seniorii)

Biharea Vaşcău - Unirea Valea lui Mihai

Poiana Budureasa - Frontiera Oradea

Stăruinţa Săcueni - Bioland Paleu

Izvorul Cociuba Mare - Oţelul Ştei ** 3-0

FC Bihor II Oradea ** - Locadin Ţeţchea 0-3

CLASAMENT - SENIORI

1. Bioland Paleu 20 19 0 1 70-9 57

--------------------------------------------------------------------------------

2. Valea lui Mihai 20 17 1 2 63-12 52

3. Poiana Budureasa 20 13 3 4 57-25 42

4. Viitorul Popeşti 20 12 2 6 47-24 38

5. Victoria A. Iancu 20 12 0 8 48-32 36

6. FC Bihor II** 20 11 2 7 54-27 35

7. Crişul Aleşd 20 10 5 5 60-37 35

8. Locadin Ţeţchea 20 9 2 9 51-56 29

9. Cetatea Biharia 20 7 1 12 36-39 22

10. Frontiera Oradea 19 6 2 11 39-48 20

11. Stăruinţa Săcueni 18 6 2 10 38-48 20

12. Oţelul Ştei** 20 6 1 13 30-57 19

13. Izvorul Cociuba Mare 20 4 1 15 28-90 13

14. Tricolorul Alparea 19 3 3 13 26-46 12

-----------------------------------------------------------------------------------------

15. Biharea Vaşcău* 20 3 6 11 26-51 12

-----------------------------------------------------------------------------------------

16. CF Liberty 20 2 5 13 29-99 11

* Biharea Vaşcău a fost penalizată cu trei puncte, pentru că s-a retras de pe teren la partida cu Locadin Ţeţchea.

** FC Bihor II şi Oţelul Ştei s-au retras din campionat după încheierea turului şi vor pierde meciurile rămase de disputat cu 0-3.

miercuri, 14 aprilie 2010

Beius-handbal: HC Bihorul Beiuş - Stăruinţa Săcueni 45-26 (20-10)

Meci fără istoric


În sala de sport a Colegiului Naţional "Samuil Vulcan" a avut loc întâlnirea de handbal masculin din cadrul Campionatului Judeţean dintre HC Bihorul Beiuş şi Stăruinţa Săcueni. Păcat că în sală au fost puţini spectatori, deoarece a fost o partidă atractivă, în care "vioara întâi" a fost echipa beiuşeană, antrenată de prof. Ioan Popa Bota, ajutat de prof. Bogdan Iordache.
Cel mai bun jucător al gazdelor a fost Piţigoi, autorul a 13 goluri, iar de la oaspeţi s-a remarcat Valko - 8 goluri.
Beiuş: Szabo şi Hasan - portari, Popa Bota 8, Soran 4, Degău 2, Stoian 2, Bar 1, Dance 3, Duma 3, Piţigoi 13, Tal 9.
Săcueni (antrenor, Gh. Raţiu): Zsupun - portar, Kiss 1, Kovari 3, Fodor 2, Valko 8, Szatmari 1, Sorjan 7, Pal 4, Magyari.
Cu acordul ambelor echipe, din motive financiare, partida a fost arbitrată excelent de cuplul beiuşean prof. Marcel Coroiu şi prof. Alin Tăutu. Ireproşabilă organizarea partidei, asigurată de ing. Gelu Hasan, un împătimit al handbalului.

luni, 12 aprilie 2010

Baita/Nucet:Se deschide azilul de batrani


-In actuala cladire din Baita a mai functionat in anii 80, casa de copii si batrani!

Inaugurarea oficială a Căminului pentru persoane vârstnice din Băiţa va avea loc pe 23 aprilie, urmând ca din data de 26 centrul să înceapă funcţionarea propriu-zisă. Totuşi, şi până atunci Căminul efectuează anchete sociale la bătrânii care şi-au manifestat deja dorinţa de a locui acolo.

"Dorim să îmbunătăţim calitatea vieţii bătrânilor singuri sau fără locuinţă, să nu se simtă milogi, să nu fie marginalizaţi şi să-şi trăiască frumos bătrâneţea", a explicat pentru BIHOREANUL Nicolae Bura, directorul centrului din Băiţa.

Cu o capacitate de 40 de locuri, Căminul va primi persoane care au împlinit vârsta legală de pensionare, care nu au familie sau cărora rudele nu le pot asigura condiţiile de îngrijire, care nu au locuinţă, care nu se pot îngriji singuri şi care pot să-şi achite contribuţia lunară către centru.

Pe lângă un acoperiş deasupra capului, bătrânii vor fi angrenaţi şi în activităţi menite să-i scoată din rutină. "În interior vor putea juca jocuri precum şah sau remi, iar în curte vor putea, cei care vor dori, să îngrijească animale sau să practice agricultura", a precizat Bura. În plus, vârstnicii vor fi scoşi în excursii prin judeţ.

Căminul este primul de acest gen din mediul rural al Bihorului. Cei interesaţi de acest centru se pot adresa Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor Bihor, cu a cărei colaborare Asociaţia de asistenţă socială Episcop Nicolae Popovici a reuşit înfiinţarea Căminului, sau la sediul Căminului pentru persoane vârstnice din localitatea Băiţa nr. 203.
SURSA:EBIHOREANUL.RO

duminică, 11 aprilie 2010

Beiuş: Noi voluntari pe şantierul asociaţiei Habitat for Humanity



Mai mulţi angajaţi ai companiei Provident Financial România au fost sâmbătă, 10 aprilie, voluntari pe şantierul asociaţiei Habitat for Humanity Beiuş, unde au dat o mână de ajutor la finalizarea casei Aurorei Horge, din Bunteşti.

Cei 27 angajaţi şi reprezentanţi ai companiei Provident Financial România au lucrat la finisajele interioare, la tencuirea pereţilor exteriori ai locuinţei şi la turnarea betonului pentru trotuarele curţii.
"Este al treilea an în care voluntarii noştri construiesc pentru comunităţile defavorizate din România împreună cu asociaţia Habitat for Humanity. Numeroasele iniţiative de voluntariat în care angajaţii noştri se implică sunt o dovadă în plus a modului prin care înţelegem să fim o companie responsabilă în comunităţile în care trăim şi ne desfăşurăm activitatea", a declarat Russell Johnsen, directorul general al companiei.
Habitat Beiuş a început în luna martie construcţia unei noi locuinţe pentru familia Horge, din Bunteşti.
"Aurora Horge trăieşte în casa părintească, unde şi-a crescut cei doi copii singură, în urma divorţului survenit în urmă cu 5 ani. Casa are aproximativ 70 de ani şi a fost ridicată de părinţii Aurorei după moda vremii, pe structură de lemn, din chirpici şi lipită cu pământ. Nu au apă curentă, doar o fântână în curte", a declarat directorul executiv al filialei Habitat Beiuş, Mircea Jurcan.
Proiectul de care aparţine locuinţa de la Bunteşti este anual, cu o tradiţie neîntreruptă de 11 ani în Habitat Beiuş şi care poartă numele "Casa de Paşte". În fiecare an, din anul 2000, cel puţin o familie a beneficiat de sprijinul Habitat în obţinerea unei case decente, simple şi sănătoase.

CF BIHORUL Beius:Remiza in deplasare!

FC Cisnădie - CF Bihorul Beiuş 0-0


CF Bihorul Beiuş a obţinut o remiză "albă" în deplasarea de la Cisnădie, pe terenul echipei clasate pe treapta a treia a podiumului. Încheiată cu scorul de 0-0, partida a contat pentru etapa a XXIII-a din seria a 6-a a Ligii a III-a fotbal.

Cunoscând apetitul ofensiv al formaţiei FC Cisnădie în meciurile de pe teren propriu, antrenorul beiuşenilor, Rudy Kovacs, a pregătit foarte bine jocul din punct de vedere tactic, defensiva oaspeţilor evoluând fără greşeală. Acest lucru nu le-a permis gazdelor să-şi creeze ocazii.
"Sunt mulţumit cu punctul obţinut. Dacă eram mai atenţi puteam finaliza cu gol unul dintre contraatacurile pe care le-am iniţiat. Puteam modifica tabela şi la două faze fixe pe care le-au executat Trip şi Morar", ne-a declarat Rudy Kovacs.
Antrenorul principal al formaţiei beiuşene i-a folosit în partida de la Cisnădie pe: Odobasianu - Silaghi, Coborzan, Tăut, Şerb - P. Luca, Fl. Popa, G. Bogdan, Morar (85 D. Toma) - Agiurgioaie (78 Borza), Trip (86 Paul).

vineri, 9 aprilie 2010

Stei:"Cupa Solceta", la a treia ediţie(tenis de camp)

Autor: Ionel POPA

Începând de astăzi, terenurile de zgură ale CS Iris Ştei vor găzdui ediţia a III-a a "Cupei Solceta", turneu de tenis de câmp, categoria a IV-a, inclus în calendarul Federaţiei Române de Tenis.

Şi-au anunţat prezenţa 50 de tenismeni din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad, Craiova, Hunedoara, Oradea şi, bineînţeles, Ştei, care se vor întrece atât la fete, cât şi la băieţi, la categoriile de vârstă 10, 12, 14 şi 16 ani.
În zilele premergătoare turneului, cele patru terenuri au fost luate cu asalt de o brigadă de lucru condusă de preşedintele-antrenor de la CS Iris Ştei, Călin Bara, care a dorit ca acestea să se prezinte cât mai bine la ora startului.
Sponsorul principal al turneului este SC Solceta SA Ştei, în frunte cu directorul acesteia, ing. Nicolae Aniş. Turneul este supervizat din partea FR Tenis de arbitrul Gheorghe Schipor (Timişoara).

Baita/Stei:Promisiuni (telefonice) pentru mineri


Autori: Gabriel MATICA, Ionel POPA

Peste o sută de angajaţi de la S.C. Mineral Mining au avut ieri, la Ştei, o întrevedere cu reprezentanţii conducerii exploatării miniere de la Băiţa. În urma întâlnirii, susţine liderul de sindicat Alexandru Iştoc, s-a reuşit contactarea telefonică a administratorului firmei, Per Goran Carlsson, care le-a promis că până la finele săptămânii viitoare îşi vor încasa atât banii pe luna februarie, cât şi pe martie, lună în care sunt trecuţi în şomaj tehnic.
Conform liderului de sindicat, minerii sunt într-o situaţie disperată nemaiavând bani pentru hrana copiilor şi pentru plata cheltuielilor lunare, după ce nu şi-au mai văzut salariile din 26 februarie a.c., când li s-au achitat restanţele financiare pe lunile decembrie şi ianuarie. "Dacă nu reuşeam să luăm legătura cu administratorul suedez al firmei, care ne-a promis azi (n.r. - ieri) că ne va plăti cel târziu până vineri drepturile băneşti, minerii erau hotărâţi să urce la exploatarea minieră de la Băiţa şi să intre din nou în greva foamei. Oricum, este ultima amânare pe care o mai acceptăm. De lunea viitoare, adică din 19 aprilie, vom redeschide conflictul de muncă, dacă nu ne vom primi banii. Va intra în grevă şi personalul din cadrul serviciului tehnic, care asigură întreţinerea exploatării miniere", a precizat Iştoc. Cu toate că administratorul suedez al firmei a dat asigurări că este într-un stadiu avansat de negociere cu câţiva investitori şi că cel mai probabil în termen de cel mult zece zile vor semna contractul cu aceştia, angajaţii firmei sunt încă sceptici în privinţa reluării activităţii firmei. "Nu ştim ce vor să facă pe mai departe cu această exploatare minieră. Din câte se pare, nu vor să renunţe la ea, altfel nu s-ar mai implica în găsirea unor soluţii pentru reluarea activităţii. Probabil ar fi închis-o de atâta timp. Noi ne dorim foarte mult să reluăm activitatea. Este locul nostru de muncă de unde ne câştigăm existenţa", a mai specificat Iştoc.
De partea cealaltă, directorul S.C. Mineral Mining, Dorel Jude, este încrezător că situaţia se va rezolva cât mai repede, astfel încât angajaţii firmei şi familiile lor să aibă cât mai puţin de suferit, mai ales că, în urma ultimelor discuţii avute cu administratorul suedez, acesta a lăsat să se înţeleagă că situaţia se va rezolva în cel mai scurt timp.

joi, 8 aprilie 2010

Beius/Sibiu: CF BIHORUL Beius, in deplasare la Sibiu!

Astăzi - ora 17.00

FC Cisnădie - CF Bihorul Beiuş

După victoria şi jocul foarte bun prestat în duelul bihorean cu Luceafărul Oradea (câştigat cu 4-0), beiuşenii s-au pregătit toată săptămâna cu mare seriozitate. Colectivul tehnic al beiuşenilor, format din Rudy Kovacs, Adrian David şi Vasile Sin, se confruntă cu o singură problemă de lot, Mihoc fiind suspendat pentru cumul de cartonaşe galbene. Astfel, CF Bihorul ar putea începe jocul de astăzi cu următorul "11": Odobasianu, V. Silaghi, Coborzan, Tăut, Şerb - Fl. Popa, P. Luca, Morar, Trip, G. Bogdan, Agiurgeoaiei.

Echipa din Cisnădie a pierdut etapa trecută, 0-1 pe terenul echipei Gloria II Bistriţa, dar a rămas pe cea de-a treia treaptă a podiumului.

Partida de la Cisnădie va fi arbitrată la centru de Sergiu Popa (Aiud), ajutat la cele două tuşe de asistenţii Vasile Martin (Alba Iulia) şi Alexandru Vodă (Aiud). Observatorii partidei vor fi Marius Beudeanu (Braşov) şi Marcel Paraschiv (Bucureşti).

miercuri, 7 aprilie 2010

Beius:CF BIHORUL II, remiza cu Cabesti, acasa!

SERIA A III-A

Inter Crişul Batăr - Granitul Nucet 2-2

Marcatori: Mateuţ 25, 62 / Gabor 49, Gociu 85

FC Hidişel - AS Roşia 1-1

Marcatori: Sime 75 / Moţiu 19

* Partida, presărată cu durităţi şi incidente, a fost întreruptă în minutul 81. În acel moment, arbitriul Şumălan Pop a fluierat finalul jocului, considerând că siguranţa brigăzii este pusă în pericol, din cauza comportamentului nesportiv al jucătorilor echipei oaspete.

**Eliminaţi: Moţiu 81 - lovirea adversarului când jocul era oprit, Ciuhandu 81 - bruscarea asistentului Cătălin Stan, ambii de la AS Roşia. În timp ce se îndreptau spre vestiare, alţi doi componenţi ai echipei din Roşia, Petru Burescu şi Dorel Bolha, l-au lovit cu picioarele pe arbitrul asistent Stan.

*** Pe lângă pierderea meciului cu 0-3, AS Roşia riscă o amendă şi sancţiuni drastice pentru jucătorii care au comis acte nesportive. Cazul va fi analizat în şedinţa de astăzi a Comisiei de Disciplină din cadrul AJF Bihor.

CSC Sânmartin - Victoria Tulca 3-0

Marcatori: Iuhas 8, Ov. Morna 12, M. Lobonţ 70

Cetatea Finiş - Vida Pomezeu 1-2

Marcatori: Iancu 8 / Costin 39, D. Goina 44

* Eliminaţi: Imre 86 (Cetatea) - cumul de cartonaşe galbene / portarul Bogdan 20 (Vida) - jucarea mingii cu mâna în afara careului.

CF Bihorul II Beiuş - Gloria Căbeşti 0-0

Avântul Mizieş a stat.



CLASAMENT

1. CSC Sânmartin 12 11 0 1 35-5 33

--------------------------------------------------------------------------------

2. AS Roşia 12 9 1 2 32-10 29

3. Vida Pomezeu 13 9 1 3 34-19 28

4. Granitul Nucet 13 7 1 5 31-25 22

5. Hidişel 11 6 2 3 26-15 20

6. Victoria Tulca 13 6 1 6 23-30 19

7. Gloria Căbeşti 13 5 2 6 23-23 17

8. Crişul Batăr 13 5 1 7 26-37 16

9. Bihorul Beiuş II 13 4 2 7 31-25 14

10. Cetatea Finiş 13 1 1 11 20-48 4

11. Avântul Mizieş 12 0 0 12 6-54 0

Etapa viitoare (duminică, 11 aprilie): Vida Pomezeu - CSC Sânmartin; CF Bihorul II Beiuş - Inter Crişul Batăr; Victoria Tulca - FC Hidişelu de Sus; Gloria Căbeşti - Cetatea Finiş; Flacăra Roşia - Avântul Mizieş. Granitul Nucet va sta

marți, 6 aprilie 2010

Beius fotbal liga a III-a:Nu a fost derby, ci galop de sanatate pentru beiuseni!

-Arena beiuseana nu a mai avut de multa vreme atatia spectatori!
Stadion: Municipal
Spectatori: aproximativ 800
Marcatori: Cura 3 (autogol), Luca 50, G. Bogdan 61, Trip 71
Remarcaţi: V. Silaghi, G. Bogdan, Mihoc / Sălăjan
Cartonaşe galbene: Odobasianu, Cobârzan, Mihoc / Ţârlea
Cartonaş roşu: Magda 24 - fault în postură de ultim apărător
Beiuş: Odobasianu - Popa, Cobârzan, Tăut - cpt., Şerb, Mihoc, V. Silaghi (90 Curpaş), Trip (86 Paul ), G. Bogdan, Luca (90 D. Borza), Agiurgeoaiei (67 Morar). Antrenor principal: Rudy Kovacs.
Oradea: Sălăjan - Magda, Ov. Ghilea (53 A. Anca), Dumiter, Gavrilescu (72 Neaga), Ţârlea (58 Grosu), Paina (27 Indrieş), Morar, Lupaşcu, Cura, Ember - cpt. Antrenor principal: Florin Fărcaş.
Arbitri: Constantin Făniţă - la centru, Gabriel Drăgoi (ambii din Timişoara), Emil Cristea (Arad). Observatori FRF: Ion Hotico (Baia Mare) şi Zoltan Pataki (Satu Mare).

Rezultat neverosimil în duelul echipelor bihorene din Liga a III-a. Beiuşenii au învins fără drept de apel Luceafărul (4-0), formaţie aflată într-o situaţie disperată, dar care are în componenţă mulţi jucători care au activat în primele două eşaloane!
Gazdele au făcut cel mai bun joc din actuala ediţie de campionat. Scorul putea fi şi mai mare, dacă beiuşenii nu ratau vreo 6-7 ocazii rarisime. Oaspeţii au şutat doar de două ori spre poartă, din lovituri libere! Beiuşenii au prins o zi de excepţie, distrându-se pur şi simplu cu orădenii, care au părut o echipă blazată, anemică, fără chef de joc şi fără ambiţie. Beiuşenii şi-au jucat corect şansele, închizând astfel gura "cârcotaşilor", care anticipau un succes facil al oaspeţilor.
Cum s-au marcat golurile?
Min. 3: Centrare Trip şi de la 8 m Cura trimite în propria poartă (1-0).
Min. 50: Vlad Silaghi demarează pe partea dreaptă şi centrează pentru P. Luca, care reia din plonjon în plasă (2-0).
Min. 61: George Bogdan prinde o "ghiulea" de la 30 de metri (3-0).
Min. 71: Bogdan îi pasează lui Trip, care nu-l iartă pe Sălăjan (4-0).
Partida se încheie în uralele galeriei beiuşene, jucătorii fiind chemaţi în faţa tribunei şi aplaudaţi cu căldură, Odobasianu fugind la gard pentru a primi felicitări şi de la părinţii săi, şi de la iubita lui, Ştefania. Dacă beiuşenii par scăpaţi de emoţii după această victorie, Luceafărul are şanse tot mai mici de a evita retrogradarea.

sursa Crisana.ro

Dragoteni/Remetea:Concursul de încondeiat ouă, o reusita


Concursul a luat o amploare deosebită în ultimii ani, numărul participanţilor crescând de la an la an. Competiţia este rodul unei colaborări între Primăria şi Consiliul Local Remetea, Şcoala Generală din Remetea, Consiliul Judeţean, Muzeul Ţării Crişurilor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bihor, Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Bihor şi Muzeul Municipal Beiuş.
Copiii, tinerii, vârstnicii din Drăgoteni, dar şi din localităţile învecinate (Remetea, Meziad, Roşia, Lazuri de Roşia, Săucani şi Gurbeşti) s-au înscris la activităţile care s-au desfăşurat în incinta Şcolii din Drăgoteni. Participanţii la concurs au împistrit ouăle cu un instrument rudimentar numit „bizarcă” sau „chişiţă”. Ei au folosit motive geomorfe, florale şi motive creştine.
„Am învăţat să împistresc ouă de la cinci ani. I-am învăţat şi pe nepoţii mei să încondeieze ouă. Ouăle lor sunt mai frumoase decât ale mele, pentru că ei au învăţat la şcoală să facă modele mai frumoase. Mie îmi tremură brânca şi nu îmi ies aşa faine. Tradiţia nu a dispărut şi nici nu va dispărea, pentru că tinerii o vor promova”, a spus convinsă Lucreţia Frenţ, în vârstă de 72 de ani.

Pe lângă concursul de încondeiat ouă, la Drăgoteni au mai avut loc concursuri de bătut toaca, de recitat poezii, de interpretat cântece religioase şi de pictat de icoane pe sticlă.

C.D.(www.bihon.ro)

duminică, 4 aprilie 2010

Gurani:Fotbal spectacol in ziua de Paste


F.C. HIDISELUL DE SUS(echipa sustinuta financiar de compania FRIGO CONTI Oradea,echipa ce activeaza in liga a V-a)

Gurani(echipa selectionata)
Terenul de fotbal din satul GURANI a gazduit, de Paste, partide de fotbal demonstrative care a reunit selectionata satului, F.C. HIDISELUL DE SUS si GARAJ-FRIGOCONTI.
Ambele partide au fost castigate de cei din GURANI cu 7-3,5-3.
La partida a asistat mai multi fii ai satului, printre care si Mircea-Radu COSTE, managerul grupului TRANS-FRIGO-CONTY.

vineri, 2 aprilie 2010

Gurani/Pietroasa:fotbal spectacol-Cupa sarbatorilor de paste

Luni, a doua zi de PASTE, incepand cu orele 14.00 pe terenul de fotbal din GURANI(PIETROASA)v-a avea loc CUPA "SARBATORILOR DE PASTE", participa echipe din toata Tara Beiusului.
Duminica de asemenea v-a avea loc un meci demonstrativ.

Beiuş - De Paşti, pedeliştii l-au "sacrificat" pe... Boc!


Cu ocazia ultimei şedinţe a Consiliului Local Beiuş, cea de marţi, 30 martie, ultima dinaintea Sărbătorilor Pascale, pedeliştii beiuşeni au solicitat înlocuirea lui Adrian Boc, până deunăzi consilier local din partea Partidului Democrat-Liberal.
După cum declara Nicolae Ile, preşedintele filialei locale a PD-L, deşi pedeliştii au solicitat în scris înlocuirea lui Boc şi, mai mult, cererea lor a fost validată în comisia juridică, marţi, cu prilejul şedinţei Consiliului Local, a constatat, cu stupoare, că solicitarea de invalidare a mandatului de ales local al lui Adrian Boc şi de înlocuire a acestuia cu Lucian Cernea, supleant pe lista Partidului Democrat-Liberal, nu fusese introdusă pe ordinea de zi! În cele din urmă, propunerea pedeliştilor a fost supusă votului în plenul Consiliului Local şi introdusă pe ordinea de zi. Nicolae Ile a mai precizat că Adrian Boc a fost exclus din partid în toamna anului 2009, pentru abateri disciplinare pe linie de partid, prin votul Consiliului de Coordonare Local, dar, din cauza alegerilor de anul trecut, Biroul Permanent Judeţean a confirmat decizia pedeliştilor beiuşeni de-abia acum. Astfel, primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local al municipiului Beiuş de marţi, 30 martie, a fost validarea mandatului de ales local al lui Lucian Cernea, supleant pe lista Partidului Democrat-Liberal. După ce comisia de specialitate a analizat dosarul, Lucian Cernea a depus jurământul de consilier local, completând grupul de patru consilieri ai PD-L.

SURSA:CRISANA.RO

Beiuş - Tradiţionalul concurs de bătut toaca, la o nouă ediţie

SURSA:CRISANA.RO
Ieri, în faţa bisericii ortodoxe Sfântul Dimitrie, din centrul Beiuşului, a avut loc tradiţionalul concurs de bătut toaca din Joia Mare. Întrecerea se bucură de interes printre cei tineri, dar şi printre cei trecuţi de prima tinereţe, la ediţia din acest an participând 17 concurenţi, din toată Depresiunea Beiuşului.


La fel ca la ediţiile anterioare, organizatorii evenimentului au fost: Primăria, Consiliul local şi Casa de Cultură "Ioan Ciordaş" din Beiuş, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. Concursul s-a desfăşurat la cinci categorii de vârstă: "sub 8 ani", "8-12 ani", "12-18 ani", "18-30 de ani" şi "peste 30 de ani". La categoria "sub 8 ani", pe primul loc s-a clasat Ştefan Martin, iar pe locul doi, Beniamin Posneac. Raul Leuca a fost declarat câştigător la cea de-a doua categorie de vârstă, fiind urmat de Timotei Posneac şi Ionuţ Popa. La categoria "12-18 de ani!, pe locul întâi s-a clasat Alexandru Haiduc, pe locul doi, Andrei Hera, podiumul fiind completat de Andrei Boiţ. La categoria "18-30 de ani", Radu Dic a fost declarat câştigător, pe locul doi s-a clasat Radu Găvruţa, iar pe trei, Viorel Turtoi. La "plus 30 de ani", Traian Cristea a obţinut locul întâi, fiind secondat de Aurel Cristea şi Vasile Buia. La eveniment au participat Corneliu Buciuman şi Aurel Moţ, consultanţi artistici la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, aceştia felicitându-i pe toţi concurenţii pentru ataşamentul lor faţă de tradiţiile neamului nostru.