duminică, 27 iunie 2010

Beius:După 25 de ani, şi-au dat mâna pentru a construi o casă impreunaAdrian DOMOCOS, primarul municipiului Beius


Peste 20 dintre absolvenţii promoţiei 1985 ai liceului Samuil Vulcan din Beiuş, alături de profesorii lor, au decis ca la întâlnirea de 25 de ani, să sărbătorească într-un mod aparte.

Astfel vineri, de la ora 9, toţi şi-au pus hainele de lucru şi au muncit pe şantierul asociaţiei Habitat pentru Umanitate Beiuş, unde au preparat beton, au turnat trotuarele la o locuinţă şi au legat fier pentru casele ce vor fi construite la toamnă în cadrul proiectului Big Build 2, nou lansat de Habitat.

"A fost o experienţă foarte bună şi o iniţiativă lăudabilă. Iar rezultatul este că din toamnă, odată cu începerea noului an şcolar, noi cei de la Colegiul Naţional Samuil Vulcan, vom ajuta cu o locuinţă cel puţin o familie nevoiaşă în fiecare an", a promis Traian Stanciu, directorul unităţii de învăţământ.

Pe lângă faptul că au muncit pentru casa familiei Gabor, absolvenţii Colegiului Naţional Samuil Vulcan au acordat şi trei burse de câte 1.200 de lei unor elevi merituoşi din aceeaşi şcoală. "Mulţi dintre ei au revenit la Beiuş din toate colţurile ţării şi din străinătate pentru a participa la acest eveniment", se arată într-un comunicat din partea Habitat.

Cot la cot cu foştii absolvenţi au lucrat şi primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, dar şi senatorul Cornel Popa, preşedintele PNL Bihor, care au participat, în cadrul aceluiaşi eveniment, la lansarea celei de-a doua ediţii a Big Build. Proiectul constă în construirea a 12 locuinţe în numai 5 zile, cu ajutorul a peste 200 de voluntari şi se va desfăşura la începutul lunii octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Locuirii declarată de ONU. "Chiar dacă n-au venit pregătiţi pentru muncă cei doi demnitari nici n-au fugit de ea şi, în ciuda faptului că şi-au murdărit hainele, au făcut haz de necaz şi şi-au continuat treaba", se mai arată în comunicat.

marți, 22 iunie 2010

Ştei -C.T. "Unirea" Prima promoţie în noua titulatură
23.06.2010
Autor: Ionel POPA

Curtea Colegiului Tehnic "Unirea" Ştei a fost arhiplină la festivitatea de absolvire a primei promoţii de absolvenţi care atestează noua titulatură a instituţiei de învăţământ şteiene, precum şi la premierea elevilor care au obţinut rezultate excelente atât la olimpiade, cât şi la diferite concursuri şcolare.Prof. ec. Ioan Mateiaş, director adjunct al instituţiei de învăţământ, a urat bun venit tuturor la acest eveniment din viaţa şcolii şi a salutat prezenţa autorităţilor locale şi a prof. Cristian Andru, inspector de specialitate în cadrul ISJ Bihor. "Această zi frumoasă de iunie marchează o nouă zi de sărbătoare în calendarul Colegiului Tehnic Unirea Ştei datorată în primul rând lansării în viaţă a unei noi promoţii de absolvenţi, prima în această titulatură a şcolii noastre. Absolvenţii noştri de astăzi reprezintă încă o încununare a eforturilor noastre şi o mărturie a profesionalismului personalului didactic al şcolii. Ca argument al acestei afirmaţii stau rezultatele obţinute la concursurile şi olimpiadele şcolare, la concursurile artistice şi sportive la care elevii noştri s-au distins: Bogdan Felician Pantea, din clasa a XI-a G, care a obţinut locul I pe ţară la concursul pe meserii - mecanici auto, David Popa, din clasa a XII-a K, locul III la faza naţională - industrie alimentară, Ramona Adriana Stanciu, din clasa a XII-a B, şefa promoţiei 2010 cu media 9,98, menţiune la concursul de Matematică, faza naţională. Echipa de volei băieţi a obţinut locul III la faza zonală. Şcoala noastră este antrenată în continuare în proiecte Comenius alături de alte ţări, în acest an şcolar fiind făcute vizite de proiect în Italia, Grecia şi Turcia. Preocuparea principală a fost şi în acest an crearea condiţiilor necesare desfăşurării în condiţii bune a actului instructiv-educativ pentru cei 1.258 de elevi înscrişi la începutul anului cu ajutorul celor 84 de cadre didactice, dar şi a celorlate categorii de personal al şcolii", a spus Ioan Mateiaş, în cuvântul de deschidere. În total, elevii de la C.T. "Unirea" au obţinut la fazele judeţene 11 premii întâi, 14 premii doi, 11 premii trei şi 16 menţiuni, iar Firma de exerciţiu "Unirea Group" a pimit Premiul special al juriului.

Directorul adjunct a mulţumit pentru întreaga acivitate depusă în cadrul instituţiei celor 11 colegi care au devenit pensionari: Rita Damiana Portan, Nicolae Codreanu, Mircea Băruţa - profesori, Florica Mohuţ - bucătar, Mircea Malea, Miron Horj, Antin Popa, Miron Hinţ, Aurel Tulvan şi Victor Ienciu - maeştrii instructori, iar aplauzele colegilor au fost un semn al preţuirii pe care aceştia o merită cu prisosinţă din partea lor.

Arad/Stei:Tenismeni şteieni la Arad22.06.2010
Autor: Ionel POPA


La Arad a avut loc recent turneul de categoria a IV-a "Arad Leasing", la care au fost prezenţi şi tenismeni de la CS Iris Ştei.
Preşedintele-antrenor Călin Bara a deplasat la acest turneu un lot format din Dana Ştefania Bara, Klaus Schmidt Herle, Robert Bucătaru, Darius Boldi, Şerban Coroiu şi Raul Fritea.
Cele mai bune rezultate au fost obţinute de Daria Ştefania Bara, care a ocupat locul trei la categoria 12 ani fete, şi Klaus Schmidt Herle, acesta clasându-se pe poziţia a doua la categoria 14 ani băieţi. Din partea FRT, turneul a fost supervizat de arbitrul Gheorghe Schipor, din Timişoara.

duminică, 20 iunie 2010

Padis/Cetatile Ponorului: Exerciţiul Internaţional Salvaspeo Peştera Cetăţile Ponorului
16-17 07 2010

Loc de desfăşurare: Peştera Cetăţile Ponorului; Padiş, comuna Pietroasa, Munţii Bihor, judeţul Bihor.

cetatile ponorului


Organizator: Corpul Român Salvaspeo (CORSA), Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, Clubul de Speologie Speodava Ştei, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Bihor ( IGSU ), Serviciul Mobil de Urgenţă Resuscitare şi Descarcerare Bihor (SMURD).

Perioada: 16-17.07. 2010
Loc de desfăşurare: Peştera Cetăţile Ponorului; Padiş, comuna Pietroasa, Munţii Bihor, judeţul Bihor.
Organizator: Corpul Român Salvaspeo (CORSA), Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, Clubul de
Speologie Speodava Ştei, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Bihor ( IGSU ), Serviciul Mobil de
Urgenţă Resuscitare şi Descarcerare Bihor (SMURD).
Descrierea peşterii: Localizată în Munţii Bihor în Parcul Natural Apuseni pe teritoriul administrativ al comunei
Pietroasa, judeţul Bihor, Peştera Cetățile Ponorului este considerată cel mai reprezentativ fenomen carstic din
România. Peștera cu o intrare de 76 m înălțime și are o dezvoltare totală a galeriilor de 3800 metri și o
denivelare de -200 m este străbătută de unul din cele mai mari râuri subterane din țară și 14 lacuri din care cel
mare are 80 metri lungime. Datorită importanței acesteia a fost pusă sub protecție fiind o peşteră de clasa B. Coordonatele intrării în peşteră sunt: 46 grade 33 minute 50 secunde Nord şi 22 grade 42 minute 11 secunde Est.
Responsabili organizării exercitiului:
– din partea Salvaspeo România: Rus Tudor, Kondacs Adrian, Vodă Călin
– din partea IGSU: Col. Bratu Claudiu
Acces: De pe drumul european E 79 Oradea – Deva, din loc. Sudrigiu (Bihor) se merge urmează
drumul judeţean Sudrigiu – Huedin 35 km până la Cabana Cetăţile Ponorului, Padiş pe ruta loc.
Pietroasa – șaua Scărița – poiana Glăvoi – Cabana Cetățile Ponorului. Altă cale de acces este drumul
european E60 Cluj – Oradea, din loc. Huedin (Cluj) la Cabana Cetăţile Ponorului se merge pe drumul
judetean Huedin – Sudrigiu pe o distanţă de 70km pe ruta Răchițele – Ic ponor – șesul Padiș – șaua
Scărița – poiana Glăvoi – cabana Cetățile Ponorului. De la cabană până la intrarea în Peștera Cetățile
Ponorului se merge pe jos cca. 1 km.


Cazarea: există 3 posibilităţi de cazare: în cadrul taberei Balkan Camp din șesul Padiş, la Cabana Cetăţile
Ponorului sau în Poiana Căput. Distanţa între tabăra Bakan Camp la Cabana Cetăţile Ponorului este de 12 km.
Tabăra Balkan Camp Poiana Căput
Costuri de cazare: Cazarea la Cabana Cetăţile Ponorului este 40 lei (10 euro) pe noapte, camparea în
Poiana Căput este gratuită.
Parcare: La Cabana Cetăţile Ponorului
Masa: prin autogospodărire; Se va încerca asigurarea unei mese calde după terminarea exerciţiului.
Condiţii de participare:
- Absolvent al unui stagiu de avansaţi în tehnica speologiei alpine sau al unui stagiu salvaspeo, cadru federal
- Cei cu nivelul de începători vor fi implicați în de organizarea Punctului de Comandă, secretariat, gestionarea
operațiunii de salvare la suprafaţă.
Echipament minim necesar: echipament montan, sac de dormit, saltea şi cort pentru camparea în Poiana
Căput.
Echipament speo individual: echipament de progresie complet, costum de neopren complet.
Prezentarea programului:
16 iulie: Sosirea participanţilor.
17 iulie: Desfăşurarea propriuzisă a exerciţiului şi analiza exerciţiului.
18 iulie: Ședința Consiliul Director CORSA între orele 10.30 – 12.30 la Cabana Cetatile Ponorului
Înscrierea la exerciţiu: pentru participanţii din străinătate la secretariatul Balkan Camp, iar pentru cei din ţară
la adresele de mai jos:
Informaţii suplimentare:
E-mail: tudor_rus81@yahoo.com, kd_adi@yahoo.com
Telefon: 0746659102-Rus Tudor, 0740245289-Kondacs Adrian
Acțiunea este inclusă în calendarul CORSA și al BSU pentru 2010

sâmbătă, 19 iunie 2010

Beius:Tenisul are priză la copii

19.06.2010
Autor: (H.B.)

În primele zile de vacanţă, copiii pasionaţi de tenis din Depresiunea Beiuşului au avut ocazia să participe la un concurs dotat cu Cupa de Vară şi organizat de profesorul Ionuţ Sferle. S-au duelat la fileu în proba de dublu şi la două secţiuni, avansaţi şi începători, peste 40 de practicanţi ai "sportului alb".Meciurile s-au jucat după sistemul cel mai bun din şapte ghemuri atât în sală, cât şi pe cele două terenuri de ciment de lângă stadionul din Beiuş, rezultând următoarea configuraţie a clasamentelor:

Categoria 8 ani fete:

Începătoare: 1. Diana Briscan - Iulia Popa; 2. Giulia Ilea - Cotrău Bianca

Avansate: 1. Daria Bercea - Incer Maia; 2. Alexandra Biba - Marton Brigita, toate din Beiuş

8 ani băieţi:

Începători: 1. George Ardelean (Beiuş) - Şerban Jurcan (Pocola); 2. Halasz Rafael - Vlad Ciupa (Beiuş)

10 ani fete - avansate: 1. Szatmari Eunica - Halasz Andrea (Beiuş); 2. Petruţa Popa (Drăgăneşti) - Oana Radu (Oradea)

10 ani băieţi:

Începatori: 1. Raul Tirla - Alex Domocoş (Beiuş); 2. Kiss Cristian - Sorin Vaida (Beiuş)

Avansaţi: 1. Luca Dreana - Marcus Mischie (Beiuş); 2. Alin Nistor - Ionuţ Fărcuţ (Beiuş)

12 ani fete avansate: 1. Sorina Baciu - Alesandra Harn (Beiuş); 2. Szatmari Deborah - Angela Demian (Beiuş)

12 ani băieţi avansaţi: 1. Andrei Blaj (Căbeşti) - Toni Lache (Beiuş); 2. Răzvan Vlădica - Bogdan Guler (Nimăieşti)

14 ani băieţi: 1. Vlad Netea (Talpe) - Andrei Balint (Beiuş): 2. Alin Cornea - Călin Florea (Beiuş).

"Prin astfel de concursuri încercăm să impulsionăm activitatea copiilor care practică tenisul, mai ales a celor care încep să deprindă tainele acestui sport. Mulţumiri primarului Adrian Domocoş şi preşedintelui clubului Bihorul Beiuş, Remus Ganea, pentru sprijinul acordat în organizarea competiţiei", a spus prof. Ionuţ Sferle, care a primit şi o diplomă de excelenţă pentru activitatea depusă în slujba sportului beiuşean şi implicit pentru revigorarea tenisului în această zonă. La final, antrenorul beiuşean a închinat o cupă de şampanie cu invitaţii de la festivitatea de premiere, sărbătorind astfel şi primirea gradaţiei de merit din partea ISJ Bihor.

Pocola:Arme letale şi cartuşe descoperite19.06.2010
Autor: (A.U.)-CRISANA


Un bihorean din localitatea Pocola este cercetat de poliţişti pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor după ce anchetatorii au descoperit în locuinţa sa două arme letale şi câteva zeci de cartuşe şi capse pe care bărbatul le deţinea ilegal.Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în cooperare cu cei ai Poliţiei municipiului Beiuş, au acţionat joi pentru a preveni contravenţiile şi infracţiunile la regimul armelor şi muniţiilor. Astfel, în urma unei percheziţii domiciliare efectuate la domiciliul unui bărbat de 51 de ani, din comuna bihoreană Pocola, poliţiştii au descoperit într-o anexă a locuinţei două arme letale, lungi, cu glonţ, de calibru 7,62 mm, ambele fără port închizător, 12 cartuşe cu glonţ sau de manevră, de diferite calibre, toate având capse nepercutate, 47 de capse pentru cartuşe şi alte 28 de capse pirotehnice, toate deţinute în mod ilegal. Atât armele, cât şi cartuşele au fost ridicate de poliţiştii bihoreni în vederea cercetărilor. Cercetările sunt continuate de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bihor cu suspectul în stare de libertate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi nerespectarea regimului materiilor explozive şi pentru stabilirea întregii eventuale activităţi infracţionale a celui în cauză.

Zona Padiş, în pericol! - Haiducie imobiliară în Parcul Natural Munţii ApuseniAutor: Daniel MAN(CRISANA)Criza economică a lovit serios sectorul imobiliar, construcţiile şi tranzacţiile cu clădiri sau terenuri fiind, practic, la pământ. Totuşi, o companie pare să sfideze legile crizei şi se pregăteşte să dezvolte o zonă turistică de masă şi o staţiune de schi în plin areal protejat al Parcului Natural Munţii Apuseni. SC Compania de Hoteluri şi Restaurante Padiş SA a solicitat la sfârşitul lunii mai Consiliului Local al comunei Budureasa introducerea în intravilan a unor suprafeţe pe care le deţine în perimetrul Parcului pentru a putea demara lucrările de construcţie într-o zonă carstică unică în lume. Organismul local s-a conformat, pe 31 mai aprobând solicitarea, iar Prefectura Bihor vizând legalitatea ei în procedură de urgenţă, pe 3 iunie 2010. Sub aparentă legalitate se ascund însă ilegalităţi jenante...Pe teritoriul Parcului Natural Munţii Apuseni, zonă declarată site Natura 2000, cu teritorii aflate sub o strictă reglementare juridică, un grup de investitori străini şi români vor să înfiinţeze o staţiune pentru turismul de masă, cu pârtii de schi de 12 kilometri şi peste 3.000 de locuri de cazare în hoteluri de lux. În acest areal o suprafaţă de 85-86 hectare de teren a fost lotizat şi vândut în urmă cu mai mulţi ani, dar cum statul român a declarat zona Parc Natural, iar zona a primit mai apoi şi calificativul european de site Natura 2000, orice construcţie a fost prohibită.

Un ordin de ministru, răstălmăcit

Totuşi, "băieţii deştepţi" au găsit şi aici cum să umble la butoane, ajutaţi fiind de un director din cadrul Ministerului Mediului. Primarii din comunele Bunteşti şi Lazuri de Beiuş fiind direct interesaţi în demararea construcţiilor în Padiş, au transmis o adresă către Direcţia Protecţia Naturii din cadrul Ministerului Mediului, în care solicitau interpretarea şi lămurirea Ordinului ministrului nr.552 din 26 august 2003 privind aprobarea zonării interioare a parcurilor naţionale şi a parcurilor naturale, din punctul de vedere al necesităţii de conservare a diversităţii biologice, emis de Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului. Cum lupul ajunge uneori paznic la stână, directorul Silviu Megan le transmitea celor doi primari exact ceea ce se aştepta de la el: "(...) din descrierea narativă a prezentului ordin reieşind clar că terenul în discuţie nu se află în zona de conservare specială Platoul carstic Padiş - Depresiunea Vărăşoaia - Poiana Ponor (cuprinzând întreaga zonă din afara fondului forestier aflată la sud şi vest de drumul care leagă cabana Padiş de Vărăşoia, incluzând Depresiunea Băileasa şi continuând spre sud-est cu zona La Grajduri şi Poiana Ponor)", arată directorul. "Întrucât suprafaţa respectivă nu a făcut parte din zona de conservare specială a Parcului Natural (potrivit OM 552/2003), nu considerăm oportună includerea acestei suprafeţe în zona de protecţie strictă sau zona de protecţie integrală a PNA (...)", scrie directorul Megan.O minciună cu valenţe penale!

O minciună cât casa, sar în sus apărătorii parcului! "Probabil că acest individ va răspunde penal pentru ce a scris aici, deoarece există probe zdrobitoare care atestă că respectivele terenuri sunt incluse în zona de conservare specială", atacă la baionetă Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni".

"La sud şi vest de drumul care leagă cabana Padiş de Vărăşoia este zonă de conservare specială, există harta zonării interioare a parcului care arată foarte clar că ceea ce susţine acest director nu este adevărat", afirmă Togor. Acesta invocă o adresă a Comisiei pentru Ocrotirea Naturii din cadrul Academiei Române, care se pronunţă asupra zonării interioare a Parcului Natural Apuseni "ca fiind întru totul de acord cu poziţia adoptată de Consiliul Ştiinţific al Parcului, în conformitate cu care Padişul, prin valoarea fenomenelor carstice, a florei şi a faunei sale, întruneşte caracteristicile unei zone de conservare specială, după cum este stabilită în harta zonării interioare publicată ca anexă la Ordinul Ministrului nr. 522/2003. Precizăm că în conformitate cu acelaşi act normativ, definitivarea zonării fiecărui parc naţional sau natural este de competenţa Consiliului Ştiinţific din planul de management care este elaborat pentru fiecare arie protejată. Considerăm că trebuie avută în vedere, de asemenea, valoarea deosebită a zonei Padiş pentru realizarea unor viitoare cercetări ştiinţifice, ca şi pentru practicarea turismului montan tradiţional."

În ciuda celor constatate în actul emis sub tutela Academia Română, un director din cadrul Ministerului Mediului îl contrazice, colac peste pupăză, interpretând "la comandă" un ordin de ministru care are în anexă inclusiv harta zonării!Acte şubrede pentru o hotărâre cu dedicaţie

Un prim act era deci aranjat pentru înaintarea pe ordinea de zi a unei hotărîri de consiliu favorabile intrării pe uşa din dos în Parcul Natural a unei viitoare staţiuni. Mai era nevoie de un certificat de urbanism, pe care Compania de Hoteluri îl obţine suspect de uşor pe 17 noiembrie 2009, emis de Consiliul Judeţean Bihor. Apoi la dosar se mai adaugă o hartă de la Cadastru făcută la cererea clientului, fără a se ţine seama de zonarea existentă în Anexa OM nr. 522/2003 şi de conţinutul ordinului, deci la rândul ei ilegală. În plus, reprezentanţii investitorilor şi autorităţile locale fac rost şi de "opţiunile majorităţii Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Apuseni, conform adresei Primarului Comunei Budureasa nr.894 din 28 noiembrie 2009". Şi aceste acte ONG-urile de mediu, dar şi conducerea Parcului Apuseni le contestă vehement.

"Ei deţin o listă cu semnături individuale de la foşti membri din Consiliul Ştiinţific puşi pe liber. Lista este ilegală şi nu reprezintă punctul de vedere oficial al Consiliului Ştiinţific al Parcului, avem acte doveditoare în acest sens. La fel şi în privinţa hărţii făcute la comandă", ne-a declarat Alin Moş, directorul Parcului Natural Apuseni.Totuşi, bazându-se pe un eşafodaj de acte uşor de dovedit ca fiind ilegale şi nefundamentate ştiinţific, Consiliul Local Budureasa a avizat extinderea intravilanului, ca prim pas în acordarea autorizaţiilor de construcţie pentru investitorii Companiei. "Noi vom ataca în instanţă această hotărâre de consiliu pentru suspendarea şi apoi anularea ei şi vom sesiza toate instituţiile statului care pot rezolva această situaţie", a punctat Mihai Togor într-o conferinţă de presă, la sfârşitul săptămânii trecute.

joi, 17 iunie 2010

Beiuş:Angajaţii Europharm Distribuţie fac voluntariat alături de Habitat pentru Umanitate

Cei 24 de angajaţi ai Europharm Distribuţie, unul dintre principalii distribuitori de medicamente din România, au ajuns la Beiuş miercuri seară, iar timp de două zile ei vor pune mâna pe lopeţi, pe roabe şi pe bidinea şi vor munci, voluntar, pe şantierul Habitat pentru Umanitate din Beiuş.

Joi, voluntarii vor turna placa la fundaţia casei pentru familia Gabor din Beiuş. În prezent, cei cinci membri ai familiei locuiesc într-o încăpere de nici 15 metri pătraţi.

"După ce săptămâna trecută am lucrat alături de un grup de americani cu care n-am putut comunica decât prin semne, că eu nu ştiu engleză, acum abia aştept să lucrez împreună cu românii, ca să le pot spune tot ce simt şi să le transmit şi lor din bucuria mea!", spune Janos Gabor, beneficiarul locuinţei.

Vineri, aceeaşi muncitori vor zugrăvi interiorul unui centru de zi pentru copii din satul Ioaniş, unde Habitat ajută la finalizarea construcţiei, în baza unui parteneriat cu fundaţia Căminul Francesco, fundaţie ce îngrijeşte copiii proveniţi din familii defavorizate.

Parteneriatul dintre Europharm Distribuţie şi Habitat for Humanity România a fost încheiat la nivel naţional pe perioada iunie 2009 - noiembrie 2010, iar sub sloganul "Construim împreună pentru o viaţă sănătoasă", 150 de voluntari ai Europharm au efectuat până în prezent peste 2000 de ore de voluntariat la construcţia locuinţelor pentru familii defavorizate din ţară. Până la finalul anului toţi angajaţii Europharm Distribuţie vor contribui pe şantierele Habitat cu aproximativ 6.000 de ore de muncă voluntară. În plus, compania va acoperi costurile de construcţie pentru mai multe case ce vor fi ridicate până la toamnă.

Beneficiarii Habitat sunt familii harnice, muncitoare, dar care din cauza stării lor materiale mai precare, nu au acces la o altă modalitate de a beneficia de o locuinţă decentă.

Băiţa:Propunere inedită de la patronul suedez: acţiuni în loc de salarii - Minerii invitaţi să preia controlul exploatării

17.06.2010, 00:00
Autor: Daniel MAN

Investitorul suedez de la Băiţa le-a făcut o ofertă-şoc ortacilor blocaţi pentru a treia zi în subteran: un transfer de proprietate imediat şi condiţionat asupra firmei, minei şi licenţei de exploatare. Cu alte cuvinte, minerii ar urma să devină acţionarii firmei, iar după un an ar avea posibilitatea să vândă societatea, dacă proprietarul suedez ar refuza răscumpărarea acţiunilor. Minerii au declinat oferta şi îşi continuă protestul rămânând blocaţi în subteran. Patru dintre ei au avut nevoie, ieri, de asistenţă medicală, dar cum problemele au fost minore, ortacii au reintrat în subteran."Pentru a veni în întâmpinarea cererilor angajaţilor, Dacian Mining AB (societatea suedeză care deţine toate părţile sociale la SC Mineral Mining SRL, firma la care sunt angajaţi minerii şi care exploatează zăcământul de neferoase - n.r.) este de acord să ofere un transfer de proprietate imediată, condiţionată a firmei SC Mineral Mining SRL pentru toţi angajaţii", le-a transmis printr-un e-mail angajaţilor Per-Göran Carlsson, proprietarul suedez şi CEO al societăţii-mame din Suedia, Dacian Mining AB. Propunerea făcută de suedez este structurată în zece puncte, fiind supusă atenţiei colectivului de angajaţi de la Băiţa, sindicatului, "prefectului" din Ştei, Ministerului Industriei şi partenerilor de afaceri.

Suedezul le explică ortacilor în punctele următoare cum vede el rezolvarea situaţiei: "După preluarea acţiunilor, colectivul angajaţilor va decide modul în care doresc să păstreze şi să gestioneze activele companiei, licenţele şi autorizaţiile". Angajaţilor deveniţi proprietari printr-o originală metodă MEBO de tip scandinav li se garantează o flexibilitate a deciziilor "de sută la sută", precum şi libertatea de a decide modul în care doresc să opereze şi/sau să gestioneze mina sub licenţă. Urmându-şi logica, patronul le explică minerilor că aşa "vor putea decide cu privire la viitorul economic al activelor şi, astfel, vor putea rezolva datoriile, în ordinea de prioritate stabilită de legea română."

În 12 luni de la perfectarea acordului de cesionare a acţiunilor către angajaţi, patronul îşi rezervă dreptul de preemţiune la răscumpărarea acţiunilor. "Dacă Dacian Mining AB, în termen de 12 luni perioadă de prim refuz, îşi declină intenţia de a răscumpăra de la colectivul angajaţilor SC Mineral Mining SRL, în aceleaşi condiţii ca acelea oferite de terţe părţi, colectivul de angajaţi este liber să vândă la orice terţă parte", propune Carlsson. Aici intervine condiţionarea, în sensul că, dacă angajaţii ar vinde acţiunile către un terţ, ar fi obligaţi să returneze investitorului echivalentul a 15 milioane de coroane suedeze, pentru a compensa parţial investiţiile făcute de-a lungul timpului.

În final, patronul le oferă "tuturor angajaţilor posibilitatea concedierii colective în conformitate cu legea română", făcând o invitaţie la dialog pe marginea propunerilor.

"Ne-a transmis o propunere în bătaie de joc. Oamenii au refuzat categoric şi rămân blocaţi în subteran. Sperăm ca autorităţile să se implice mai mult în rezolvarea situaţiei de acum înainte, că noi nu mai avem cu cine discuta", ne-a declarat liderul de sindicat Alexandru Iştoc.

Directorul general al Mineral Mining, Dorel Jude, cel care a dus propunerea patronului în subteran, se arată îngrijorat de soarta minerilor şi securitatea minei. "Oamenii trebuie să-şi primească drepturile salariale cuvenite, mă îngrijorează însă şi securitatea minei. De luni întregi nu s-a făcut nimic sub acest aspect, tot din cauza lipsei banilor", spune Jude.

Instituţia Prefectului monitorizează situaţia de la Băiţa, iar preşedintele Confederaţiei Naţionale a Minerilor, Marin Condescu, a depus un memoriu la Ambasada Suediei din Bucureşti, încercând sensibilizarea oficialilor de aici şi implicarea lor în găsirea unei soluţii pentru rezolvarea situaţiei minerilor bihoreni.

miercuri, 16 iunie 2010

Beiuş:Cupa municipiului - Deja Vu şi Babeţii merg umăr la umăr17.06.2010


Egalitate perfectă între echipele din fruntea clasamentului, Deja Vu şi Babeţii, după etapa a 3-a a play-off-ului Cupei municipiului Beiuş la fotbal pe teren redus. Ambele formaţii au câştigat fără probleme în această rundă, cu menţiunea că prima echipă s-a impus la o diferenţă mai mare, ajungând astfel să aibă un golaveraj similar cu al principalei urmăritoare. Decisiv pentru stabilirea învingătoarei ar putea fi meciul direct de la sfârşitul săptămânii. La trei "lungimi" de primele clasate se află Omerta şi Mobil Design, care au tranşat lejer duelurile cu ultimele clasate.Rezultate complete:

Vlaicu - Omerta 3-6

Tornado - Deja-Vu 3-9

Babeţii - Fortissimo 9-4

ETA - Româna 2-4

Nemuritorii - Mobil Design 3-8.Clasament

1-2. Babeţii 3 3 0 0 19-5 9

Deja-Vu 3 3 0 0 19-5 9

3. Omerta 3 2 0 1 13-9 6

4. Mobil Design 3 2 0 1 14-12 6

5. Fortissimo 3 1 1 1 12-15 4

6. Tornado 3 1 1 1 10-14 4

7. ETA 3 1 0 2 15-12 3

8. Româna 3 1 0 2 6-10 3

9. Vlaicu 3 0 0 3 7-17 0

10. Nemuritorii 3 0 0 3 8-24 0

Etapa viitoare (19-20 iunie): Omerta - Mobil Design; Româna - Nemuritorii; Fortissimo - ETA; Deja Vu - Babeţii; Vlaicu - Tornado.

marți, 15 iunie 2010

Budureasa:Poiana Budureasa a sărbătorit finalul unui campionat de excepţie

15.06.2010
Autor: Ionel POPA

Indiscutabil revelaţia actualei ediţii de campionat din Liga a IV-a Team Sport a fost Poiana Budureasa, echipă care la prima participare în acest eşalon a încheiat un sezon de excepţie, clasându-se pe locul III, o poziţie mai mult decât onorantă.

"Medalii de bronz", pe deplin meritate
Budurenii au ocupat poziţia a treia, cu 63 de puncte realizate în 30 de partide, reuşind 19 victorii, 6 rezultate de egalitate, bifând însă şi 5 înfrângeri. În tur, a fost învinsă pe teren propriu (0-1) de Victoria Avram Iancu şi a cedat două puncte (0-0) celor din Valea lui Mihai, iar în retur au cedat trei puncte (0-2) liderului Bioland Paleu, astfel că zestrea celor de pe "secături" ar fi fost mai consistentă. Golaverajul a fost bun, cu 88 de goluri marcate şi 38 primite. Golgeterul echipei a fost Adrian Rif, cu 13 goluri marcate.

Cuvântul dat, întotdeauna respectat
"Evident, sunt foarte mulţumit de poziţia ocupată de aceşti minunaţi jucători pe care, alături de antrenorul lor, îi felicit din inimă. Merită din plin admiraţia noastră, a celor care au fost alături de echipă întotdeauna şi aici mă refer la viceprimarul Vasile Grec, la consilierii locali Vasile Budău, Doru Bogdan, Cristian Dan, Vasile Galea, Gheorghe Goina, Nicolae Manciuc, Dan Mihoc, Gheorghe Mihoc, Ioan Gheorghe Ţiţ, Nicolae Vaida. În faţa echipei s-a implicat şi sunt ferm convins că o va face şi în continuare conducerea S.C. Geoasset Bucureşti SRL, iar pe această cale ţin să le mulţumesc. Întotdeauna cuvântul dat a fost respectat în totalitate, echipa având cele mai bune condiţii de pregătire, dar şi de transport la meciurile din deplasare, noi neavând nicio restanţă la niciun jucător care a evoluat şi a respectat culorile clubului nostru", ne-a spus primarul Radu Olea cu o satisfacţie evidentă.

Secretul succesului a fost relaţia de prietenie
"Cu riscul de a mă repeta, afirm că secretul succesului a fost relaţia de prietenie între conducere, stafful tehnic, jucători, dar mai ales suporteri, care au fost întotdeauna aproape de noi, încurajându-ne în permanenţă. Băieţii merită din plin o vacanţă relaxantă, iar dacă în iarnă am realizat un cantonament de zece zile în Perla Munţilor Apuseni, inegalabila staţiune montană Stâna de Vale, având condiţii excelente datorită prietenului nostru Mihăiţă, în pregătirea noului campionat vom încerca să se repete din nou acest fapt", ne-a mărturisit Ioan Niţu Fâşie, preşedintele budurenilor, omul care a fost liantul de încredere, dar şi de respect, între autorităţile locale şi jucători.

Munca şi disciplina, "armele" câştigătoare ale lui Sandu Balaj
Sandu Balaj a ştiut să impună echipei acea "răutate", în bunul sens al cuvântului, în evoluţia elevilor pe câmpul de joc, iar disciplina tactică impusă, îmbinată cu o muncă asiduă, au fost întotdeauna respectate. "Din cele cinci înfrângeri suferite, cea mai durerosă a fost în meciul de la Dobreşti, după o partidă în care gazdele au recurs la toate mijloacele de intimidare posibile şi la alte aspecte care nu fac cinste fotbalului. Cea mai "dureroasă" victorie a fost cea împotriva Bihariei Vaşcău, locul unde am început primii paşi în fotbal, însă eu, nefiind adeptul blaturilor, am jucat corect, la fel cum o voi face întotdeauna, deoarece nu voi trăda niciodată sportul rege", a mărturisit Sandu Balaj. Lotul de jucători utilizaţi a fost format din Florin Gaboraş, Septimiu Bărăianu, Ionuţ Sabău, Răzvan Ciuciu, Crăciun Pele, Gheorghe Ciobriş, Dragoş Balog, Lucian Junc, Valentin Sbertea, Ciprian Lazea, Adrian Negrita, Costel Oancea, Adrian Rif, Nicolae Nicolae, Ionuţ Fărcuţ, Ioan Oraş, Alin Tomuţiu, Eugen Drinc şi Livius Bogdan, el fiind un spectator special la meciul jucat sâmbătă (deoarece a fost operat de curând), adjudecat de bătrâni, 3-1, în dauna tinerilor.

Pe podium şi la distracţie
Conducerea budurenilor nu a rămas insensibilă la realizările echipei şi sâmbătă a mai "organizat" un meci într-un cadru de vis, acesta desfăşurându-se la Burda, pe malul lacului, într-o locaţie pusă la dispoziţie de Ioan Niţu Fâşie, care s-a dovedit a fi o gazdă, dar şi un organizator la fel ca şi în sport, adică de nota 10. Maestrul în arta culinară "Cula" a fost la înălţimea evenimentului, papilele gustative fiind din plin răsfăţate. Buna dispoziţie, dar şi "pata" de culoare au fost date de echipa de "greieri" profesionişti, compusă din Remus, Emil, Gelu, Vali şi Bodo, care nu au avut timp de odihnă deoarece echipa a jucat şi aici foarte bine.

duminică, 13 iunie 2010

Ştei:Şcoala "Miron Pompiliu"-Lacrimi de fericire, dar şi de despărţire
14.06.2010
Autor: Ionel POPA

Clopoţelul a sunat pentru ultima dată în această unitate de învăţământ pentru cei 108 absolvenţi din cele patru clase de a VIII-a, care au obţinut rezultate excelente în cei patru ani de gimnaziu. Festivitatea de absolvire a avut loc joi, în sala de sport, iar vineri dimineaţă, în curtea şcolii, şi pentru cei din clasele I-IV.

"Am încheiat un an şcolar de excepţie, în care rezultatele obţinute de elevii noştri au fost parcă mai bogate ca niciodată, ei remarcându-se atât la olimpiadele şcolare, cât şi la concursurile la care au participat. Ţin să mulţumesc tuturor cadrelor didactice pentru profesionalismul de care au dat dovadă şi, în acelaşi timp, să felicit toţi elevii, cu o notă aparte pentru cei 108 absolvenţi care îşi vor urma drumul vieţii înspre alte unităţi şcolare", a spus în cuvântul de deschidere, după ce în prealabil a salutat prezenţa autorităţilor locale şi a prof.Cristian Andru, inspector de specialitate în cadrul ISJ Bihor, prof.Georgeta Maria Muşet, directoarea instituţiei de învăţământ. Rezultatele au fost notabile, detaşându-se în mod evident eleva Antonia Fiterău, cls.VIII-a D, care a obţinut, la chimie, locul I la olimpiada şcolară, faza pe judeţ, şi menţiune la faza naţională, la matematică locul III, la faza pe judeţ, participând la faza naţională, iar la limba şi literatura română, menţiune la faza pe judeţ, Maria Olenici (cls.VIII-a D) şi Codruţa Popa (cls.VIII-a A) locul I, la faza pe judeţ la cultură civică. În total elevii de la "Miron Pompiliu" au obţinut la faza judeţeană 4 premii întâi, 2 premii doi, 3 premii trei şi 12 menţiuni. La concursul naţional de evaluare la Limba şi literatura română, Antonia Bici (cls.IV-a C) a obţinut locul întâi, iar la Simpozionul "Dascălul bihorean", premiul special-creaţie literară a fost obţinut de Ştefania Comănescu (cls.IV-a C). Testul "Cambridge" la limba engleză a fost obţinut de 21 de elevi din clasele III-VII. În cei patru ani de gimnaziu elevele absolvente Antonia Fiterău, Alina Balaj, Irina Maria Bara, Patricia Bogdan, Andreea Mate şi Oana Popa au obţinut numai media 10, fapt pentru care merită sincere felicitări. Festivităţile au început cu intonarea imnului şcolii, susţinut de corul şcolii, sub coordonarea prof. Daniela Rada şi Vasile Buhaş, şi s-au încheiat cu îmbrăţişări colegiale de bun rămas, stropite din belşug cu lacrimile fericirii, dar şi ale despărţirii.

Petrileni/Rieni: Vasile BLAGA ,,NU A UITAT" de unde a plecat!


44 milioane euro prin CNI(COMPANIA NATIONALA DE INVESTITII)
sursa:www.tolo.ro
De la inceputul anului 2010 si pana azi, CNI a atribuit lucrari de 43,8 de milioane de euro pentru 69 de sali de sport.
Scandalul iscat recent pe tema atribuirii contractelor de finantare pentru construirea unor noi sali de sport are cateva motive la baza. Unul ar fi ca majoritatea finantarilor aprobate merg catre primariile conduse de oamenii PDL. Apoi, firmele executante ale lucrarilor, sustin unele voci, ar fi ale unor persoane extrem de apropiate PDL si se platesc astfel multe datorii din campania electorala. Cireasa de pe tort este criza economica ce bantuie anul acesta Romania la greu, iar aceste investitii nu sunt de maxima urgenta, in conditiile in care se reduc salariile bugetarilor, pensiile si indemnizatiile mamelor pentru cresterea copiilor.
Guvernul, scrie Tolontan, a hotarat ca Elena Udrea sa stabileasca lista localitatilor unde se construiesc salile, iar modul in care a fost intocmita aceasta a facut insa ca accesul sa devina profund inegal. Este vorba de coloratura politica a primarilor care se afla la carma acestor comune, numarul primariilor democrat-liberale surclasand fara discutie pe cele liberale, pesediste sau ale UDMR. „Un copil dintr-o localitate cu primar PNL are de 15 ori mai putine sanse sa aiba acces la o sala de sport decat un copil cu primar PD-L!”, spune Tolontan.
Mai putin luat in seama a fost insa numarul foarte mic al locuitori din comunelor care au primit aceste aprobari de finantare a constructiei salilor de sport. Raportat la acest numar mic, se poate deduce si numarul populatiei scolare existent in acele localitati, pentru care sunt destinate aceste sali de sport.
Mai mult decat atat, in unele cazuri, locul de construire a salii de sport este foarte clar specificat si dam trei exemple in acest sens – localitatea Rachitele (comuna Margau, judetul Cluj), satul natal al premierului Boc, satul Petrileni, apartinator de comuna Rieni, judetul Bihor, localitatea natala a ministrului de Interne Vasile Blaga, si satul Ianosda, tot din judetul Bihor, localitate care apartine de comuna Madaras.

Ca si BOC, BLAGA face in sfarsit ceva(in)util pentru consatenii lui, o sala de sport.
Fara nici un fel de utilitate.La o simpla analiza sala de sport este construita fara nici un fel de logica, ea este in afara satului Petrileni, nici macar in sat, dar sa mai vorbim de faptul ca nu este in centrul de comuna Rieni, la Scoala Generala.
Mai mult de constructie se ocupa chiar firma prefectului GHILEA, incredibil dar adevarat cum decurg lucrurile in tara asta inca, cu aceasta guvernare portocalie.

Beius:Elevii au intrat in vacanta
Joi, 10 iunie, la unităţile de învăţământ din Beiuş (Şcoala cu clasele I-VIII "Nicolae Popoviciu", Colegiul Naţional "Samuil Vulcan", Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş" şi Liceul Pedagogic "Nicolae Bolcaş") au avut loc festivităţile de încheiere a anului şcolar 2009-2010, cu mici excepţii - unele clase din filiera tehnologică, elevii pregătindu-se de vacanţa mare.


Sfârşitul anului şcolar este mereu prilej de emoţii şi bucurii atât pentru părinţi, cât şi pentru copii, mai ales pentru absolvenţi. Primii care şi-au luat rămas bun de la colegi şi dascăli au fost elevii Şcolii cu clasele I-VIII "Nicolae Popoviciu". La ora 9.00, la auzul ultimului sunet de clopoţel, curtea şcolii s-a umplut, fraţii, părinţii şi rudele elevilor, cu flori în mâini şi cu emoţii în suflete, au asistat la ceremonia de final de an şcolar. Aceasta a debutat cu un Te Deum săvârşit de părintele Ioan Nat Balint, protopopul ortodox al Beiuşului, după care directorul instituţiei de învăţământ amintite, prof. Alin Iuhas-Novac, a ţinut un scurt discurs, evidenţiind importanţa momentului. A urmat premierea celor care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură, precum şi la olimpiadele şi concursurile şcolare. La Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş", festivitatea a început la ora 9.30. La eveniment au participat primarul şi viceprimarul urbei, Adrian Domocoş, respectiv Gheorghe Costin, cel dintâi fiind, de altfel, fost dascăl aici, profesori, părinţi şi bunici, rude şi prieteni. După slujba religioasă a urmat discursul directorului Nicolae Ile, care le-a reamintit absolvenţilor clipele frumoase petrecute la Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş". Primarul Adrian Domocoş i-a felicitat atât pe profesori, cât şi pe elevi, urându-le succes în viaţă. Cu lacrimi în ochi şi emoţii în suflete, absolvenţii şi-au luat rămas bun de la profesori, mulţumindu-le pentru ajutorul acordat în anii de liceu. La finalul festivităţii, conform tradiţiei, elevii claselor a XII-a şi a XIII-a au predat cheia şcolii celor care urmează să le calce pe urme. La Colegiul Naţional "Samuil Vulcan", manifestările prilejuite de sfârşitul de an şcolar au debutat la ora 10.00, cu intonarea Imnului de Stat, la eveniment participând senatorul Cornel Popa, primarul Adrian Domocoş şi viceprimarul Gheorghe Costin, cadre didactice şi apropiaţi ai elevilor. De remarcat că vulcaniştii şi-au respectat blazonul, absolvenţii celui mai vechi liceu românesc de la brazda de vest a ţării oferindu-le celor prezenţi o imagine asociată şcolilor similare din Apus, cu toţii fiind îmbrăcaţi în robe. Prof. Traian Stanciu, directorul Colegiului Naţional "Samuil Vulcan", a precizat că anul şcolar 2009-2010 a fost unul deosebit pentru instituţia pe care o conduce, felicitându-i pe elevi pentru rezultatele bune obţinute la învăţătură. La final, cei din clasele a XII-a au predat cheia şcolii colegilor mai tineri, ascultând, pentru ultima dată, clopoţelul.
Sursa:www.crisana.ro

sâmbătă, 12 iunie 2010

Beius: Un satmarean a fost arestat după ce a răpit şi violat o schizofrenică

Kovacs Rosmalin, un tânăr de 22 de ani din localitatea sătmăreană Carei fost arestat pentru 29 de zile, la cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş,fiind acuzat de viol după ce marţi, acesta a răpit de pe stradă din localitatea Criştioru de Jos o femeie de 44 de ani, bolnavă de schizofrenie, pe care mai apoi a agresat-o sexual.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău, a declarat pentru BIHOREANUL că violatorul a fost reclamat de o localnică din Criştioru de Jos care l-a văzut când îşi transporta victima spre pădure. "Inculpatul a luat-o pur şi simplu în braţe de pe stradă, a dus-o în pădurea de pe marginea DN 76 unde a dezbrăcat-o şi a întreţinut cu ea raport sexual normal. Victima suferă de schizofrenie şi nu are capacitatea de a-şi exprima voinţa", a declarat Gligor Sabău.

Violatorul a fost prins la scurt timp după comiterea faptelor şi reţinut în Arestul Poliţiei pentru 24 de ore iar vineri a fost arestat pentru 29 de zile de judecătorii din Beiuş. "La emiterea mandatului s-a avut în vedere pericolul pe care inculpatul îl reprezintă pentru ordinea publică. Acesta şi-a urmărit victima şi a acostat-o pe stradă, într-un loc public, deşi nu o cunoştea dar şi din faptul că a profitat de starea ei de sănătate şi de imposibilitatea acesteia de a se apăra", a mai spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş.

Pentru fapta comisă, sătmăreanul riscă închisoare între 5 şi 20 de ani.

joi, 10 iunie 2010

BEIUS/ORADEA:Meciuri de vacanţă în Liga a III-a

11.06.2010
Autor: Mihai ZAMFIR, Viorel CODREANU

Programată astăzi, de la ora 18.00, ultima etapă din seria a 6-a a Ligii a III-a la fotbal programează meciuri de vacanţă, pentru că lucrurile s-au limpezit atât la promovare, cât şi la retrogradare. Dacă Voinţa Sibiu a reuşit promovarea în eşalonul secund, Voinţa Livezile, Gloria II Bistriţa, FC Zlatna, Avântul Reghin şi Marmaţia Sighet au retrogradat. În ultima etapă a sezonului 2009-2010, Luceafărul Oradea va primi vizita echipei Marmaţia Sighet, iar CF Bihorul Beiuş va evolua la Sibiu, pe terenul liderului.Luceafărul Oradea - Marmaţia Sighet

Parcursul excelent al echipei orădene din ultimele etape i-a permis trupei pregătite de Adrian Anca să obţină salvarea de la retrogradare cu o etapă înainte de final, deşi acest lucru era greu de anticipat cu ceva timp în urmă. În meciul programat astăzi pe terenul din Borş orădenii pornesc favoriţi, primind vizita uneia dintre codaşele clasamentului. Adrian Anca ar putea opta pentru următorul "11" de start: S. Ghilea - Indrieş, Cura, Magda, Morar - Neaga, Ember, O. Ghilea, Mangra - Ţârlea, Gh. Popescu.

Arbitri: Florin Dreve (Cluj-Napoca) - centru, Cristian Drăguţ şi Ionuţ Pleşa (ambii din Timişoara) - asistenţi. Observatori: Grigore Macavei (Deva) şi Victor Cruceană (Bucureşti).Voinţa Sibiu - CF Bihorul Beiuş

Clasată pe un onorant loc 3, echipa beiuşeană va juca la Sibiu, în faţa unei echipe care va sărbători promovarea în Liga a III-a. Probabil că publicul va veni în număr mare la stadionul din Sibiu, dar, în ciuda acestui fapt, beiuşenii vor să facă un meci bun şi chiar să obţină un succes pentru a termina campionatul pe podium.

Antrenorul echipei CF Bihorul, Rudy Kovacs, ar putea miza în jocul de astăzi pe: Odobasianu - V. Silaghi, Tăut, Cobârzan, Şerb - Trip (D. Toma), Mihoc, Morar, G. Bogdan - Higyed, S. Ban.

Arbitri: Carlos Boruga (Arad) - centru, Marius Badea şi Marian Joiţa (ambii din Rm. Vâlcea) - asistenţi. Observatori: Mircea Ciglenean (Cluj-Napoca) şi Ion Poiană (Urziceni).Ultima etapă mai programează partidele: FC Cisnădie - FC Zlatna, FC Zalău - SESO Câmpia Turzii, Unirea Dej - Sănătatea Cluj-Napoca, Avântul Reghin - Unirea Ungheni, Voinţa Livezile - Gloria II Bistriţa, AFC Odorheiu Secuiesc - CSM Sebeş. Turul Micula * - Gaz Metan II Mediaş 0-3.

CLASAMENT

1. Voinţa Sibiu 33 23 6 4 63-21 75 (+27)

.........................................................................................

2. SESO C. Turzii 33 22 5 6 63-28 71 (+20)

3. CF Beiuş 33 16 5 12 42-37 53 (+2)

4. FC Cisnădie 33 15 7 11 52-38 52 (+4)

5. FC Zalău 33 15 6 12 43-40 51 (+3)

6. Luceafărul 33 15 5 13 56-38 50 (+2)

7. Unirea Dej 33 14 8 11 48-41 50 (+2)

8. AFC Odorhei 33 16 2 15 57-51 50 (+2)

9. Unirea Ungheni 33 13 10 10 49-39 49 (-2)

10. Gaz Metan II 33 13 10 10 42-41 49 (-2)

11. CSM Sebeş 33 14 6 13 44-43 48 (-3)

12. Sănătatea Cluj 33 14 6 13 46-47 48 (-3)

-------------------------------------------------------------------------------------------

13. Voinţa Livezile 33 12 7 14 41-53 43 (-5)

14. Gloria II Bistriţa 33 11 5 17 48-49 38 (-13)

15. FC Zlatna 33 9 9 15 48-59 36 (-15)

16. Avântul Reghin 33 8 10 15 36-44 34 (-14)

17. Marmaţia Sighet 33 6 4 23 27-72 22 (-29)

18. Turul Micula * 33 4 3 26 24-88 15 (-33)

* Turul Micula s-a retras din campionat la începutul returului retur şi a pierdut restul meciurilor cu 0-3.

miercuri, 9 iunie 2010

Beiuş:Cupa municipiului - "Babeţii" au preluat şefia!

10.06.2010,
Autor: (M.C.)

Etapa a II-a a play-off-ului Cupei municipiului Beiuş la fotbal pe teren redus a consemnat în general rezultate scontate, favoritele reuşind să se impună în majoritatea întâlnirilor. Profitând de pasul greşit al celor de la ETA, care au cedat în derby-ul cu Mobil Design, formaţia Babeţii a urcat în fotoliul de lider, fiind talonată de echipa Deja-Vu, diferenţa fiind făcută la golaveraj. Liderul din A1, Omerta, a revenit la turaţia normală, adjudecându-şi clar jocul cu Nemuritorii.Rezultate înregistrate în etapa a II-a:

Omerta - Nemuritorii 6-2, Mobil Design - ETA 5-3, Româna - Babeţii 0-4, Deja-Vu - Vlaicu 6-1, Fortissimo - Tornado 3-3.

Clasament

1. Babeţii 2 2 0 0 10-1 6

2. Deja-Vu 2 2 0 0 10-2 6

3. Fortissimo 2 1 1 0 8-6 4

4. Tornado 2 1 1 0 7-5 4

5. ETA 2 1 0 1 13-8 3

6. Omerta 2 1 0 1 7-6 3

7. Mobil Design 2 1 0 1 6-9 3

8. Româna 2 0 0 2 2-8 0

9. Vlaicu 2 0 0 2 4-11 0

10. Nemuritorii 2 0 0 2 5-16 0

Etapa viitoare: Vlaicu - Omerta; Tornado - Deja-Vu; Babeţii - Fortissimo; ETA - Româna; Nemuritorii - Mobil Design.

luni, 7 iunie 2010

DIVIZIA D BIHOR:Văşcăuanii au evitat ultimul loc!


Steianul ADRIAN NEGRITA(in albastru cand imbraca tricoul echipei ACU ARAD) a marcat pentru POIANA BUDUREASA
08.06.2010

* Etapa a 30-a a rezolvat şi ultima necunoscută din eşalonul patru. * Învinsă acasă de Cetatea Biharia, Izvorul Cociuba Mare a rămas pe ultimul loc şi va retrograda dacă Bioland Paleu nu va câştiga barajul de promovare în Liga a III-a. * Şi Biharea Vaşcău a capotat în etapa de la sfârşitul săptămânii trecute, dar a avut norocul că deznodământul de la Cociuba Mare le-a fost favorabil. * Revelaţia Poiana Budureasa a încheiat campionatul cu o remiză, deşi cu o jumătate de oră înainte de final era condusă la scor de neprezentare de Unirea Valea lui Mihai. * Liderul Bioland Paleu a încheiat în forţă întrecerea, surclasând un adversar modest, Liberty Salonta. * Goluri multe şi în meciul de la Săcueni, în care echipa locală Stăruinţa a capotat în faţa celor de la Locadin Ţeţchea. Rezultat oarecum surprinzător la Avram Iancu, de unde Frontiera a plecat cu toate punctele, chiar dacă în ultima parte a meciului a evoluat în inferioritate numerică.

Unirea Valea lui Mihai - Poiana Budureasa 3-3
Marcatori: Beres 8, Fele S. 44, Nistor 45 / Negrita 66, Sbertea 74, 86
La juniori: 3-1.

Izvorul Cociuba Mare - Cetatea Biharia 1-2
Marcatori: O. Florea 44 / Reşte 35, Zoica 87
La juniori: 1-8.

Viitorul Popeşti - Biharea Vaşcău 3-1
Marcatori: L. Maghiar 6, F. Merce 20 (autogol), Monenciu 37 / Haica 11
La juniori: 6-0.

Stăruinţa Săcueni - Locadin Ţeţchea 3-6
Marcatori: Buescu 35, Moisi 49, Oprea 85 / Raţ 32, 56, C. Butuc 51, Purge 81, 84, Rogojan 90
La juniori: 2-1.

Bioland Paleu - CF Liberty Salonta 8-0
Marcatori: I. Avram 13, E. Popa 48, 53, 68, 85, Ţârţ 72, Ienciu 76, Kiss E. 90
La juniori: 15-1.

Victoria Avram Iancu - Frontiera Oradea 1-2
Marcatori: M. Bene 67 / Bibarţ 28, Chebeleu 85
Eliminat: G. Zima (77) - cumul de cartonaşe galbene
La juniori: 0-7

Crişul Aleşd - FC Bihor II** 3-0
Tricolorul Alparea - Oţelul Ştei** 3-0.

CLASAMENT FINAL - SENIORI
1. Bioland Paleu 30 29 0 1 112-10 87
............................................................................................................
2. Valea lui Mihai 30 26 2 2 112-19 80
3. Poiana Budureasa 30 19 6 5 88-38 63
4. Viitorul Popeşti 30 17 5 8 78-36 56
5. Victoria A. Iancu 30 17 1 12 66-49 52
6. Crişul Aleşd 30 14 7 9 80-57 49
7. Locadin Ţeţchea 30 15 2 13 80-76 47
8. Frontiera Oradea 30 13 3 14 62-65 42
9. Cetatea Biharia 30 12 1 17 53-65 37
10. FC Bihor II ** 30 11 2 17 54-60 35
11. Tricolorul Alparea 30 9 4 17 53-57 31
12. Stăruinţa Săcueni 30 8 4 18 50-85 28
13. CF Liberty 30 6 5 19 45-130 23
14. Biharea Vaşcău * 30 6 6 18 39-81 21
15. Oţelul Ştei ** 30 6 1 23 30-87 19
-------------------------------------------------------------------------------------------
16. Izvorul Cociuba Mare 30 6 1 23 36-129 19
* Biharea Vaşcău a fost penalizată cu trei puncte, pentru că s-a retras de pe teren la partida cu Locadin Ţeţchea.
** FC Bihor II şi Oţelul Ştei s-au retras din campionat după încheierea turului şi au pierdut meciurile rămase de disputat cu 0-3.

CLASAMENT FINAL - JUNIORI
1. Bioland Paleu 30 30 0 0 178-9 120
............................................................................................................
2. Frontiera Oradea 30 23 3 4 127-39 95
3. Viitorul Popeşti 30 19 8 3 118-23 84
4. Stăruinţa Săcueni 30 20 4 6 93-37 84
5. Valea lui Mihai 30 18 4 8 81-31 76
6. Cetatea Biharia 30 17 2 11 72-61 70
7. Poiana Budureasa 30 16 4 10 64-46 68
8. FC Bihor II ** 30 12 1 17 79-53 49
9. Crişul Aleşd 30 12 1 17 73-85 49
10. Liberty Salonta 30 11 3 16 55-106 47
11. Locadin Ţeţchea 30 10 0 20 49-135 40
12. Biharea Vaşcău 30 9 2 19 39-82 38
13. Avram Iancu 30 9 0 21 58-120 36
14. Tricolorul Alparea 30 7 4 19 31-67 32
15. Cociuba Mare 30 3 3 24 22-187 15
16. Oţelul Ştei ** 30 2 1 27 6-90 9
* La juniori s-au acordat patru puncte la victorie.

Tinca: Simpozionul plantelor medicinale

08.06.2010,
Autor: Prof. Radu TURLA


La Liceul Teoretic "Nicolae Jiga" Tinca, a avut loc, în data de 4 iunie a.c., Simpozionul Naţional "Efectele benefice ale plantelor medicinale", acesta fiind prima secţiune a proiectului "Flori - plante medicinale - sănătate", coordonat de institutor Iuliu Orban. A doua secţiune a proiectului, respectiv concursul de pictură şi colaje "Frumoasele mele flori" urmează să aibă loc în octombrie 2010. Proiectul este realizat în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi I.S.J. Bihor.

După cuvintele de bun venit ale conducerii unităţii şi coordonatorului simpozionului, doamna director prof. ing. Viorica-Ana Madear a prezentat pe scurt un material despre Liceul din Tinca. Din partea A.P.M. Bihor a fost invitată la simpozion doamna biolog Adela Tuduce, care a prezentat un despre Biodiversitate, întrucât anul 2010 este declarat Anul biodiversităţii. Ing Moisa Madear, de la Ocolul Silvic Tinca, a vorbit despre câteva arii protejate din pădurile din jurul acestei localităţi, unde pot fi întâlnite mai multe sortimente de plante medicinale. Din partea Primăriei Tinca a fost prezentă dna ing. Mariana Brazdis, inspector de mediu. De la un asemenea eveniment nu putea să lipsească fondatorul Muzeului de Ştiinţe Naturale din Tinca, dl. biolog Kalman Csak, care a prezentat cu această ocazie două plante medicinale rare din grădina proprie. Dl instit. Iuliu Orban a făcut o scurtă prezentare a celor mai importante 30 de plante medicinale, după care s-au analizat cele 100 de referate primite din ţară, realizate despre plantele medicinale, care vor fi publicate pe un CD.

Beiuş: Festivalul de poezie „Gheorghe Pituţ"

www.crisana.ro


După ce s-a desfăşurat, timp de mai multe ediţii, la începutul lunii aprilie, Festivalul de poezie „Gheorghe Pituţ", de la Beiuş, a fost mutat la începutul verii, în iunie. Ieri, 7 Iunie, festivalul dedicat creaţiei pituţiene a ajuns la cea de-a XIII-a ediţie.

La fel ca anul trecut, nu a mai fost vorba despre o secţiune de creaţie, ai cărei câştigători să fie premiaţi chiar aici, la Beiuş, ci doar de o scurtă întâlnire a câtorva oameni de cultură bihoreni şi de un scurt moment poetic, organizat la bustul poetului din parcul central al urbei. Printre participanţi s-au aflat membrii familiei poetului, apropiati ai acestuia, primarul Adrian Domocoş, Ligia Mirişan - director al Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" Oradea, Crăciun Parasca - actualmente, consilier al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, Anca Banda - director al Casei de Cultură Beiuş, oamenii de cultură Nicolae Brânda, Virgil Şerbu-Cisteianu, Maria Vaida, Ioan Moldovan, elevi şi cadre didactice de la instituţiile de învăţământ din urbe.
Manifestarea a debutat în parcul central, la bustul poetului Gheorghe Pituţ, cu o slujbă de pomenire, după care, Valentina Pituţ, soţia poetului, şi primarul Adrian Domocoş au ţinut scurte alocuţiuni. Elevii beiuşeni şi studenţi de la Facultatea de Muzică din Oradea au oferit un recital de poezie, după care membrii familiei Pituţ, reprezentanţii administraţiei locale şi ceilalţi participanţi au depus coroane şi jerbe de flori la bustul poetului. Primarul Adrian Domocoş a mai precizat că va propune Consiliului local ca parcul central să poarte numele poetului din Sălişte de Beiuş.
La finalul primei părţi a festivalului, cei prezenţi au vizitat expoziţia dedicată poetului de la Muzeul Municipal.
Manifestarea a continuat după-amiaza, la Casa de Cultură (fostul Teatru al Armatei) cu: simpozionul „Gheorghe Pituţ", lansarea audio „Nu-i modru că ştiu cânta", recitalul renumitelor cântăreţe de muzică populară Viorica Flintaşu, sora poetului Pituţ, şi Maria Sidea, totul încheindu-se cu piesa de teatru „Datoria", pusă în scenă de actorii Teatrului de Vest din Reşiţa.

Organizatorii actualei ediţii a festivalului au fost: Primăria, Consiliul local, Muzeul Municipal şi Casa de Cultură „Ioan Ciordaş" Beiuş, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Fundaţia Culturală „Augusta" Timişoara, Fundaţia Culturală „Gheorghe Pituţ" Bucureşti şi revista „Familia" din Oradea.

BEIUS:Festivalul "Gheorghe Pituţ", la o nouă ediţie

07.06.2010, 00:00
Autor: (L.I.)CRISANA

Astăzi, 7 iunie, va avea loc, la Beiuş, ediţia a XIII-a a Festivalului Naţional de Poezie "Gheorghe Pituţ". Primirea participanţilor se va face începând cu ora 11.00, la Primăria Beiuş, urmată de o slujbă de pomenire la bustul poetului din parcul central, un recital de poezie susţinut de tineri actori, precum şi vernisajul unei expoziţii la muzeul din Beiuş. De la ora 17.00, la Casa de Cultură din Beiuş, va avea loc un simpozion, dedicat poetului , iar programul se va încheia cu muzică tradiţională susţinută de îndrăgitele interprete Viorica Flintaşu şi Maria Sidea.

duminică, 6 iunie 2010

Ştei: Copiii au avut parte de o zi pe cinste

07.06.2010
Autor: Ionel POPA

Ziua Copilului a fost sărbătorită la Grădiniţa cu Program Prelungit (GPP), Grădiniţa cu Program Normal (GPN) şi la Şcoala "Miron Pompiliu", copiii având parte de momente unice.


Astfel, în "stupul" GPP şi GPN s-a muncit de zor în ultima perioadă, toate "albinuţele" pregătindu-se pentru ziua cea mare. Copiii din grupa pregătitoare s-au urcat în autocarul veseliei şi au plecat în excursie la Oradea, dar şi pentru a participa la diferite concursuri. Ceilalţi prichindei au avut parte de activităţi speciale printre care concursuri, jocuri sportive şi un carnaval în care fantezia a fost în prim-plan.
La Şcoala "Miron Pompiliu" proba talentului şi a imaginaţiei s-a trecut prin intermediul scenelor cu întâmplări "reale" din poveştile citite. Desenele au fost expuse pe holul şcolii, deoarece asfaltul, ud fiind, nu permitea acest lucru. "Parada prin oraş" a fost anulată din cauza timpului nefavorabil. Aşa că elevii s-au adunat în sala de sport pentru un spectacol de muzică şi poezie

Colegii lor care practică sportul au putut fi admiraţi alături de karatiştii de la CS "Crişul Negru" Ştei, care au făcut demonstraţii sub atenta îndrumare a prof. Călin Paşca, ei luptându-se, de altfel, în cadrul unui concurs dotat cu "Cupa 1 iunie".

www.nunti-beius.ro la RADIO PROMPT BEIUS 96,4 FM


Asculta mai multe audio Blog

vineri, 4 iunie 2010

STEI:Karateka şteieni, premiaţi de Ziua Copilului

05.06.2010
Autor: Ionel POPA

Sportul a fost la el acasă şi la Ştei, cu ocazia Zilei internaţionale a copilului. Pe lângă manifestări cultural-educative, la Sala de sport a Şcolii "Miron Popiliu" s-a desfăşurat şi o activitate sportivă.Astfel, CS "Crişul Negru" Ştei (prof. Alin Paşca), în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Ştei, Şcoala "Miron Pompiliu" Ştei, Şcoala Generală Nucet şi Fundaţia "Margarita" Nucet, a organizat o întrecere sportivă care a avut două secţiuni, karate şi kickboxing. La Cupa "1 Iunie", desfăşurată în faţa unui public generos, sportivii s-au întrecut pe o suprafaţă de luptă reală. Arbitru a fost Sorin Vesa, şteianul participant în galele de K1.

Toţi concurenţii au fost declaraţi câştigători, cel mai încântat fiind mezinul demonstraţiilor, Ian Sărăcilă, de 5 ani, stabilit în SUA, Colombia (Carolina de Sud), care se află în vizită la bunicii din Ştei.

Sportivii au primit dulciuri şi băuturi răcoritoare, premierea fiind oficiată de Viorica Cozma, preşedintele Fundaţiei "Margarita". Karateka şteieni au mai fost premiaţi de Primăria şi Consiliul Local Ştei, care le-a oferit 21 de treninguri de prezentare de cea mai bună calitate.

Aceastã demonstraţie-concurs a fost un bun prilej pentru preşedintele-antrenor Alin Paşca de a-şi testa elevii înaintea celor două turnee internaţionale la care vor participa în curând, la Budapesta şi la Graz.

Beiuş: Ambulanţă ultramodernă în dotarea spitalului municipal


05.06.2010
Autospeciala achiziţionată de Primăria municipiului Beiuş, în cadrul proiectului "SASTIPEN - model de dezvoltare comunitară pentru romii din Ţara Beiuşului", a fost predatã luni Spitalului Municipal "Episcop Nicolae Popovici".

Costul total al proiectului a fost de peste 62 de mii de euro, iar scopurile acestuia au fost îmbunătăţirea calităţii vieţii romilor prin facilitarea accesului acestora la serviciile medicale şi asistenţă socialã, beneficiarii direcþi fiind 4 mii de romi din 12 localitãþi (Beiuş, Budureasa, Căbeşti, Căpâlna, Dobreşti, Dumbrăviţa, Finiş, Răbăgani, Remetea, Roşia, Şoimi şi Tinca). Primăria municipiului Beiuş a achiziţionat, în cadrul proiectului menţionat, un autovehicul tip furgon pentru înfiinţarea unităţii mobile, aceasta fiind dotată cu stetoscop, tensiometru, cântar, ortoscop, glucometru, ecograf portabil, aspirator chirurgical, aparat aerosol şi trusă de prim ajutor. După ce, timp de unsprezece luni, peste patru mii de romi din localităţile limitrofe Beiuşului au beneficiat de proiectul amintit, autorităţile locale din urbea de pe Crişul Negru au predat autospeciala Spitalului Municipal "Episcop Nicolae Popovici". Atât primarul Adrian Domocoş, cât şi managerul spitalului municipal, dr. Aurica Boitor, au precizat că, odată pusă în funcţiune noua ambulanţă, cheltuielile cu transportul pacienþilor între cele două staţionare sau la Oradea, pentru investigaţii, vor fi mult reduse.

Totodată, beneficiind de noua ambulanţă, spitalul beiuşean va putea încheia contracte pentru efectuarea de tomografii şi RMN-uri la pacienţii spitalului, pentru că examinarea ca atare este de aproximativ cinci ori mai ieftină decât transportul cu serviciul de ambulanţă.

Steianca Irina Bara, în "sferturi" la Motecatini Terme

05.06.2010
Autor: Mircea-Teodor DRĂGOI

Unul din cele mai puternice turnee din calendarul Federaţiei Europene de Tenis (ETA) se dispută în perioada 29 mai - 6 iunie 2010 în Italia, la Monecatini Terme. "CITTA DI MONTECATINI" reuneşte la start peste 150 de tenismeni din Europa, Asia, America de Sud, Africa.

Un motiv de bucurie pentru tenisul din România este prezenţa pe tabloul principal a bihorencei Irina Bara (foto), cap se serie numărul unu la categoria 16 ani fete. Tenismena de la Clubul Sportiv "Iris" Ştei, pe umerii căreia stă sportul de performanţă din Depresiunea Beiuşului şi tenisul de înaltă clasă din Bihor, şi-a onorat cartea de vizită reuşind să se califice în sferturile de finală ale puternicei competiţii de pe arena Sporting Club Montecatini. Ea a trecut în primul tur cu scorul de 6-0, 6-0 de italianca Chiesa Sevega, apoi a depăşit-o cu 6-0, 6-3 pe Caterina Brunamonti, pentru ca în "optimi" să o învingă pe favorita 16, Maria Ines Deheza, din Bolivia, cu 7-6, 6-1.
În sferturile de finală, Irina o va întâlni pe Deborah Chesa din Italia, cap de serie numărul 10.

Ştei: Şcoala "Miron Pompiliu" cu porţile deschise


05.06.2010 IONEL POPA

În perioada 25 - 28 mai, la Şcoala "Miron Pompiliu" Ştei, au avut loc ample activităţi educaţionale ce s-au desfăşurat în cadrul Săptămânii Porţilor Deschise.

Evenimentele au debutat cu programul pregătit de elevii din cls. a V-a A, B, C şi a VI-a A, B, C, D, care, sub deviza "Din tradiţiile şi obiceiurile altor ţări", au prezentat colegilor modul şi stilul de viaţă din câteva ţări europene.
Sala CDI a găzduit, în organizarea institutoarei-bibliotecare Ileana Tomescu şi prof. Gabriel Vancea, concursul "Lecturile copilăriei", care a ajuns la final de an, iar juriul, compus din prof. Daniela Rada, institutor Adriana Colda, prof. Rodica Haidu şi Cristian Bunta, a stabilit ierarhia câştigătorilor. Astfel, locul I a fost ocupat de cls. a IV-a B (înv. Adriana Fericean), cls. a IV-a D (înv. Ramona Bursaşiu) şi locul II - cls. a IV-a A (înv. Maria Sandra) şi cls. a IV-a C (înv. Florica Merce).
"Originalitate şi crativitate în limba română" a fost tema pregătită de elevi sub supravegherea şi îndrumarea prof. Adelina Mangra şi Anca Bondar.
În altă zi a manifestării scena din curtea şcolii a fost invadată de glasuri cristaline, elevii din clasa a III-a D, pregătiţi de prof. Angela Vlaş, au cântat în limba engleză, iar cei din clasele V-VIII au prezentat jocuri distractive.

Un moment deosebit din folclorul bihorean a fost mult aplaudat, deoarece sub bagheta profesorului Cornel Tomuţiu şi-au etalat calităţile micii solişti vocali Marcela Merce, Andreea Tirla, Anamaria Coste, Darius Bogdan, iar asistenţa, compusă din colegi, părinţi, bunici, prieteni, le-a apreciat cum se cuvine talentul.

joi, 3 iunie 2010

ORADEA/BEIUS:Bihorenii întâlnesc echipe deja retrogradate!În Liga a III-a la fotbal se dispută astăzi, de la ora 18.00, partidele penultimei etape din sezonul 2009-2010. În seria a 6-a, cele două echipe bihorene întâlnesc echipe deja retrogradate. Dacă CF Bihorul Beiuş va primi vizita formaţiei Avântul Reghin, Luceafărul Oradea va evolua la Zlatna.

CF Bihorul Beiuş - Avântul Reghin

Beiuşenii dispută ultimul joc în faţa propriilor suporteri, întâlnind pe Avântul Reghin, echipă retrogradată din punct de vedere matematic. Gazdele vor juca la victorie, sperând încă în clasarea pe locul 3 la finalul campionatului, chiar dacă în ultima rundă vor evolua pe terenul liderului, Voinţa Sibiu.
La CF Bihorul, Cobârzan este suspendat pentru cumul de cartonaşe galbene, iar juniorul Corpaş este accidentat.
Antrenorul principal al beiuşenilor, Rudy Kovacs, ar putea opta pentru următorul "11" de start: Odobasianu - V. Silaghi, Tăut, Mihoc, Fl. Popa, D. Toma, Trip, Morar, G. Bogdan, S. Ban, Higyed.
Arbitri: Ovidiu Bărluţiu - centru, Petrică Cîmpeanu (ambii din Cluj-Napoca) şi Daniel Bondar (Arad) - asistenţi. Observatori: Zaharia Ciev (Timişoara) şi Costin Dan (Zalău).

FC Zlatna - Luceafărul Oradea
Echipa orădeană pregătită de Adrian Anca a înregistrat un parcurs foarte bun în ultimele etape, şirul de victorii obţinute permiţându-i să părăsească locurile retrogradabile şi să se distanţeze la patru puncte de prima echipă aflată sub linia "suspinelor". Întâlnind o echipă care deja şi-a luat adio de la Liga a III-a, urmând să evolueze sezonul viitor în eşalonul imediat inferior, echipa orădeană ţinteşte un nou succes, care să-i permită să abordeze fără nicio grijă meciul din ultima etapă.
Luceafărul ar putea începe meciul de la Zlatna în următoarea componenţă: Sergiu Ghilea - V. Indrieş, Cura, Giura, Morar - Ţârlea, Ov. Ghilea, Ember, Fl. Neaga - Paina, Lupaşcu.
Arbitri: Daniel Ciobănică - centru, Mihai Ungur şi Simona Hiticaş - asistenţi (toţi din Bistriţa). Observatori: Remus Avram (Timişoara) şi Florin Pop (Cluj-Napoca).
În etapa a 33-a se mai dispută partidele: Sănătatea Cluj-Napoca - FC Cisnădie, CSM Sebeş - Voinţa Livezile, Gloria II Bistriţa - Voinţa Sibiu, Gaz Metan II Mediaş - AFC Odorheiu Secuiesc, Marmaţia Sighet - FC Zalău, Unirea Ungheni - Unirea Dej. SESO Câmpia Turzii - Turul Micula * 3-0.
CLASAMENT
1. Voinţa Sibiu 32 22 6 4 60-20 72 (+24)
.........................................................................................
2. SESO C. Turzii 32 21 5 6 60-28 68 (+20)
3. FC Cisnădie 32 15 7 10 51-35 52 (+4)
4. CF Beiuş 32 15 5 12 41-37 50 (+2)
5. Unirea Dej 32 14 7 11 48-41 49 (+1)
6. Gaz Metan II 32 13 10 9 41-39 49 (+1)
7. Unirea Ungheni 32 13 9 10 49-39 48 (0)
8. FC Zalău 32 14 6 12 41-40 48 (0)
9. Luceafărul 32 14 5 13 54-38 47 (-1)
10. AFC Odorhei 32 15 2 15 57-50 47 (-1)
11. CSM Sebeş 32 13 6 13 41-43 45 (-3)
12. Sănătatea Cluj 32 13 6 13 43-46 45 (-3)
-------------------------------------------------------------------------------------------
13. Voinţa Livezile 32 12 7 13 41-50 43 (-5)
14. Gloria II Bistriţa 32 11 5 16 47-47 38 (-10)
15. FC Zlatna 32 9 9 14 48-57 36 (-12)
16. Avântul Reghin 32 8 10 14 35-44 34 (-14)
17. Marmaţia Sighet 32 6 4 22 28-68 22 (-26)
18. Turul Micula * 32 4 3 25 25-84 15 (-33)
* Turul Micula s-a retras din campionat şi va pierde meciurile rămase de disputat cu 0-3.

BIHOR:Liga a IV-a, ultima etapă: Izvorul sau Biharea va scăpa de orice griji?

04.06.2010

Ediţia 2009-2010 a Ligii a IV-a la fotbal a ajuns la final, ultima etapă fiind programată sâmbătă. După runda finală vom afla şi ultima necunoscută, echipa care va termina pe ultimul loc. Ţinând cont de faptul că FC Bihor II Oradea şi Oţelul Ştei s-au retras din campionat, conform regulamentului, ar mai urma să retrogradeze o singură echipă. Dar, dacă Bioland Paleu va tranşa în favoarea sa barajul de promovare în Liga a III-a, pe care-l va disputa în faţa sălăjenilor de la Someşul Ileanda, n-ar mai retrograda nicio echipă. Pentru a nu aştepta deznodământul meciului de baraj, Biharea Vaşcău şi Izvorul Cociuba Mare vor încerca să-şi depăşească în clasament contracandidata. Înaintea meciurilor de mâine, echipa din Vaşcău, care va întâlni în deplasare pe Viitorul Popeşti, are două puncte avans în faţa Izvorului, echipa din Cociuba Mare urmând să primească vizita formaţiei Cetatea Biharia.

Programul partidelor programate sâmbătă în ultima etapă a Ligii a IV-a:
juniorii (ora 15.00) - seniorii (ora 17.00):
Izvorul Cociuba Mare - Cetatea Biharia
Viitorul Popeşti - Biharea Vaşcău (se joacă la Voivozi)
Stăruinţa Săcueni - Locadin Ţeţchea
Bioland Paleu - CF Liberty Salonta
Victoria Avram Iancu - Frontiera Oradea
Crişul Aleşd - FC Bihor II Oradea ** 3-0; Tricolorul Alparea - Oţelul Ştei ** 3-0.
Partida Unirea Valea lui Mihai - Poiana Budureasa s-a disputat ieri, după închiderea ediţiei.
Etapa viitoare - ultima (5-6 iunie): Viitorul Popeşti - Biharea Vaşcău; Izvorul Cociuba Mare - Cetatea Biharia; Victoria Avram Iancu - Frontiera Oradea; Stăruinţa Săcueni - Locadin Ţeţchea; Unirea Valea lui Mihai - Poiana Budureasa; Bioland Paleu - Liberty Salonta; .
Într-o partidă restantă din etapa a 19-a, disputată miercuri, Stăruinţa Săcueni - Tricolorul Alparea 1-0 (0-0). A marcat: B. Anca 59.
La juniori: 5-1.
CLASAMENT - SENIORI
1. Bioland Paleu 29 28 0 1 104-10 84
............................................................................................................
2. Valea lui Mihai 29 26 1 2 109-16 79
3. Poiana Budureasa 29 19 5 5 85-35 62
4. Viitorul Popeşti 29 16 5 8 75-35 53
5. Victoria A. Iancu 29 17 1 11 65-47 52
6. Crişul Aleşd 29 13 7 9 77-57 46
7. Locadin Ţeţchea 29 14 2 13 74-73 44
8. Frontiera Oradea 29 12 3 14 60-64 39
9. FC Bihor II ** 29 11 2 16 54-57 35
10. Cetatea Biharia 29 11 1 17 51-64 34
11. Tricolorul Alparea 29 8 4 17 50-57 28
12. Stăruinţa Săcueni 29 8 4 17 47-79 28
13. CF Liberty 29 6 5 18 45-122 23
14. Biharea Vaşcău * 29 6 6 17 38-78 21
15. Oţelul Ştei ** 29 6 1 22 30-84 19
-------------------------------------------------------------------------------------------
16. Izvorul Cociuba Mare 29 6 1 22 35-127 19
* Biharea Vaşcău a fost penalizată cu trei puncte, pentru că s-a retras de pe teren la partida cu Locadin Ţeţchea.
** FC Bihor II şi Oţelul Ştei s-au retras din campionat după încheierea turului şi vor pierde meciurile rămase de disputat cu 0-3.

CLASAMENT - JUNIORI
1. Bioland Paleu 29 29 0 0 163-8 116
............................................................................................................
2. Frontiera Oradea 29 22 3 4 120-39 91
3. Viitorul Popeşti 29 18 8 3 112-23 80
4. Stăruinţa Săcueni 29 19 4 6 91-36 80
5. Valea lui Mihai 29 17 4 8 78-30 72
6. Poiana Budureasa 29 16 4 9 63-45 68
7. Cetatea Biharia 29 16 2 11 64-61 66
8. FC Bihor II ** 29 12 1 16 79-50 49
9. Liberty Salonta 29 11 3 15 54-91 47
10. Crişul Aleşd 29 11 1 17 70-85 45
11. Locadin Ţeţchea 29 10 0 19 48-133 40
12. Biharea Vaşcău 29 9 2 18 39-76 38
13. Avram Iancu 29 9 0 20 58-113 36
14. Tricolorul Alparea 29 6 4 19 28-67 28
15. Cociuba Mare 29 3 3 23 21-179 15
16. Oţelul Ştei ** 29 2 1 26 6-87 9
* La juniori se acordă patru puncte la victorie.

ROSIA:AS Roşia - CF Bihorul II Beiuş 5-1 (0-0)03.06.2010
Autor: Viorel CODREANU

Teren: Roşia

Spectatori: circa 200

Marcatori: S. Bolojan 56, Popovits 67, Tirla 69, Uşvat 76, Mitran 89 / Higyed 80

Remarcaţi: Moţiu, Uşvat, V. Burescu/ Bondoc, Micle

Roşia: V. Burescu - Moţiu, Ciuhandru, L. Maliţa, Adrian Copăcean (52 Popovits, 69 Pop), Tirla, Mitran, Nica (46 S. Bolojan), Horaniţ (46 V. Copăcean), Uşvat, Turc. Antrenor: Paul Popovits.

Beiuş II: Sere (70 Iftimovici) - Magda, Turcan, Gabor (47 Bondoc), Sârb, Alb (30 Vlădic), Lezeu (70 Haidu), Roman, N. Toma, Higyed, Mladoniczky (69 Micle). Antrenor: Alin Popa.

Arbitri: Cosmin Cormoş - la centru, Marius Chereji şi Daniel Roman - asistenţi (toţi din Oradea). Observator AJF: Alexandru Nagy.Suporterii locali, dar şi mulţi beiuşeni au venit să vadă la lucru o echipă gazdă experimentată şi cea beiuşeană, alcătuită exclusiv din juniori. În ciuda mediei de vărstă mai scăzute, formaţia oaspete a jucat lamentabl, fără vlagă, fiind depăşită la toate capitolele, ceea ce l-a adus pe antrenorul Alin Popa în pragul unei crize de nervi. Un plus, totuşi, pentru fundaşul Bondoc, ambiţios şi cu poftă de joc, precum şi pentru Mark Micle (13 ani), cel care i-a dat pasa de gol lui Higyed (16 ani).

Contrar cursului jocului, prima repriză s-a terminat 0-0, însă gazdele au ratat din toate poziţiile. Odată cu accidentarea lui Gabor, în apărarea beiuşenilor s-a produs o adevărată degringoladă, dar şi intrarea antrenorul Popovits a "luminat" jocul şi a înclinat balanţa de partea roşienilor.

Faza meciului s-a consumat în minutul 84, când juniorul Bolojan a reluat în plasă din 6 m, după care s-a bucurat enorm, şi-a scos tricoul şi s-a felicitat cu suporterii, dar nu s-a uitat la asistentul Chereji, care semnalizase poziţie de ofsaid.

Oricum, victorie incontestabilă a roşienilor, care au avut alături conducerea comunei, precum un public minunat, care i-a încurajat mereu.

Beiuşenii au părăsit terenul cu capetele plecate, dar adevărul e că au jucat dezastruos, iar atacanţii au pierdut aproape toate duelurile cu apărătorii gazdă. Păcat, mai ales că a fost ultimul lor meci în actuala stagiune.

Cupa municipiului Beiuş - S-a dat startul jocurilor din play-off

03.06.2010
Autor: (M.C.)

Una dintre cele mai interesante competiţii fotbalistice pe teren redus, Cupa municipiului Beiuş, a ajuns în faza play-off-ului, primele cinci clasate din fiecare serie disputându-şi în continuare trofeul pus în joc. Chiar din prima etapă au apărut şi surprizele, mai mici sau mai mari desigur, în funcţie de unghiul din care sunt analizate. Astfel, Mobil Design a cedat categoric în disputa cu Babeţii, iar derby-ul rundei, Omerta - Deja-Vu, a revenit fără dubii ultimei echipe, care continuă să rămână neînvinsă în acest sezon.Rezultate consemnate în prima etapă din play-off:

Babeţii - Mobil Design 6-1; Nemuritorii - ETA 3-10; Româna - Tornado 2-4; Fortissimo - Vlaicu 5-3; Omerta - Deja-Vu 1-4.

Clasament

1. ETA 1 1 0 0 10-3 3

2. Babeţii 1 1 0 0 6-1 3

3. Deja-Vu 1 1 0 0 4-1 3

4. Fortissimo 1 1 0 0 5-3 3

5. Tornado 1 1 0 0 4-2 3

6. Româna 1 0 0 1 2-4 0

7. Vlaicu 1 0 0 1 3-5 0

8. Omerta 1 0 0 1 1-4 0

9. Mobil Design 1 0 0 1 1-6 0

10. Nemuritorii 1 0 0 1 3-10 0

Etapa viitoare: Omerta - Nemuritorii, Mobil Design - ETA, Româna - Babeţii, Deja-Vu - Vlaicu, Fortissimo - Tornado.