joi, 14 octombrie 2010

Beius:"Samuil" la 182 de ani!

În urma cu 182 de ani, în anul de graţie 1828, la 6 octombrie, aici, la poalele Munţilor Apuseni, în târgul Binşului, centrul domeniului episcopal greco-catolic, episcopul-cărturar Samuil Vulcan deschidea porţile primei şcoli superioare româneşti din această parte de ţară.


În cele aproape două secole de existenţă neîntreruptă, colegiul vulcanian a dat ţării generaţii de politicieni, diplomaţi, oameni de litere, artişti, savanţi şi numeroşi specialişti în diverse domenii. Şcoala înfiinţată de marele patriot şi prelat român Samuil Vulcan nu a format doar oameni de o înaltă ţinută intelectuală, ci a oţelit şi caracterele, întărindu-i pe tinerii vulcanişti în dragostea faţă de Neam şi Ţară şi în credinţa faţă de Dumnezeu, formând personalităţi puternice. În acest context, sărbătoarea anuală a venerabilului aşezământ de învăţătură vulcanian este un eveniment cu semnificaţii deosebite pentru urbea de pe Crişul Negru, dar şi pentru întreaga suflare românească de la Brazda de Vest.


Programul ediţiei din acest an a Zilelor Colegiului Naţional "Samuil Vulcan" a început ieri, 11 octombrie, când la ora 12.00 a avut loc deschiderea festivă, urmată de un pelerinaj la mormintele profesorilor şcolii şi va continua azi, 12 octombrie, de la ora 12.00 cu concursuri şcolare, mâine, 13 octombrie, de la ora 12.15 cu vizionarea filmului "Morgen"; joi, 14 octombrie: ora 12.00 - sesiune de comunicări ştiinţifice; vineri, 15 octombrie: ora 12.00 - alegerea liderului elevilor vulcanişti.

Sursa:Crisana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu