duminică, 24 octombrie 2010

Trofeul Festivalului „Cântă, cântă gură scumpă” a rămas în Bihor.


Tânăra interpretă de muzică populară Ioana Urs este câştigătoarea marelui premiu al Festivalului Naţional de Folclor „Cântă, cântă gură scumpă”. În concurs, orădeanca a interpretat două melodii din repertoriul renumitei interprete de muzică populară Florica Ungur: „Cine-mi aude gura” şi „Dac-ar şti ochii vorbi”.

„Este pentru prima oară în istoria festivalului când trofeul rămâne în Bihor. La prima ediţie, trofeul a fost câştigat de Virginia Irimuş din Şomcuta Mare (Maramureş), la cea de-a doua, de Elena Lupu din Chişinău (Republica Moldova), iar la ediţia din 2009 marele premiu a ajuns la Marius Vasile Iusco din Baia-Mare. Festivalul a ajuns la a IV-a ediţie şi are ca obiectiv descoperirea de noi talente şi promovarea cântecelor populare autentice”, a declarat Anca Banda, directoarea Casei de Cultură „Ioan Ciordaş” Beiuş, gazda acestei manifestări.
Lansare de CD

Potrivit acesteia, în concurs s-au înscris 31 de concurenţi din Oltenia, Sălaj, Satu-Mare, Timiş, Bihor, Tulcea, Cluj, însă după preselecţie au rămas doar 17. Două din cele opt premii oferite de organizatori au rămas în Bihor: Ioana Urs, marele premiu şi Sergilia Popa, masterand la Facultatea de Muzică din Oradea, care a luat locul I.

Alături de cei 17 concurenţi, în recital au fost invitate nume sonore ale muzicii populare româneşti: Adrian Stanca, Cristian Pomohaci, Florica Ungur, Corina Szatmari, Antonela Ferche-Buţiu, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Anamaria Gal, Ciprian Roman, Mariana Anghel, Veta Biriş etc. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de orchestra „Rapsodia bihoreană”, dirijată de prof. Liviu Buţiu.

În cadrul festivalului, Ansamblul „Mlădiţe de tezaur” al Casei de Cultură „Ioan Ciordaş” Beiuş şi-a lansat CD-ul „Noi cântăm lumii cu drag”. CD-ul adună cântecele a opt solişti, elevi sau absolvenţi ai Şcolii de Arte „Francisc Hubic” Oradea, secţia canto popular Beiuş.

„Festivalul a fost transmis în direct pe postul de televiziune Favorit. Prin implicarea televiziunii şi prin prezenţa invitaţilor, ediţia din acest a fost superioară”, a mai spus Anca Banda.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria şi Consiliul Local Beiuş, Casa de Cultură „Ioan Ciordaş” Beiuş şi Asociaţia Culturală „Opera Per Sempre”.

C.D.

Câştigători:

Marele Premiu – Ioana Urs – Bihor

Premiul I - Sergilia Popa - Bihor

Premiul I – Georgiana Marina – Satu Mare

Premiul II - Daniel Popa – Sălaj

Premiul III – Alina Ceuca – Bistriţa Năsăud

Premiul special al Juriului – Ionuţ Apătăchioaie – Hunedoara

Menţiuni – Paul Morar (Sălaj) şi Alina Trastău (Timiş)



SURSA: Bihon.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu