17.06.2010, 00:00
Autor: Daniel MAN
Investitorul suedez de la Băiţa le-a făcut o ofertă-şoc ortacilor blocaţi pentru a treia zi în subteran: un transfer de proprietate imediat şi condiţionat asupra firmei, minei şi licenţei de exploatare. Cu alte cuvinte, minerii ar urma să devină acţionarii firmei, iar după un an ar avea posibilitatea să vândă societatea, dacă proprietarul suedez ar refuza răscumpărarea acţiunilor. Minerii au declinat oferta şi îşi continuă protestul rămânând blocaţi în subteran. Patru dintre ei au avut nevoie, ieri, de asistenţă medicală, dar cum problemele au fost minore, ortacii au reintrat în subteran.
"Pentru a veni în întâmpinarea cererilor angajaţilor, Dacian Mining AB (societatea suedeză care deţine toate părţile sociale la SC Mineral Mining SRL, firma la care sunt angajaţi minerii şi care exploatează zăcământul de neferoase - n.r.) este de acord să ofere un transfer de proprietate imediată, condiţionată a firmei SC Mineral Mining SRL pentru toţi angajaţii", le-a transmis printr-un e-mail angajaţilor Per-Göran Carlsson, proprietarul suedez şi CEO al societăţii-mame din Suedia, Dacian Mining AB. Propunerea făcută de suedez este structurată în zece puncte, fiind supusă atenţiei colectivului de angajaţi de la Băiţa, sindicatului, "prefectului" din Ştei, Ministerului Industriei şi partenerilor de afaceri.
Suedezul le explică ortacilor în punctele următoare cum vede el rezolvarea situaţiei: "După preluarea acţiunilor, colectivul angajaţilor va decide modul în care doresc să păstreze şi să gestioneze activele companiei, licenţele şi autorizaţiile". Angajaţilor deveniţi proprietari printr-o originală metodă MEBO de tip scandinav li se garantează o flexibilitate a deciziilor "de sută la sută", precum şi libertatea de a decide modul în care doresc să opereze şi/sau să gestioneze mina sub licenţă. Urmându-şi logica, patronul le explică minerilor că aşa "vor putea decide cu privire la viitorul economic al activelor şi, astfel, vor putea rezolva datoriile, în ordinea de prioritate stabilită de legea română."
În 12 luni de la perfectarea acordului de cesionare a acţiunilor către angajaţi, patronul îşi rezervă dreptul de preemţiune la răscumpărarea acţiunilor. "Dacă Dacian Mining AB, în termen de 12 luni perioadă de prim refuz, îşi declină intenţia de a răscumpăra de la colectivul angajaţilor SC Mineral Mining SRL, în aceleaşi condiţii ca acelea oferite de terţe părţi, colectivul de angajaţi este liber să vândă la orice terţă parte", propune Carlsson. Aici intervine condiţionarea, în sensul că, dacă angajaţii ar vinde acţiunile către un terţ, ar fi obligaţi să returneze investitorului echivalentul a 15 milioane de coroane suedeze, pentru a compensa parţial investiţiile făcute de-a lungul timpului.
În final, patronul le oferă "tuturor angajaţilor posibilitatea concedierii colective în conformitate cu legea română", făcând o invitaţie la dialog pe marginea propunerilor.
"Ne-a transmis o propunere în bătaie de joc. Oamenii au refuzat categoric şi rămân blocaţi în subteran. Sperăm ca autorităţile să se implice mai mult în rezolvarea situaţiei de acum înainte, că noi nu mai avem cu cine discuta", ne-a declarat liderul de sindicat Alexandru Iştoc.
Directorul general al Mineral Mining, Dorel Jude, cel care a dus propunerea patronului în subteran, se arată îngrijorat de soarta minerilor şi securitatea minei. "Oamenii trebuie să-şi primească drepturile salariale cuvenite, mă îngrijorează însă şi securitatea minei. De luni întregi nu s-a făcut nimic sub acest aspect, tot din cauza lipsei banilor", spune Jude.
Instituţia Prefectului monitorizează situaţia de la Băiţa, iar preşedintele Confederaţiei Naţionale a Minerilor, Marin Condescu, a depus un memoriu la Ambasada Suediei din Bucureşti, încercând sensibilizarea oficialilor de aici şi implicarea lor în găsirea unei soluţii pentru rezolvarea situaţiei minerilor bihoreni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu