marți, 11 mai 2010

Minerii din Băiţa au intrat în greva foamei

-la mina patronata de suedezi problemele continua

Minerii de la mina de molibden din Băiţa au început din nou protestele şi anunţă că nu vor renunţa până când nu li se vor respecta drepturile salariale. Peste 21 de ortaci au intrat începând de ieri în greva foamei, deoarece nu au primit banii pe lunile februarie, martie şi aprilie şi se tem că situaţa se va agrava de la 1 iunie, când vor ieşi din şomaj tehnic.

Minerii din Băiţa s-au săturat să muncească pe gratis. Angajaţii investitorului suedez, Per Goran Carlsson, care deţine firma Mineral Mining, nu au primit salarii încă din luna februarie şi ieri s-au decis să ia măsuri drastice pentru atenţionarea asupra situaţiei în care se află. Liderul de sindicat al minei, Ionuţ Iştoc, a informat, ieri, că 23 de mineri au intrat în greva foamei şi nu vor renunţa până nu se vor vedea cu salariile aferente ultimelor trei luni în mână. "Angajaţii stau la suprafaţă şi îşi reclamă drepturile salariale prin grevă. Vor stat atâta timp cât va fi nevoie pentru că patronii nu i-au mai plătit din februarie. Începând cu 1 martie, 119 au fost trimişi în şomaj tehnic", a spus Iştoc. De cealaltă parte, directorul minei din Băiţa, Dorel Jude, spune că în momentul de faţă nu poate face nimic pentru minerii intraţi în greva foamei. "Am informat conducerea cu privire la protestul angajaţilor, iar mâine (n.r. - azi) va avea loc o întâlnire pentru a stabili măsurile care se vor lua", a explicat Jude. Minerii se tem că situaţia va fi şi mai dificilă pentru ei începând cu 1 iunie, când vor ieşi din şomaj tehnic şi vor avea loc posibile concedieri.

În acest moment la mina din Băiţa sunt angajate 171 de persoane, iar ortacii care nu s-au alăturat protestului, chiar dacă se află la muncă în subteran, sunt la fel de nemulţumiţi şi speră să fie băgaţi în seamă, iar situaţia lor salarială să fie rezolvată cât mai repede. La începutul acestui an, peste 70 de mineri s-au blocat la câteva sute de metri în subteran, în semn de protest, pentru neachitarea salariilor pe lunile decembrie şi ianuarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu