luni, 7 iunie 2010

Beiuş: Festivalul de poezie „Gheorghe Pituţ"

www.crisana.ro


După ce s-a desfăşurat, timp de mai multe ediţii, la începutul lunii aprilie, Festivalul de poezie „Gheorghe Pituţ", de la Beiuş, a fost mutat la începutul verii, în iunie. Ieri, 7 Iunie, festivalul dedicat creaţiei pituţiene a ajuns la cea de-a XIII-a ediţie.

La fel ca anul trecut, nu a mai fost vorba despre o secţiune de creaţie, ai cărei câştigători să fie premiaţi chiar aici, la Beiuş, ci doar de o scurtă întâlnire a câtorva oameni de cultură bihoreni şi de un scurt moment poetic, organizat la bustul poetului din parcul central al urbei. Printre participanţi s-au aflat membrii familiei poetului, apropiati ai acestuia, primarul Adrian Domocoş, Ligia Mirişan - director al Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" Oradea, Crăciun Parasca - actualmente, consilier al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, Anca Banda - director al Casei de Cultură Beiuş, oamenii de cultură Nicolae Brânda, Virgil Şerbu-Cisteianu, Maria Vaida, Ioan Moldovan, elevi şi cadre didactice de la instituţiile de învăţământ din urbe.
Manifestarea a debutat în parcul central, la bustul poetului Gheorghe Pituţ, cu o slujbă de pomenire, după care, Valentina Pituţ, soţia poetului, şi primarul Adrian Domocoş au ţinut scurte alocuţiuni. Elevii beiuşeni şi studenţi de la Facultatea de Muzică din Oradea au oferit un recital de poezie, după care membrii familiei Pituţ, reprezentanţii administraţiei locale şi ceilalţi participanţi au depus coroane şi jerbe de flori la bustul poetului. Primarul Adrian Domocoş a mai precizat că va propune Consiliului local ca parcul central să poarte numele poetului din Sălişte de Beiuş.
La finalul primei părţi a festivalului, cei prezenţi au vizitat expoziţia dedicată poetului de la Muzeul Municipal.
Manifestarea a continuat după-amiaza, la Casa de Cultură (fostul Teatru al Armatei) cu: simpozionul „Gheorghe Pituţ", lansarea audio „Nu-i modru că ştiu cânta", recitalul renumitelor cântăreţe de muzică populară Viorica Flintaşu, sora poetului Pituţ, şi Maria Sidea, totul încheindu-se cu piesa de teatru „Datoria", pusă în scenă de actorii Teatrului de Vest din Reşiţa.

Organizatorii actualei ediţii a festivalului au fost: Primăria, Consiliul local, Muzeul Municipal şi Casa de Cultură „Ioan Ciordaş" Beiuş, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Fundaţia Culturală „Augusta" Timişoara, Fundaţia Culturală „Gheorghe Pituţ" Bucureşti şi revista „Familia" din Oradea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu