luni, 4 octombrie 2010

Beius:S-a dezelit bustul craiului muntilor Apuseni!


La 6 februarie 2005, cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la trecerea lui Avram Iancu prin Beiuş, un grup de români a depus o coroană de flori în memoria Crăişorului Munţilor şi a hotărât constituirea filialei locale a Societăţii Cultural-Patriotice "Avram Iancu".



De-a lungul anilor, filiala beiuşeană a Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu" s-a remarcat prin mai multe activităţi menite să ţină vii recunoştinţa, afecţiunea şi ataşamentul românilor faţă de fapta şi jertfa celui pe care contemporanii săi l-au numit Crăişorul şi Eroul Românilor. Remarcabile sunt: concursul omagial „Avram Iancu - Crăişorul Munţilor", competiţia, cu o tematică inspirată din viaţa marelui patriot ardelean Avram Iancu, adresându-se elevilor de gimnaziu, precum şi slujbele de pomenire în memoria Crăişorului, locul ales pentru aceste ceremoniii fiind imobilul de pe strada Burgundia Mare, numărul 20, acolo unde, în anul 2007, a fost dezvelită o efigie a marelui luptător paşoptist Avram Iancu. Efigia imortalizează trecerea Iancului prin urbe, în drumul său spre Viena, acesta poposind într-o casă veche din Beiuş, de pe strada Burgundia Mare nr.20.

În ianuarie 2010, ca urmare a unor modificări de statut propuse de unii dintre membrii societăţii-mamă, beiuşenii au hotărât în unanimitate desprinderea de organizaţia amintită şi înfiinţarea "Asociaţiei Avram Iancu Beiuş". Prima acţiune de amploare a asociaţiei, în noua sa formă, s-a desfăşurat joi, 30 septembrie, în Parcul Central, acolo unde a fost dezvelit bustul Crăişorului. La festivitate au participat autorităţile locale, membrii Asociaţiei Avram Iancu, cadre didactice şi elevi, câteva tulnicărese venite tocmai din Ţara Moţilor, de la Gârda, precum şi numeroşi beiuşeni. Slujba de pomenire a Eroului a fost săvârşită de un sobor de nouă preoţi, în frunte cu părintele Ioan Nat Balint, protopopul ortodox al Beiuşului, după care au ţinut scurte alocuţiuni primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, părintele Dragomir Peteleu, parohul din Gârda, gen. r. Grigore Bartoş, preşedintele Asociaţiei "Avram Iancu" a Cadrelor Militare în Rezervă, col. r. Ion Mezei, reprezentantul Asociaţiei de Prietenie româno-maghiare din Beiuş, prof. Adela Petriş şi, fireşte, iniţiatorul acestui frumos şi necesar demers, preşedintele Asociaţiei "Avram Iancu" Beiuş, Viorel Ianc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu